NaslovnaHrana kao lekZdravi sokoviSok od ove žitarice za 2 nedelje otapa kamenje i izbacuje pesak...

Sok od ove žitarice za 2 nedelje otapa kamenje i izbacuje pesak iz bubrega i bešike! (RECEPT)

Kod lečenja bolesti bubrega pomoći će vam žitarica – proso. Kada kažete proso, većina ljudi prvo pomisli na hranu za papagaje. I mnogo njih veruje da je njegova današnja upotreba u ljudskoj ishrani samo pomodarstvo. Ali proso se zapravo mnogo duže koristi nego, na primer, kukuruz.

Proso je žitarica bogata mineralima, pre svega fosoforom i magnezijumom, ali i kompleksom vitamina B.
Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom – odlično djeluje na nokte, kožu, kosu i zubnu caklinu. I bez glutena je. Lako se uzgaja, ne zahteva posebna ulaganja.

Ali, proso ima i par loših karakteristika, a jedna od njih visok glikemijski indeks, čak 70! I zato ga ne bi trebalo prečesto jesti, dok oni koji imaju problem sa šećerom treba posebno da obrate pažnju.

Ova žitarica efikasno čisti bubrege, eliminiše pesak i sluz, uklanja sitno kamenje iz bubrega i bešike, pomaže kod ženskih bolesti i leči cistitis. Inače, proso je jedna od najpoznatijih žitarica koja poseduje visoku hranljivu vrednost i lekovita svojstva.

Recept

Uveče, 1 čašu (200 gr) prosa isperite toplom vodom kroz cediljku.

Naspite proso u veću teglu (od 3 litre) i prelijte 2/3 tegle vrućom prokuvanom vodom. Poklopite, dobro promućkajte, umotajte u nešto toplo i ostavite da prenoći.

Ujutru ponovo promućkajte. Primetićete belu mutnu tečnost u tegli. Ovo i jeste vaš lek.

Prespite tu tečnost iz tegle u drugi sud, tako da vam u prvoj tegli na dnu ostane proso (nemojte ga bacati).

Dobijenu tečnost pijte u toku dana bez ograničenja, u bilo kojoj količini, kad god poželite.

 Proso koji vam je ostao obarite (1 čaša prosa, 3 čaše vode, kuva se 15-ak minuta) i dobićete zdravu kašu koju možete da pojedete za doručak ili ga iskoristite kao prilog uz neki ručak (proso je odlična zamena za pirinač).

 Uveče pripremite novu porciju za sutradan, po istom postupku. Ovaj sok treba piti 10-15 dana. Rezultat: posle 10-15 dana kamen će se rastopiti i izaći će zajedno sa urinom, a bubrezi su očisćeni od peska, sluzi i kamenja. Eliminisana je upala, obnovljeno su tkivo bubrega i organa urinarnog trakta.
Ova žitarica je jako pristupačna. Nije skupa, i možete je pronaći u svim radnjama zdrave hrane. Uvođenjem prosa u svoju ishranu doprinećete zdravlju svojih bubrega.

Poslednji tekstovi