NaslovnaHrana kao lekMed i Cimet za: Jačanje Imuniteta, zglobove, mršavljenje, srce, nesanicu (recepti)Med i...

Med i Cimet za: Jačanje Imuniteta, zglobove, mršavljenje, srce, nesanicu (recepti)Med i Cimet za: Jačanje Imuniteta, zglobove, mršavljenje, srce, nesanicu (recepti)

Med i cimet su prirodni, zdravi sastojci koji se nezavisno jedan od drugog već vekovima koriste u lekovite svrhe. Kombinacija ta dva sastojka se poslednjih godina našla u središtu pažnje zbog česte upotrebe kao prirodno sredstvo za mršavljenje – ali to nije jedina svrha ove blagotvorne smese. Dakle, koje su sve to upotrebe meda i cimeta, i kako najbolje iskoristiti med i cimet?

Kako bi najbolje razumeli zašto i kako se ova kombinacija koristi, bitno je prvo razumeti zasebne sastojke. Počnimo od meda.

Zdravlje i Med

Čist, „sirov“ med je bio neizostavan deo narodnih lekova i melema kroz maltene čitavu istoriju. Postoje dokazi o njegovoj upotrebi među narodima iz celog sveta, a najvise na tlu Evrope i Azije. Danas je najpoznatiji kao antioksidant, ali se istorijski koristio u borbi protiv neželjenih bakterija i gllivičnih infekcija – konkretno, za previjanje rana. Pospešuje rad metabolizma, i čak se koristi kao tretman protiv helikobakterija.

Pored slatkog ukusa i kulinarne upotrebe, med se ceni zbog svojstava koje pomažu pri obnovi ćelija nakon delovanja slobodnih radikala. Naravno, postoje mnoge vrste meda, i njegova hemijska struktura zavisi od više faktora. Samim tim, i koristi meda mogu dosta da variraju u zavisnosti od tipa, porekla, itd.

Zdravlje i Cimet

Cimet je začin koji se dobija iz kore drveta iz familije Lovora, genus Cinnamomum. Postoji nekoliko vrsta biljke iz kojih se tradicionalno dobija cimet, ali danas je to uglavnomCinnamomum cassia. Kada je u pitanju zdravlje, cimet je cenjen zbog visokog sadržaja polifenola – veoma efektivnih antioksidanata. Karakterističan miris i ukus dobija zbog prisustva organskog jedinjenja cinamaldehida, koje je takođe zaslužno za određene zdravstvene koristi cimeta kao što su jačanje metabolizma i smanjivanje nivoa šećera u krvi.

Na primer, studija iz 2005 vršena od strane vrhunskih stručnjaka Univerziteta u Hongkongu[1] je pokazala da je cimet najzdraviji među čestim kuhinjskim začinima. Ovaj naučni rad je rangirao takve začine po naučno dokazivim pozitivnim uticajima na zdravlje, i cimet je „nadmašio“ čak i beli luk.

Kombinacija: Cimet i Med

Dakle, zašto smo započeli ovaj članak pojedinačnim koristima meda i cimeta?

Ako ste obratili pažnju, sigurno ste primetili koliko ima podudaranja kada su u pitanju svojstva meda i cimeta. Oba su antioksidanti, deluju i antibakterijski, pospešuju metabolizam i jačaju imunitet. Jednostavnim sabiranjem, dolazimo do zaključka da bi kombinacija meda i cimeta delovala kao „superhrana“ ako tražite prirodna rešenja za određene probleme.

Možda deluje previše jednostavno, ali se pokazalo kao istinito. Ove lekovite namirnice su pune vitamina i minerala, i njihove dobrobiti su odavno primećene i istraživane.

Cimet i Med za Mršavljenje

Već smo pomenuli da med i cimet pozitino utiču na varenje. Takvo delovanje je lako povezati sa gubitkom kilograma. Naravno, ova jednostavna kombinacija nije nikakav čarobni napitak – ako želite rezultate, najbolje je recepte o kojima ćemo pričati spojiti sa celokupno zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću.

