NaslovnaHrana kao lekŽitariceKinoa - snaga astronauta

Kinoa – snaga astronauta

Biljka kinoa  je iz iste porodice kojoj pripadaju spanac i cvekla, ali posto se moze pripremati na gotovo sve nacine na koje se pripremaju i zitarice, zrna ove biljke se svrstavaju u grupu pseudo-žitarica. Postoji cak vise od 100 vrsta kinoe, boja semena se razlikuje a varira od svetlo zute, preko crvene, do tamno braon.

Biljka kinoa potice sa zapadne obale Južne Amerike, gde je osnovni izvor hrane narodima koji zive na Andima . Peru i Bolivija  su najveci svetski proizvodaci ove biljke. Ove dve južnoamericke zemlje proizvedu gotovo 99% . Zahvaljujuci svojoj prilagodljivosti  gaji se i u mnogim drugim zemljama.

Izvrstan je  izvor ugljenih hidrata. Ono po cemu se kinoa naročito ističe jeste sadrzaj proteina . Najbitniji medju njima su lizin i izoleucin, kojima su zitarice veoma siromasne ili ih uopste ne sadrze. To ne znači da ona u potpunosti može poslužiti kao zamena za meso, sir ili jaja, koji su puni kvalitetnih proteina, ali je odličan prilog.  Aminokiseline koje sadrzi kinoa savršeno nadopunjuju neke biljne proteine, kao što su oni iz mahunarki. Naucnici  kinou klasifikuju u grupu najvrednijih namirnica na planeti. Ukupna kolicina proteina u kinoi varira u zavisnosti od sorte, s rasponom od 10,4% do 17,0%. Istrazivanjima je utvrdjeno da kinoa podstice razvoj neurona.  Proizvodnju zdravog majcinog mleka.  Umanjuje rizik od nastanka hipertenzije i zapaljenskih procesa. S obzirom da se kinoa zrna jedu celovita, kao i sve integralne zitarice, predstavljaju dobar izvor vlakana. Ona su i odlican izvor magnezijuma, mangana i kalijuma. Nakon objavljivanja ovih naucnih saznanja, kinoa velikom brzinom osvaja svet a posebno je dobro prihvataju sportisti i vegetarijanci, kojima je verovatno i najpotrebnija.

Kako polako ali sigurno stice popularnost i na ovim prostorima, kinoa se moze kupiti i u nasim prodavnicama. Priprema kinoe je krajnje jednostavna, tako da moze posluziti kao zamena za bilo koju zitaricu, pa su recepti isti ili vrlo slicni. Postoji samo jedna stvar koju treba zapamtiti a to je da zrna pre kuvanja treba isprati pod tekucom vodom. Zrna kinoe su inace oblozena saponinima koji imaju gorak ukus. Pre prodaje, u procesu obrade, najveci deo saponina je uklonjen, medjutim uvek postoji mogucnost da se mali deo te materije zadrzao. Ispiranjem se otklanjaju i eventualni ostaci, da jelo slucajno ne bi imalo gorkast ukus.

Posto je odlicno izbalansirana i skoro kompletna namirnica, upotrebljavaju je astronauti na putovanjima u svemir. Kada pomislimo da je bila glavna namirnica Inka pre recimo 6000 godina a sada hrana astronauta, zakljucujemo da je kinoa biljka prošlosti i budućnosti.

Poslednji tekstovi