NaslovnaPedijatrijaBebeBeba u trecoj nedelji: Većinu vremena provodi hraneći se i spavajući...ili plačući!

Beba u trecoj nedelji: Većinu vremena provodi hraneći se i spavajući…ili plačući!

Kako ste se sada prilagodili novom životu sa svojom 3 nedelje starom bebom, normlano je da otkrivate da je sve pomalo teško. Porodica i prijatelji žele da upoznaju novog člana porodice i može biti žongliranja sa nekim lekarskim pregledima – oko bebinog hranjenja i spavanja, naravno!

Kućni poslovi će morati da sačekaju i održavanje reda u kući sada pada u zaborav. Umor, hormonalne promene i bol u telu će Vas činiti ranjivom, uz mešavinu suza i emotivnosti.

Majke u različitim kulturama širom sveta imaju tradicionalnih 40 dana za oporavak i izlečenje i fizički i psihički nakon rođenja deteta. Takođe su okružene mudrim ženama i vodiljama kroz ovaj prelazni period.

Iako možda nemate oko Vas čitavo selo koje bi ponudilo takvu podršku, morate primiti k znanju da ne bi trebalo da očekujete da imate sve zajedno u ovom stadijumu! Zaboravite na kućne poslove i očekivanja – u redu je da na prvo mesto stavite sebe i bebu.

Hranjenje

Vašu 3 nedelje staru bebu ćete hraniti najmanje 8 do 12 puta u toku 24 sata – uključujući učestala hranjenja tokom noći. Većini majki i beba, potrebno je mesec dana ili više da bi dojenje funkcionisalo dobro. Možda ćete primetiti da brige zbog bola u bradavicama, pukotina na bradavicama ili zaliha mleka uzmaju maha. Možda se preispitujete ukoliko ovo traje duže. Budite sigurni, niste jedini. Uobičajeno je da se osećate ovako.

Skoro sve majke odluče da doje svoj bebe – 96% to čini kada izađe iz bolnice. Ipak, ostati pri ovome u ranijim nedeljama je veliki izazov i više od trećine beba uzima formulu u toku prvog meseca. Možda ćete se osećati obeshrabreno ukoliko je potrebno da povremeno ili redovno dohranite bebu istisnutim mlekom ili formulom nakon dojenja i pitati se da li ćete ikada uspeti da u potpunosti nahranite svoju bebu.

Iako to može oduzeti vreme, uskoro će svi problemi sa dojenjem biti rešeni. Pronađite odgovarajuću podršku koja će Vam pomoći da razumete zašto Vaša beba nema dobar zahvat; zašto Vaša količina mleka izgleda mala ili zašto su Vaši blokirani kanali ili mastitis tako teški. Možda ćete se konsultovati sa nekoliko profesionalaca, uključujući i pedijatrijsku sestru, lokalnog lekara, laktacionog konsultanta i slično. Lako ćete se osetiti isfrustrirao ukoliko svaki nudi različito mišljenje ili suprotne informacije. Važno je da budete svesni velike razlike u obrazovanju i praksi ovih profesionalaca.

Porodica i prijatelji možda neće podržati dojenje ili će pokušati da Vas podrže uz pomoć zastarelih predloga ili mitova o dojenju.

Ukoliko Vam je potreban dodatak dojenju, pomaže da znate da to ne znači kraj dojenju. U stvari, pažljivo korišćenje izmlazanog mleka, doniranog mleka ili formule može Vam dati vreme koje Vam je potrebno za rad na tekućim problemima i povratak punom dojenju, ukoliko je to Vaš cilj. Mešovita ishrana (kombinacija mleka iz dojke i flašice) je takođe moguća, bez da uvek dovodi do potpunog hranjenja putem flašice. Takođe postoji i sistem za relaktaciju koji Vam omogućava da bebi dajete dodatno mleko dok dojite, što omogućava duže dojenje tamo gde postoje stalni problemi za zalihama.

Spavanje i odmaranje Vaše 3 nedelje stare bebe

Svi Vas upozoravaju da ćete ostati bez sna kada dobijete bebu, ali je realnost i dalje šokantna za većinu roditelja. Bebe se češće bude noću zbog hranjenja, i ponekad im je potrebno mnogo podrške kako bi se smirile i vratile na spavanje, da bi se ponovo probudile…neverovatno brzo.

Postoje neke noći gde su periodi spavanja kratki i daleki između bebine konstantne potrebe za hranjenjem i neprestanog nemira. Prva tri meseca – a obično duže – Vaša beba neće znati razliku između dana i noći i jedino će jesti i spavati.