Doduše, tu se već može primetiti dodatna prednost meda i cimeta – sladak ukus. Na šta tačno mislimo? Izbacivanje šećera, pogotovo rafinisanih šećera, je čest deo mnogih dijeta i režima ishrane koji za cilj imaju gubitak kolograma ili poboljšanje zdravlja. S druge strane, med sadrži visok nivo glukoze i fruktoze, prironih šećera. Uprkos tome, predtavlja daleko zdraviju alternativu industrijski proizvedenom šećeru, te vam omogućava da uživate u nečemu slatkom a ipak zdravom. Nemojte pogrešno da nas shvatite, preterane količine meda svakako neće pomoći da smršate, ali umerena konzumacija može mnogo da pomogne sa psihološke strane. Ako ste ikada probali da održavate strogu dijetu, znate i sami koliko ovaj psihološki faktor može da bude značajan.

Pored toga, cimet i med regulišu digestivni sistem, poboljšavaju probavu i pozitivno utiču na izbacivanje gasova. Studije pokazuju da pored svega toga ubrzavaju metabolizam, i samim tim i sagorevanje masnih naslaga.

Cimet i Med – Recepti

Postoji nekoliko čestih načina na koje se koriste med i cimet za mršavljenje, ali počećemo od najjednostavnijeg. Za ovaj recept su vam potrebni samo cimet, med, i voda.

  1. Prokuvajte oko 200ml vode do ključanja.

  2. Dodajte pola kašičice cimeta.

  3. Sklonite vodu sa vatre i sačekajte da se ohladi.

  4. Kada dođe do sobne temperature, dodajte kašičicu meda.

  5. Promešajte smesu.

Ovo piće se koristi kao osnova mnogih drugih recepata. Ali, kako koristiti cimet i med za mršavljenje?

Postoji nekoliko načina na koji se ovaj jednostavan recept za cimet i med koristi. Možete se pridržavati bilo kojeg od ovih režima, ali preporučili bismo da ne preterujete i previše ih kombinujete. Umerenost je ključ zdrave ishrane, i ne zaboravite da se ipak radi o šećeru.

– Jedna čaša svakog dana pred spavanje. Ovakav režim je možda najjednostavniji, ali je značajan zato što se ključne funkcije metabolizma odvijaju tokom sna. Takođe, može pomoći ako imate tendenciju da ogladnite uveče ili noću. Lak i ukusan način da izbegnete kobne užine u 1 ujutru.

– Pola čaše pred spavanje i pola ujutru. Pripremite gorepomenuti recept uveče, popijte pola, a polovinu ostavite u frižider. Popijte ostatak pre doručka, na prazan stomak. Ovakva upotreba se pokazala veoma efektivnom u sprečavanju stvaranja masnih naslaga.

– Između obroka. Piće sa cimetom i medom možete koristiti i ako ogladnite između redovnih obroka. Ova metoda je idealna ako se već pridržavate dijete, ali ako često osećate glad tokom dana. Jedna ili dve čaše dnevno vam mogu pružiti dovoljno energije da „pregurate“ do sledećeg obroka.

– Pred trening. Po istom principu, čaša cimeta i meda vam može pružiti dodatnu energiju pre odlaska u teretanu ili nekog drugog oblika fizičke aktivnosti.

Med, Cimet i Jabukovo Sirće – recept

Uporedo, postoji nekoliko varijacija na osnovni recept o kojem smo do sada pričali. Prvi od ovih koristi jabukovo sirće.

Jabukovo sirće je nauka takođe povezala sa gubitkom viška kilograma, pomoći sa kardiovaskularnim problemima, i održavanjem zdravog nivoa šećera u krvi. Pozitivno deluje na mršavljenje tako što balansira pH nivo tela i pomaže debelom crevu pri varenju kroz održavanje dobrih bakterija. Opet, već se mogu primetiti sličnosti sa medom i cimetom, i kombinacija sva tri sastojka je veoma logična.

