NaslovnaHrana kao lekVoćeŠLJIVE - Štite od raka, dijabetesa, gojaznosti, čuvaju srce, kontrolišu šećer u...

ŠLJIVE – Štite od raka, dijabetesa, gojaznosti, čuvaju srce, kontrolišu šećer u krvi…

Najpopularnija sorta šljiva ima tamno ljubičasto-crvenu kožicu sa žutim mesom unutra, a mogu se naći i šljive koje su zeleno-žute. Sve sorte imaju košticu u sredini ploda koja nije jestiva. Kada se osuše, šljive su poznate kao suve šljive.

Top 5 zdravstvenih prednosti šljiva:

Bogate antioksidansima

Šljive su prepune biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva, što znači da sprečavaju reagovanje kiseonika sa drugim hemikalijama i izazivanje oštećenja ćelija i tkiva. Posebno su bogate antocijaninima, jedinjenjima koja su takođe odgovorna za tamnu kožu šljive. U stvari, studije pokazuju da su šljive bogatije ovim zaštitnim jedinjenjima od drugog voća, uključujući breskve i nektarine.

Mogu imati antiinflamatorna svojstva

Čini se da zaštitna biljna jedinjenja u šljivama imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u prevenciji bolesti uključujući rak, dijabetes i gojaznost.

Mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi

Šljive su posebno bogate polifenolom koji se zove hlorogenska kiselina, jedinjenjem koje se takođe nalazi u kafi, što izgleda da pomaže u ravnoteži šećera u krvi i reguliše apetit. Konzumiranje celog voća osigurava da ćete imati koristi od njegovog bogatog sadržaja vlakana, što pomaže u usporavanju oslobađanja njegovih prirodnih šećera.

Utiču na zdravlje srca

Šljive su bogate raznim vitaminima i mineralima, uključujući kalcijum, koji obezbeđuje normalno zgrušavanje krvi. One takođe snabdevaju kalijumom i vitaminom C, kao i bogati su zaštitnim polifenolima koji su svi povezani sa smanjenim faktorima kardiovaskularnog rizika.

Mogu poboljšati kognitivne funkcije

Studije sugerišu da bogat sadržaj polifenola u šljivama može pomoći u ublažavanju kognitivnog opadanja povezanog sa godinama.

Izvor: b92.net

Poslednji tekstovi