Provereni narodni lekovi za brz prestanak ZUBOBOLJE (RECEPTI)

609

Zubobolja je može biti blaga ali i izuzetno jako bolna. To može ukazivati na to da imate problem sa zubima ili desnima.

Ako vas boli zub, važno je da shvatite šta je u korenu vaše nelagodnosti. Odatle možete odrediti kako da se na najbolji način oslobodite bolova, otoka ili drugih simptoma.

Redovno ispiranje slanom vodom i primena hladne obloge obično mogu da otklone manju iritaciju, ali ozbiljnije zubobolje mogu zahtevati intervenciju stomatologa.

Ako vaši simptomi traju duže od dan ili dva, obratite se stomatologu. Oni mogu da pruže smernice kako da se oslobodite simptoma i sprečite budući bol.

Takođe bi trebalo da razgovarate sa stomatologom pre upotrebe bilo kog od sledećih lekova ako ste trudni, dojite ili imate bilo kakvo medicinsko stanje koje može uticati na biljne sastojke.

 1. Ispiranje slanom vodom

Za mnoge ljude ispiranje slanom vodom je efikasan tretman prve linije. Slana voda je prirodno sredstvo za dezinfekciju, i može pomoći da se olabave čestice hrane i krhotine koje mogu da se zaglave između zuba.

Lečenje zubobolje slanom vodom takođe može pomoći u smanjenju upala i zaceljivanju bilo kakvih oralnih rana.

Da biste koristili ovaj pristup, pomešajte 1/2 kašičice soli (tsp) soli u čašu mlake vode i koristite je kao tečnost za ispiranje usta.

 1. Ispiranje vodonik peroksidom

Ispiranje vodonik peroksidom takođe može pomoći u oslobađanju bola i upale. Pored ubijanja bakterija, vodonik peroksid može da smanji plak i izleči desni koje krvare.

Potrudite se da pravilno razblažite vodonik peroksid. Da biste to uradili, pomešajte 3-procentni vodonik peroksid sa vodom jednakih delova, i koristite ga kao tečnost za ispiranje usta. Nemoj da ga progutaš.

 1. Hladna obloga

Možete koristiti hladnu oblogu da biste se oslobodili bola koji osećate, naročito ako vam je neka vrsta traume izazvala zubobolju.

Kada nanosite hladnu oblogu, to dovodi do konstituisanosti krvnih sudova u toj oblasti. Ovo čini bol manje jakim. Prehlada takođe može da smanji svaki otok i upalu.

Da biste koristili ovaj pristup, držite kesu sa ledom umotanu u peškir u pogođeno područje 20 minuta u isto vreme. Ovo možete ponavljati svakih nekoliko sati.

 1. Pepermint kesice čaja

Pepermint kesice čaja se mogu koristiti za  utrnulost bola i umirivanje osetljivih desni.

Dozvolite upotrebljenoj kesi čaja da se malo ohladi pre nego što je nanesete na zahvaćeno područje. Još uvek bi trebalo da bude malo toplo.

Ovaj metod možete da koristite i za hlađenje, a ne za toplo područje. Da biste to uradili, stavite upotrebljenu kesicu čaja u zamrzivač na nekoliko minuta da se ohladi, a zatim nanesite kesicu na zub.

 1. Beli luk

Hiljadama godina beli luk se prepoznaje i koristi za svoja lekovita svojstva. Takođe ima antibakterijska svojstva. Ne samo da može da ubije štetne bakterije koje izazivaju zubni plak, već može da deluje i kao ublažavanje bolova.

Da biste koristili beli luk na zubobolju, izgnječite čen belog luka da biste napravili pastu i nanesite je na zahvaćeno područje. Možda ćete želeti da dodate malo soli. Druga mogućnost je da polako žvaćete čen svežeg belog luka.

 1. Ekstrakt vanile

Ekstrakt vanile sadrži alkohol, koji može pomoći u umrtvljenom bolu. Njegova dokazana antioksidativna svojstva takođe ga čine efikasnim isceliteljom. Samo obavezno koristite pravu vanilu umesto imitacije vanile.

Da biste koristili ovaj lek, na prst ili pamučnu kuglu nanesite malu količinu ekstrakta vanile. Nanosite ga direktno na pogođenu oblast nekoliko puta dnevno.

 1. Karanfilić

Karanfilić je korišćen za lečenje zubobolje kroz istoriju. Ulje može efikasno umrtviti bol i smanjiti upalu. Sadrži eugenol, koji je prirodni antiseptik.