Takođe, fermentisane namirnice kao što su sirće smanjuju osećaj potrebe za šećerom i slatkišima.

Sve što vam je potrebno su jabukovo sirće, med, cimet, i malo morske soli.

  1. Dovedite pola čaše vode do ključanja.

  2. U odvojenu polovinu vode dodajte kašičicu meda, kašičicu jabukovog sirćeta, pola kašičice cimeta, i malo moske soli i dobro promešajte.

  3. Dodajte prokuvanu vodu smeši. Nemojte da prokuvavate svu vodu, jer se time gube neka od pozitivnih svojstava jabukovog sirćeta.

Piće koje dobijete na kraju će imati ukus nalik na topli sajder, tj. jabukovo vino. Može se konzumirati i hladno – kako god je vama ukusnije. Cimet, med, i jabukovo sirće za mršavljenjese najčešće koriste uveče, posle večere ili bilo kog drugog obilnog obroka. Pored toga što je ovaj napitak lako, jednostavno, i relativno jeftino rešenje za pomoć pri gubitku kilograma, ovakav način upotrebe može biti čak i zdrava alternativa desertu.

Med, Cimet i Đumbir – Recept

Ako duže vreme plivate u vodama zdrave ishrane, verovatno ste čuli sa još jednu popularnu kombinaciju – đumbir i med. Ova dva sastojka se odlično slažu po pitanju ukusa, a još više kada je reč o zdravlju. Ako ih pomešate sa medom, dobijate topli napitak koji je sladak, ukusan, i nadasve odličan za mršavljenje.

Napitak je po načinu spremanja i upotrebe najsličniji čaju od đumbira. Pred toga što se koristi za mršavljenje, kombinacija ima još dobrobiti. Na primer, pomoć pri varenju koju pruža je odlična ako vas muče stomak ili želudac. Priemećeno je čak i da ublažuje menstrualne bolove.

Postoje dva česta recepta za med, cimet i đumbir za mršavljenje. Za prvi, koristite isti koji smo gore naveli: prokuvajte cimet i đumbir sa vodom i dodajte med.

Drugi se odnosi na čaj od đumbira i cimeta – takozvani „vatreni“ čaj. Ne dajte da vas to ime zavara, čaj nije ljut. Ali kombinacija cimeta i đumbira mu daje svojevrtan jak ali prijatan ukus. Ovaj čaj je ipak najlakše praviti u malo većim količinama, pogotovo jer je najbolje koristiti svež, seckani koren đumbira. Stoga se nećemo držati tačnih količina sastojaka; ipak, možete se pridržavati istih principa: pola kašićice cimeta i kašičica meda na jednu čašu vode za jednu porciju.

  1. Sipajte vodu u manju šerpu ili džezvu i dovedite do ključanja.

  2. Dodajte cimet i sveže naseckan đumbir.

  3. Poklopite i ostavite 15-ak minuta.

  4. Ocedite čaj tako da više nema čvrstih komada korena đumbira.

  5. Ostavite da se čaj ohladi do sobne temperature.

  6. Dodajte kašičicu meda.

I ovaj čaj se može piti hladan, tako da ako nemate vremena za pripremu svaki dan, napravite veće količine preko vikenda i stavite u frižider. Preporučeno je da se pije jednom dnevno, pred spavanje.

Med, Cimet i Limun – Recept

Limun je jedna od najčešće korišćenih namirnica za gubitak kilograma. Poznat je po tome što pomaže pri varenju, deluje antioksidantski, a i podstiče mršavljenje. Kao i kod svih recepata koje smo gore pomenuli, kombinovati limun sa medom i đumbirom deluje vrlo smisleno ako ciljate na zdravstvene pogodnosti.

