MASIRAJTE OVE TAČKE: Oslobađaju od bolova, glavobolje, prehlade, umora, migrene…

429

Akupresura je vrsta tradicionalne kineske medicine koja ima za cilj vraćanje ravnoteže u energetski sistem tela i regulisanje promena u njemu. Iako se primenjuje vekovima, ozbiljnija istraživanja o mogućem uticaju akupresure tek se rade, a neke studije su potvrdile efikasnost ove metode kod eliminacije bola u glavi.

Tačke na stopalima efikasne, moguća i kombinacija za bolji efekat

Pokazalo se da je pritisak na nekoliko tačaka na stopalima delotvoran i da može da pomogne kod glavobolje. Bolji rezultat može da se postigne ako se stimulacija ovih tačaka udruži sa još nekim na telu. Praktičari akupresure savetuju i onima koji su skeptični prema ovakvoj vrsti metoda da pokušaju, jer svakako nema nikakvog negativnog efekta.

Tačka Tai Chong na stopalu

Ovo mesto, poznato i kao Jetra 3, nalazi se između zgloba palca i drugog prsta. Nađite tačku koja će vam izazvati strujanje, stimulišite je najpre samo sa gornje strane, a za bolji efekat uzmite čitavo stopalo, palcem pritiskajte odozdo tačku koja se nalazi otprilike u nivou ove napred, i delujte istovremeno.

Ublažićete glavobolju i napetost, kao i bolove u krstima, i smanjiti stres.

Tačka Zu Lin Qi

Pronađite mesto između četvrtog i malog prsta, pritisnite, a zatim idite na gore prevlačenjem do mesta između zglobova zglobova gde se prsti povezuju sa stopalima. Ponavljajte i stimulišite nekoliko minuta.

Pritisak na ovu tačku može pomoći kod glavobolje, menstrualnih glavobolja i drugih bolova tokom menstruacije.

Feng Chi tačke na vratu

Ovo mesto je u akupresuri poznato i kao Žučna kesa. Stimulisaćete ih tako što ćete pritisnuti obe tačke iza vrata, sa obe strane kičme, na mestu gde se veliki mišići vrata vezuju za podnožje glave.

Pomoći će u ublažavanju glavobolje, kao I simptoma prehlade, umora i migrene.

He Gu, jedna od najčešćih tačaka za stimulaciju

Tačka koja se naziva i Veliko crevo 4, nalazi se na boku kažiprsta gde se spaja sa ostalim delom šake, rukom, između kažiprsta i palca.

Pomaže u ublažavanju stresa, napetosti, zubobolje, generalizovanog bola u licu i glavobolje. Ne preporučuje se stimulisanje ove tačke tokom trudnoće.

Jian Jing na ramenom pojasu

Akupresura ovu tačku naziva Žučna kesa 21, a nalazi se na spoju zgloba ramena i početka vratnog dela. Može se stimulisati zajedno sa laganim pritiskom na tačku na samom vrhu kičmenog stuba. Trebalo bi da pomogne kod glavobolje, bolova u vratu i ukočenosti vrata.

Pritisak na ovu tačku takođe se ne preporučuje trudnicama.

Zhong Zu na šaci

Ova tačka poznata i kao Trostruki grejač 3, nalazi se između malog i domalog prsta na spoljnom delu šake,

Pritisak na nju može pomoći u ublažavanju tenzijske (tenzione) glavobolje, kao i bolova u vratu i ramenima.

Na koji način akupresura pomaže

Praktičari akupresure objašnjavaju da vitalna energetska sila zvana Chi cirkuliše našim telom. Bolest i drugi zdravstveni problemi dovode do neravnoteže ove energije, što dovodi do bolova i ozbiljnih zdravstvenih stanja. Stimulisanje određenih tačaka pritiska pomaže efikasnijem kretanju Chi energije.

Da biste pravilno stimulisali neku tačku pritiska, činite to čvrsto i ravnomerno pritiskajući gore-dole ili kružno nekoliko minuta. Ne bi trebalo da boli, a ako se dogodi, pokušajte lagano da malo pomerite tačku pritiska.

Analiza jednog broja sistematskih pregleda iz 2014. godine pokazala je da akupresura može pomoći u ublažavanju bolova, uključujući glavobolju. Ograničenje studija se sastoji u tome što se uglavnom na određene akupresurne tačke već na grupu tačaka, a to otežava tačno definisanje da li je određeno mesto tj. pritisak na određenu tačku efikasniji od nekog drugog.

Izvor:  ordinacija.tv; eklinika.telegraf.rs

PODELI