NaslovnaApotekaRIBLJE ULJE pozitivno utiče na: Osteoartritis, jačinu kostiju, srce, mozak...

RIBLJE ULJE pozitivno utiče na: Osteoartritis, jačinu kostiju, srce, mozak…

Suplementi na bazi ribljeg ulja imaju zaista dobar uticaj po naše zdravlje. Odavno je poznato da poboljšavaju zdravlje i izgled kože i umanjuju valunge, a mi vam danas donosimo neka nova otkrića vezana za riblje ulje.

Nije nepoznanica da riblje ulje smanjuje upalne procese i održava dobrim rad probave. Ali, ono što se manje zna jeste da ono može uticati na jačinu kostiju, sagorevanje masti, uticaj života u gradu i moždane funkcije. Krenimo redom.

Štiti od zagađenja

Jedna od mnogih dobrobiti ribljeg ulja jeste to što štiti srce od zagađenosti vazduha. Omega 3 masne kiseline nude zaštitu od neželjenih efekata na srce i lipide uzrokovane zagađenjem vazduha i zato se posebno preporučuje onima koji žive u velikim gradovima.

Umanjuje simptome osteoartritisa

Prema studiji objavljenoj na univerzitetu u Bristolu omega 3 masne kiseline uveliko utiču na smanjenje simptoma osteoartritisa. Istraživanje sprovedeno nad gvinejskim svinjama pokazalo je da su svinjama koje su imale simptome osteoartritisa oni bili umanjeni za 50 odsto nakon što su hranjene ishranom bogatom omega 3 masnim kiselinama. Oni koji pate od bolova u kostima i zglobovima trebalo bi da uzimaju suplemente ribljeg ulja na dnevnoj bazi.

Smanjuje simptome starenja

Dokazano je da telomeri skraćuju zadržavanje funkcija matičnih ćelija što uzrokuje nezdravo starenje, a istraživanja su otkrila vezu između nivoa ribljeg ulja u krvi sa stopom smanjenja telomera tokom pet godina, što ukazuje na zaštitni faktor omega 3 masnih kiselina.

Da biste povećali unos omega 3 masnih kiselina, što češće u svoju ishranu uvrstite masnu ribu poput lososa.

Posepešuje sagorevanje masti

Kada je grupa naučnika u Južnoj Australiji na čelu sa Piterom Hauom proučavala uticaj ishrane i vežbanja na ljudsko telo otkrili su da je riblje ulje u paru sa fizičkom aktivnošću veoma moćna kombinacija za sagorevanje masti. I zato je dobro ukoliko želite smršati da razmotrite uzimanje suplemenata na bazi ribljeg ulja.

Pozitivno utiče na moždane funkcije

Dokazano je da suplementi na bazi ribljeg ulja utiču na kognitivne funkcije čoveka, a istraživanja su pokazala i razlike u strukturi mozga među ljudima koji  koriste i onima koji ne koriste riblje ulje. Da pojednostavimo, ishrana siromašna omega 3 masnim kiselinama može izazvati prebrzo starenje mozga, gubitka memorije i sposobnosti razmišljanja.

Čuva mišićnu masu

Redovnom upotrebom ribljeg ulja možete sprečiti gubitak mišićne mase što je veoma čest slučaj kod ljudi obolelih od raka i zato se njima redovno preporučuje uzimanje ovih suplemenata. S druge strane, poznato je da su mišići metabolički aktivni i sagorevaju kalorije čak i kad spavamo i njihovim očuvanjem čuvamo i dobar metabolizam.

Održava kosti snažnima

Kad je u pitanju zdravlje i jačina kostiju kalcijum, magnezijum i vitamin D ne bi trebalo da budu jedini suplementi koje uzimate. Omega 3 masne kiseline su takođe od velikog značaja za zdravlje i jačinu kostiju jer održavaju njihovu gustinu. Ako redovno vežbate obavezno uzimajte riblje ulje da sprečite nastanak osteoporoze.

Preporučena dnevna doza ribljeg ulja za odrasle osobe jeste jedna kašika visokokvalitetnog ulja dva puta dnevno uz jelo.

Izvor: lifepressmagazin.com

Poslednji tekstovi