Ovas u dijetama

2239

Ovas , ili kako se drukcije zove, zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasici ovsa sadrže 2 do 6 cvetica. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena plevom koja nije srasla sa zrnom po cemu se zob razlikuje od drugih žitarica . Njen sadržaj visokovrednih materija je upravo fantastican: jod, hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar, niacin, biotin, vitamini… Ovo, u prevodu na jezik svakodnevnog života, znaci: zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranje krvi, jaca zube i kosti, podstice rad mozga, rast kod dece i jacanje mišicne mase kod odraslih. Zbog lakoce sa kojom se vari, zob se preporucuje obolelima na želucu, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama.Slaboj deci i iscrpljenim osobama uopšte, zbog se najtoplije preporucuje: treba da je uzimaju svakog dana, u obliku kaše ili drugacije. Odlicne su zobene pahuljice, koje se prelivaju vrelim mlekom ili supom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuva 2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi ništa od njene hranljive vrednosti, a postaje lako varljiva.

U slucajevima dijabetesa (šecerne bolesti), zob  se pokazala kao veoma uspešna. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani, dolazi do opadanja šecera u krvi. nikada ne odlivajte vodu u kojoj ste kuvali zob! U njoj se nalaze mnoge za život važne materije.

Zob je neobicno važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za lecenje malokrvnosti, raznih katarnih upala probavnih organa, a deluje na regeneraciju celokupnog organizma. Kupke pripremljene od zobne slame veoma su korisne u bolestima bubrega, bubrežnih kamenaca i gihta, zatim kod svih reumaticnih poteškoca, kod krstobolje, kocenja svih vrsti te kod bolesne jetre .

Zob deluje kao afrodizijak odnosno pojacava rad testosterona u organizmu a samim tim je preporucuju za one koji imaju povecanu prostatu.

Kaša od zobi se pravi na sledeci nacin  staviti pet kašika zobenih pahuljica u pola litre vrijuce vode. Pustiti da kuva 5 minuta, zatim odmaci s vatre i pustiti da stoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Posle toga, dodavati po želji razlicite sastojke – med i slicno. Kaša se može pripremati i sa vrelim mlekom.

PODELI