Kod limuna, nabitniji sastojak je pektin, heteropolisaharid koji se često može naći u korama takozvanog citrusnog voća. Piktin dovodi do toga da se duže osećate sito, i u kombinaciji sa medom pomaže pri rastvaranju masti u želudcu. Kada na sve to dodate i cimet, dolazi i do ubrzanog razlaganja ugljenih hidrata.

Recept za med, cimet i limun za mršavljenje je veoma jednostavan, sličan onima o kojima smo već pričali.

  1. Prokuvajte času vode.

  2. Dodajte kašićicu cimeta i sok od pola sveže ceđenog limuna.

  3. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.

  4. Dodajte kašičicu meda.

Ako vam je piće koje ovako dobijete previše kiselo, možete smanjiti količinu limuna, recimo na četvrtinu svežeg ploda.

Pošto ovo piće pomaže u razlaganju hrane, najbolje ga je piti posle ručka, večere, i/ili obilnih oborka, najviše dva puta dnevno.

Takođe, možemo napomenuti i da limun možete dodati i u čaj od đumbira i cimeta o kome smo ranije govorili. Limun i med su sami po sebi česti dodatci čajevima – kombinacija ova četiri prirodna sastojka je pravo čudo za vaš metabolizam i sistem za varenje.Već smo pomenuli da med i cimet imaju značajno antibakterijsko i antioksidantsko dejstvo. Sasvim je logično, dakle, da zajedno predstavljaju odlično oruđe u borbi protiv svakodnevnih bakterija i oboljenja. Redovna upotreba značajno ojačava imuni sistem i doprinosi da se vaše telo lakše izbori sa stranim bakterijama.

Pored svega toga, blagotvorni uticaj na stomak i probavu pomaže kod stomačnih oboljenja. Održavanje zdrave, balansirane stomačne mikroflore ima brojne pozitivne efekte na celokupan organizam.

Možda i najbolje od svega je veoma laka i jeftina priprema. U suštini, možete koristiti bilo koji od recepata koji se koriste i za mršavljenje. Posebnu pažnju bi smo skrenuli na kombinaciju sa limunom. Limun, bogat vitaminom C, je poznat po tome što pomaže u sprečavanju prehlada, gripova, i sličnih bolesti.

Ako vam cilj nije mršavljenje već želite samo med i cimet za imunitet, dovoljno je komzumirati jednu čašu na svakih par dana. Svakodnevna upotreba se ipak predlaže ako pokušavate da se istovremeno rešite viška kilograma, ili ako ste već prehlađeni, recimo. Čaj od đumbira i cimeta sa dodatkom meda i limuna je prava „vitaminska bomba“, i od velike je pomoći protiv simptoma gripa i prehlade.

Med i Cimet za Bolje Varenje

Ako ste pratili ovaj tekst od samog početka, ovde već možda primećujete šta je najbolja stvar kod kombinacije meda i cimeta – a to je da pozitivno utiče na mnogo problema, i sve to jednom ukusnom, jednostavnom metodom.

Jedan od glavnih razloga upotrebe meda i cimeta za mršavljenje je uticaj na sistem za varenje, a o toj temi smo već detaljno pisali. Dakle mikroflora, poboljšana razgradnja i apsorpcija masti i ugljenih hidrata –samo su neke od prednosti redovnog korišćenja meda i cimeta. Stoga, da se ne bi previše ponavljali, ako želite med i cimet za varenje, pogledajte spisak recepata izlistanih gore i izaberite onaj koji vam deluje najukusnije.

Ipak, skrenuli bismo pažnju na kombinaciju meda, cimeta, i jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće se često predlaže ako imate problema sa žedlucem, debelim crevom, ili jednostavno kao zdravija alternativa alkoholnom sirćetu.

Med i Cimet za Zdrave Zglobove

Pored toga što se koriste kao ukusno piće, med i cimet mogu služiti i za spoljnu upotrebu. Naime, već vekovima se koriste kao efektivan tretman za artritis i bolove u globovima.

