NaslovnaBiljeLekovito biljeSLATKI PELIN kao lek za virusne i bakterijske infekcije (recepti)

SLATKI PELIN kao lek za virusne i bakterijske infekcije (recepti)

Slatki pelin, biljka koja je poreklom iz severne Azije, spada u porodicu Asteraceae (glavočika). Ova biljka poseduje glavičastu cvast i srodna je gorkom pelinu, biljci koja je dosta popularnija od slatkog pelina širom sveta. Slatki pelin je izuzetno lekovita biljka, a najpoznatija je po tome što može da izleči rak.

Kako izgleda i gde ga pronaći?

Slatki pelin je zeljasta biljka i odlikuje se listovima nalik na paprat, ima bledo-žute sitne glavičaste cvasti i miris nalik na kamfor, a naročito je intenzivan aromatičan miris listova. Može da naraste i do 2 m visoko, nema dlake, odlikuje se uspravnom stabljikom sa naizmenično postavljenim grančicama i naizmenično postavljenim listovima dužine oko 5 cm.

Stanište slatkog pelina:

Slatki pelin je poreklo iz Severne Azije, kao što smo rekli, a posebno se koristi u Kini gde je obavezan u kineskoj tradicionalnoj medicini, dok se u Indoneziji uzgaja kao dekorativna biljka. Sanas se slatki pelin biljka uspešno uzgaja širom sveta, pa je dostupna čak i po razuđenim delovima severne Amerike. Slatki pelin raste na padinama, po ivicama šuma i opustošenim oblastima.

Slatki pelin kao lek

Slatki pelin kao lek se koristi prvenstveno zahvaljujući svom aktivnom sastojku koji se zove artemisinin. Sadržaj artemisinina u sušenim listovima slatkog pelina iznosi između 0 i 1.5%. Novi hibridi Artemisia annua koji su razvijeni u Švajcarskoj mogu doseći sadržaj artemisinina i do 2%.

Slatki pelin kao lek se najčešće koristi za malariju. Sadrži hemikaliju koja se može menjati u laboratoriji kako bi bila efikasnija protiv malarije. Ovaj laboratorijski proizvod se prodaje kao lek na recept za malariju u Aziji, Africi i Evropi. Malarija je ozbiljna bolest koju uzrokuje parazit koji se prenosi ugrizom zaraženih komaraca i napada crvena krvna zrnca ljudi.

Slatki pelin kao lek ima izraženo antimikrobno delovanje, te se takođe koristi za bakterijske infekcije kao što su dizenterija i tuberkuloza; bolesti izazvane glistama, drugim parazitima i grinjama; gljivične infekcije; i virusne infekcije kao što je obična prehlada.

Druge primene uključuju lečenje uznemirenog stomaka, groznice, žutice, psorijaze, sistemskog lupusa eritematozusa i drugih autoimunih poremećaja, gubitak apetita, poremećaja krvnih sudova, konstipacije, poremećaja žučne kese, bola u stomaku, bolnih menstruacija i bolova u zglobovima (reumatizam).

Ljudi sa AIDS-om ponekad koriste slatki pelin kako bi sprečili često fatalnu vrstu plućne infekcije zvane pneumocistis pneumonia koja je uzrokovana gljivicom.

Slatki pelin kao lek se ponekad nanosi direktno na kožu za bakterijske i gljivične infekcije, artritis i druge bolove u zglobovima, modrice, nervni bol i bol u zglobovima.

Slatki pelin kao lek za rak

Slatki pelin kao lek za rak se sve više ceni, jer ispoljava citotoksičnost protiv ćelija karcinoma. Međutim, istraživanja na ovu temu su i dalje u toku.

Trenutno, korišćenje slatkog pelena za lečenje karcinoma je glavna oblast od interesa. Početna istraživanja sprovedena na ćelijama kancera in vitro pokazala su da artemizinin iz ove biljke može da pomogne u eliminaciji ovih ćelija promovisanjem apoptoze (ćelijske smrti).

Ćelije raka zahtevaju gvožđe da repliciraju svoje ćelijske strukture prilikom razdvajanja. Pošto ćelije raka imaju veće koncentracije gvožđa nego normalne ćelije, predloženo je da mehanizmi koji ciljaju i ubijaju ćelije koje imaju samo visoke nivoe gvožđa mogu biti efikasan način za napad na tumore bez uticaja na zdrave ćelije.

Pokazalo se da artemisinin radi upravo to. Kada ovo jedinjenje iz biljke slatki pelin stupi u kontakt sa visokim nivoima gvožđa, on se razbija na način koji stvara čestice slobodnih radikala. Ovi slobodni radikali uništavaju ćelije raka nekom vrstom prooksidacionog efekta.

Međutim, samo ćelije raka su ciljane oksidativnim oštećenjima; zdrave ćelije koje nemaju povišene nivoe gvožđa ostaju netaknute.

Univerzitet u Vašingtonu je samo jedan od mnogih koji su se bavili takvim studijama o slatkom pelinu u odnosu na rak dojke. Studije na Univerzitetu u Vašingtonu su usmerile svoju pažnju na leukemiju, uz obećavajuće rezultate u pogledu procenta ćelija karcinoma preostalih nakon uvođenja artemizinina.