Da biste koristili ovaj pristup, razblažite ulje karanfilića uljem nosača, poput suncokretovog ili jojoba ulja. Koristite odnos od oko 15 kapi ulja karanfilića na jednu uncu ulja nosača, saopštila je Nacionalna asocijacija za holističku aromaterapiju.

Zatim, dab malu količinu razblaženog ulja na pamučnu kuglu i nanesite na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.

U malu čašu vode možete dodati i kap ulja karanfilića i napraviti tečnost za ispiranje usta.

 1. Lišće Guave

Listovi Guave imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu da pomognu u zaceljivanje rana. Takođe imaju antimikrobnu aktivnost koja može da pomogne u oralnoj nezi.

Da biste koristili ovaj lek, žvaćite sveže listove guave ili dodajte izmrvljeno lišće guave u ključalu vodu da biste napravili tečnost za ispiranje usta.

 1. Žitogras

Wheatgrass ima bezbroj lekovitih svojstava, kao što su antiinflamatorna i imuno-pojačana svojstva. Sadrži mnogo hranljivih sastojaka, uključujući visok sadržaj hlorofila, koji pomažu u borbi protiv bakterija.

Možete piti žitogras ili ga koristiti kao tečnost za ispiranje usta.

 1. Thyme

Thyme takođe ima moćna antibakterijska i antioksidativna svojstva koja mogu da pomognu u lečenju zubobolje. Čak može da pomogne u borbi protiv bakterija koje doprinose propadanju zuba.

Da biste to koristili, razblažite thyme esencijalno ulje uljem nosača, a zatim ga nanesite na zahvaćeno područje.

Kap ulja možete dodati i u malu čašu vode i napraviti tečnost za ispiranje usta.

Kada pozvati stomatologa

Ako vam je zubobolja ozbiljna ili je posledica ozbiljnijeg medicinskog stanja, ključno je da vidite stomatologa kako biste mogli pravilno da ga lečite. Mnogim zuboboljama će biti potrebna lekarska pomoć. Preterano ublažavanje bolova kao što je ibuprofen može da pomogne dok ne vidite zubara.

Trebalo bi da vidite i stomatologa ako imate neki od sledećih simptoma:

 • Groznica

 • problemi sa disanjem ili gutanjem

 • opšti bol koji traje više od jednog ili dva dana

 • Otok

 • bol kad grizeš

 • nenormalno crvene desni

 • nepravilno pražnjenje, ili gnoj

Mogući uzroci zubobolje

Tokom vašeg zakazivanja, vaš stomatolog će pregledati vaša usta kako bi shvatio šta je uzrok zubobolje. Takođe mogu da idu na rendgen.

Kako vaš stomatolog leči vašu zubobolju zavisiće od uzroka:

 • Karijes zuba: Ako vam šupljina  ili zubni karijes izazivaju zubobolju, vaš stomatolog će verovatno ukloniti karijes i staviti plombu.

 • Plomba: Kada vam se izvade šupljine iz zuba, vaš stomatolog će popuniti prostor materijalom u boji zuba. Ako vam postojeća plomba nanosi bol, mogu je zameniti novom plombom.

 • Apsces: Zubni apsces je infekcija zuba koja se može javiti ako se šupljina ne leči. Ako imate apsces, stomatolog vam može prepisati antibiotike, izvršiti kanal korena ili izvaditi zub.

 • Škrgutanje zubima (bruksizam): Ako škrgućenje ili  stiskanje zuba izaziva bol, vaš stomatolog može preporučiti čuvara usta.

 • Periodonatalne bolesti: Kada nakupljanje plaka dovede do gingivitisa, moguće je da razvijete periodonatalne bolesti. Ovoj infekciji desni je potrebna profesionalna pažnja kako bi se uklonio tartar iz zuba i usporilo napredovanje bolesti.

Kako sprečiti zubobolju

Verovatnoću pojave zubobolje možete sprečiti vežbanjem dobre oralne higijene. Konac najmanje jednom dnevno i perite zube 2 minuta najmanje dva puta dnevno. Možete razmisliti i o korišćenju vodice za ispiranje usta.

Posetite stomatologa na redovnim pregledima i čišćenjima dva puta godišnje, takođe.

Neke namirnice posebno mogu da izazovu nakupljanje plaka, uključujući:

 • Citrus

 • Hleb

 • kisele bombonje

 • čips od krompira

 • sušeno voće

 • gazirana pića

 • Alkohol

 • Led

Četka i konac nakon jela ove namirnice pomažu u sprečavanju nakupljanja plaka, ili razmislite o tome da ih ograničite u ishrani.

Izvor: ordinacija.tv/ lekarinfo.com

PODELI