Napomenuli bi, doduše, da iako korišćenje meda i cimeta za artritis nikako ne može biti štetno, artritis je veoma širok pojam i može imati raznolike uzroke i posledice. Stoga, efektivnost ove smese može zavisiti i od vrste artritisa koja vas muči. Na primer, studije su pokazale da primetno ublažava bolove ko artroze, to jest osteroartritisa – bolova u zglobovima koji za uzrok imaju pređašnje povrede ili jednostavno starost.

Med i Cimet za Zglobove – Recept

Dakle, kako koristiti med i cimet za kolena, recimo? Za početak, napravite sledeće:

  1. Kašiku meda pomešajte sa dve kašike vode.

  2. Dodajte prstohvat cimeta.

  3. Mešajte dok ne dobijete glatku, masu sličnu pasti/kremi.

Sve što je potrebno je ovu masu naneti na bolno mesto i masirati. Razultat bi trebalo da se oseti odmah – smanjnje bolova u zglobovima. Dugoročno, redovno korišćenje meda i cimeta na zglobovima usporava širenje reumatoidnog artritisa i ostalih oblika auto-imunih oblika artritisa.

Takođe, mnogi korisnici preporučuju ispijanje vode sa medom i cimetom uporedo sa ovakvim tretmanima. S jedne strane, ne postoje naučni nalazi koji podupiru uticaj unutrašnje upotrebe meda i cimeta na bolove u zglobovima. S druge strane, kombinacija svakako jača sistem i metabolizam, tako da ne može biti na odmet.

Med i Cimet za Kardiovaskularna Oboljenja

Mešavina meda i cimeta takođe reguliše nivo holesterola u krvi. Visok nivo holesterola u krvi doprinosi pojavi ateroskleroze – promennama unutrašeg sloja arterija, uglavnom usled nakupljanja lipida, kompleksnih ugljenih hidrata i sličnih materija. Ateroskleroza je jedan od vodećih uzroka srčanih problema savremenog doba i često nastaje kao rezlutat problema u ishrani.

Ovde opet u prvi plan dolazi uticaj meda i cimeta na varenje.

Već smo na više mesta pomenuli da ova kombinacija pomaže pri razlaganju upravo ovih materija – masti i ugljenih hidrata. Med i cimet za holesterol su, dakle, veoma efektivni u prevenciji simptoma ateroskleroze, koji često uključuju zakrčennje arterija, ili dovode da toga da postanu krute i neelastične.

Ovde bismo, opet, skrenuli pažnju na recept meda, cimeta, i jabukovog sirćeta.

Pozadina upotrebe svih ovih prirodnih lekova je kranjnje jednostavna: med i cimet su zdravi za kardiovaskularni sistem, javukovo sirće takođe. Samim tim, kombinacija ova tri sastojka je možda baš ono što je potrebno vašim arterijama.

Med i Cimet za Nesanicu

Jedna od manje poznatih svojstava meda je da vam pomaže da brže i lakše zaspite. Zašto?

Prvi sastojak od koga vaš mozak dobija energiju je šećer. Preciznije, šećer iz jetre – glikogen. Kako bi poboljšali moždane funkcije tokom noći, ključno je imati dovoljno zaliha ovakvih polisaharida. Problem je što višak šećera mnogima smeta ako pokušavaju da se naspavaju – što ne važi i za med.

Med prirodno sadrži veliki procenat šećera – samo fruktoza i glukoza čine preko 30% sastava prirodnog meda. Jedna kašičica meda pred spavanje vas neće razbuditi, ali je dovoljna da spreči da ogladnite u sred noći. O ovome smo, uostalom, i pričali kao o jednom od načina na koje med pomaže pri mršavljenju.