Na primer, ćelije leukemije imaju čak 1000 puta veću koncentraciju gvožđa nego normalne ćelije. Artemisinin pokreće hemijsku reakciju koja rezultira proizvodnjom slobodnih radikala koji napadaju ove ćelijske membrane.

Kako funkcioniše slatki pelin kao lek?

Slatki pelin sadrži hemikaliju koja se zove artemisinin, koja deluje kao lek protiv parazita koji uzrokuju malariju. Neki proizvođači lekova prave anti-malarijalne lekove od artemizinina koji su modifikovani u laboratoriji.

Slatki pelin ne sme da se koristi kao jedina terapija za malariju, jer može samo da inaktivira parazite koji uzrokuju malariju, a da ih zapravo ne ubije. Količina artemisinina u slatkom pelinu može biti premala da bi se ubili svi paraziti koji uzrokuju malariju, ali dovoljno velika da ovi paraziti postanu otporni na dalje postupanje sa snažnijim lekovima protiv malarije koji takođe sadrže artemizinin.

Mnogi istraživači istražuju nove načine povećanja količine artemizinina u slatkom pelinu.

Slatki pelin čaj

Kako se priprema čaj od slatkog pelina? Slatki pelin čaj se priprema prelivanjem 1 kašike suvih listova biljke sa 250 ml provrele vode. Zatim se čaj poklopi i ostavi da odstoji oko 15-20 minuta (može i preko noći), te se procedi i pije. Slatki pelin čaj treba piti 1-2 šolje na dan. Slatki pelin čaj ima antimalarično i antikancerogeno dejstvo.

Tinktura od slatkog pelina

Tinktura od slatkog pelina je danas dostupna na tržištu, a možete da je napravite i sami.

Sve što treba da uradite je da pomešate 200 ml čistog alkohola i 100 g svežih, sitno seckanih listova slatkog pelina i pustite da odstoji 14 dana. Nakon toga procedite i koristite po potrebi.

Doziranje:

3 puta na dan rastvoriti po 20-40 kapi u čaši sa mlakom vodom, čajem ili prirodnim sokom. Napravite pauzu nakon 8 dana korišćenja tinkture od slatkog pelina u trajanju od 3 dana, pa ponovite ciklus po potrebi.

Iskustva

Ako bilo kome spomenete biljku slatki pelin, prva asocijacija gotovo svima jeste lek za rak. Međutim, kada je u pitanju prirodno lečenje raka, iskustva su veoma individualna i ovo je generalno veoma osetljiva tema. Stoga, iskustva što se tiče korišćenja i delotvornosti biljke slatki pelin protiv raka su za sada prilično ograničena.

Ova biljka još nije toliko popularna na našim prostorima, a mnogi imaju tendenciju da je mešaju sa srodnom vrstom, gorkim pelinom. Stoga su na tržištu često prisutni lažni preparati slatkog pelina. Istraživanja na temu upotrebe ove biljke protiv raka su i dalje veoma ograničena, ali u svetu se slatki pelin veoma ceni kao lek za rak, o čemu svedoče brojna pozitivna iskustva. Smatra se da je delotvoran posebno u terapiji sa gvožđem.

Gorki pelin

Gorki pelin je velika razgranata zeljasta biljka, odlikuje se srebrnim listovima, specifičnim mirisom i gorkim ukusom.

Ukoliko se koristi u odgovarajućoj dozi, gorki pelin ima lekovito delovanje, dok u prevelikoj dozi ima opojno delovanje.

Čuveno halucinogeno piće apsint je dobilo ime upravo po svom osnovnom sastojku pelinu, koji mu daje ta svojstva.

Gorki pelin kao lek se najviše koristi zbog svog antiparazitnog delovanja, a spada i u najbolje lekove za probavu.

Gorki i slatki pelin razlika

Postoji razlika između gorkog pelina i slatkog pelina, a treba pomenuti da postoji i divlji pelin – Artemisia vulgaris. Artemisia absinthium baštenski ili gorki pelin, poznat je kao glavni sastojak koji se koristi za apsinte.

Ova vrsta je promovisana kao korisno alternativno lečenje karcinoma, iako do sada naučni dokazi još uvek ne mogu podržati ove efekte. Dakle, gorki pelin nema dokazano anti-kancerogeno delovanje. Gorki pelin se koristi kod probavnih tegoba, kao eterično ulje i insekticid.

Gorki pelin sadrži i tujon, isparljivo ulje koje može dovesti do problema sa bubrezima i jetrom. Nije preporučljiv za potrošnju u visokim količinama.

Međutim, slatki pelen se dugo koristi u tradicionalnim oblicima biljnog leka i ne sadrži iste štetne količine tujona.

Slatki pelin ili Artemisia annua obično raste u zapadnim regionima Azije, Severne Afrike i Evrope, iako se sada razvija i u Severnoj Americi. Primarni aktivni sastojak slatkog pelina je artemisinin koji je sada široko prihvaćen kao konvencionalni medicinski tretman za malariju.

Izvor: prirodnoizdravo.com

Poslednji tekstovi