Ukoliko dojite, možda ćete se pitati da će Vaša beba biti mirnija i bolje spavati ukoliko joj date formulu. Drugi roditelji, porodica i prijatlji će Vam možda reći da se Vaša beba prečesto budi i da bi trebalo da duže spava između obroka. Možda ćete početi da se osećate kao da radite nešto pogrešno. Iako može zvučati kao da će Vam hranjenje bebe formulom obezbediti više sna, istraživanja pokazuju da majke koje doje imaju više sna!

Ono što zahteva noćno buđenje od roditelja, za bebe je nešto što je potrebno. Učestalo hranjenje – danju i noću – je važno kako bi se održao brzi rast u toku prve godine. Noćna hranjenja pomažu u očuvanju zaliha mleka i potpomažu ovaj rast.

Postoji verovatno više mitova i zabluda o spavanju odojčeta nego u bilo kojim drugim aspektima odgajanja deteta – i ne možete verovati svemu što čujete. U stvari, trećina roditelja priznaje da laže o obrascima spavanja svoje bebe, kako bi se prilagodili verovanjima društva o tome šta je normalno.

Nije svako nestabilno ponašanje zbog gladi i možda ćete početi da viđate periode neobjašnjivog plakanja kod Vaše 3 nedelje stare bebe. Prepoznato zbog obrazaca i intenziteta – iako ovaj stadijum ima mnogo oznaka – ne znamo zbog čega plakanje postepeno raste oko 2.ili 3.nedelje, dostiže vrhunac od 6.do 8. I postepeno se smanjuje oko 3.meseca. Ovaj period plakanja pojavljuje se kod svih novorođenčadi iako se nauka trudi da objasni zbog čega je tako. Iako je ovo poznato kao ’’kolike” (grčevi) ili su krivi ’’vetrovi’’, koji izazivaju neku vrstu poremećaja u stomaku , nema dokaza koji ovo potkrepljuju i verovatno je da bilo kakav bol u stomaku rezultira neprekidnim plakanjem, ali nije uzrok.

Iako je ova vrsta neobjašnjivog plakanja nešto što samo možete ublažiti, postoje drugi periodi kada će Vaša 3 nedelje stara beba biti uznemirena iz poznatog razloga.

Manjak sna i učestalo plakanje bebe brzo utiče na oba roditelja – i na oca i na majku. Ukoliko otrkijete da je teško savladati sve, važno je da pitate za pomoć. Svim roditeljima neophodna je mreža podrške koju mogu pozvati u pomoć, ali ako imate bebu koja se često budi ili uznemirenu bebu, znati koga da pozovete kada postane previše teško je jako važno.

Igra i razvoj u 3.nedelji

Vaša 3 nedelje stara beba i dalje većinu vremena provodi hraneći se i spavajući…ili plačući! Iako se možete osećati kao da upravljate zahtevnom mašinom, počećete da viđate njeno interesovanje za posmatranje čudnog, novog sveta i za ljude koji žive u njemu. Lica nastavljaju da budu njena omiljena stvar za posmatranje, pa je iznenadite nekim novim stvarima koje lica mogu raditi:

  • Isplazite jezike i posmatrajte je kako pokušava da Vas imitira

  • Upoznajte je sa članovima porodice i prijateljima koji će nositi brkove ili bradu ili naočare, čiju promenu izgleda ona očekuje

  • Pokažite joj svoje lice naopačke i posmatrajte kako pokušava da prepozna poznate karakteristike na nepoznatim mestima!

U trećoj nedelji, bebin sluh je i dalje nezreo ali se razvija jako brzo: ona prepoznaje glasove bliže rodbine iz života u utrobi, dok su još uvek bili prigušeni. Pevajte joj pesme, pričajte priče – ukoliko ste radili ovo tokom trudnoće, ona će prepoznati ritam i obrazac poznatih reči. Igrajte se sa svojim glasom preko visokih i niskih tonova. Bebe preferiraju visoko frekventne, preuveličavajuće zvukove – što je verovatno razlog zašto svi iznenada pričaju na taj način kada se upoznaju sa njima!

Ukoliko hranite bebu formulom, možda ćete primetiti da unaokolo postoji veliki broj sjajnih informacija za mame koje doje. Možda ćete biti izrevoltirani time, pa čak i videti određenu naklonost prema ženama koje doje. Ali nema potrebe za tim – postoje razlozi zbog kojih je mnogo više članaka o dojenju nego o formuli.

Poslednji tekstovi