Cimet, u ovom slučaju, deluje tako što greje i umiruje telo. Za najbolje rezultate, preporučujemo kombinaciju ova dva sastojka sa još jednim poznatim lekom protiv nesanice – mlekom.

Med i Cimet za Lak San – Recept

  1. Ugrejte čašu mleka do ključanja.

  2. Sipajte u šolju i dodajte pola kašičice cimeta.

  3. Ostavite da odstoji 15ak minuta.

  4. Dodajte kašičicu meda.

Popijte ovu mešavinu pred spavanje, i pomoćićete svom telu da ostvari lak i ugodan san. Ako ne volite ukus mleka ili ste netolerantni na laktozu, mleko možete zameniti čajem.

Med i Cimet – Maska za Lice

Mešavina meda i cimeta je poznata i kao prirodna maska za lice. Koristi se iz više razloga, i ovo su samo neki od njih:

Med i cimet protiv akni. Antibakterijsko delovanje meda i cimeta pomaže pri uklanjanju bakterija koje su jedan od glavnih uzroka pojave akni. Med je posebno efektivan protiv nadutih, crvenih bubuljica, a cimet čak i pomaže pri uklanjanju ožiljaka nastalih zbog akni.

Med i cimet protiv starenja. Cimet sadrži jedinjenja koja pomažu cirkulaciji. Med i cimet za lice, dakle, dovode više krvi do raznih delova kože, i prirodno je hrane i podmlađuju. Sve to, osim što ima zdravstvene prednosti, dovodi i do smanjenja bora na licu.

Med i cimet za eksfolijaciju. Visok nivo glikolske i ostalih organskih kiselina koji se nalazi u medu „izjeda“ mrtve ćelije.

Med i cimet za hidrataciju kože. Istraživanja su pokazala da med apsorbuje vodu iz okoline i lakše je dovodi do vaše kože. Baš zbog toga je med čest sastojak raznih krema za suvu kožu.

Med i cimet za ekcem. Nanošenje meda i cimeta na lice smanjuje svrab i iritiranost kože nastale ekcemom.

Maska za Lice od Meda i Cimeta – Recept

  1. Dodajte 1 kašičicu cimeta u 2 kašičice meda.

  2. Mešajte dok se cimet ne sjedini sa medom.

  3. Smesu zatim možete podgrejati 30-ak sekundi u mikrotalasnoj pećnici, mada ovo nije obavezno.

  4. Ravnomerno nanesite preko celog lica.

  5. Ostavite na licu oko 15 minuta.

  6. Isperite lice mlakom vodom.

Bitno je napomenuti da cimet može dovesti do iritacije kože ako previše često koristite ovaj recept, u zavisnosti od toga koliko vam je osetljiva koža. Zbog toga, ne preporučuje se upotreba ove maske više od 2 puta nedeljno.

Med i Cimet – Rizici?

Na kraju, da li neko ne sme da koristi med i cimet, i zašto?

Kao i uvek u ishrani i zdravlju, jedno rešenje nije idealno za svakoga.

Za početak, med je ipak visoko kalorična namernica puna šećera. Vrlo je lako preterati, i posebno se ne preporučuje dijabetičarima. Ova mešavina može imati odrežene pozitivne efekte u zavisnosti od tipa dijabetesa, ali za to se već konsultujte sa lekarom.

Med takođe može izazvati alergijske reakcije. Na primer, ako ste alergični na polen, med vam može zasmetati. Problem je što različite vrste meda sadrže različite sastojke, i zavise od biljaka koje su korišćene da bi med nastao. Savetujemo da dobro pročitate sastojke meda pre upotrebe.

Na kraju, med može prenositi bakterije koje se zovu klostridije. One ne predstavljaju nikakav problem imunom sistemu odrasle osobe, ali mogu biti rizične za decu mlađu od 12 meseci. Iz tog razloga se med i cimet takođe ne preporučuju u trudnoći.

ordinacija.tv Izvor: cveet.co

Poslednji tekstovi