Karijes zuba

3688

Osnovni krivac za razvoj zubnog karijesa je zubni plak koji se stvara od ostataka hrane (neoprani zubi) u koju se naseljavaju kariogene bakterije. U tako povoljnim uslovima kariogene bakterije se enormno umnožavaju, a njihovi metabolički i hemijski procesi snižavaju PH ispod kritične granice – ispod 4 i tako uzrokuju demineralizaciju gleđi. Ako proces ne zaustavimo u ranom stadijumu doći će do stvaranja kaviteta (pukotine-rupe) na gleđi i do sve većeg nagomilavnja hrane i karioznih bakterija, sto povećava enormno njihovu metaboličku i hemijsku aktivnost, a to dovodi do sve dubljeg prodiranja u zubno tkivo.

Nakon izvesnog perioda pojaviće se bol što ukazuje da je karijes napredovao u dubinu. Ako se ne preduzmu odgovarajuće mere u lečenju nastalog stanja karijes ce napredovati do zubnog živca – pulpe izazivajući neprijatne senzacije: povremeni bolovi – naročito noću, jake konstantne bo-love pojavu gnojnih procesa i otoka, pojavu jakog i neprijatnog zadaha iz usta itd.

Treba znati da kod dece postoje tri životna doba za koja se smatra da postoji povećana predispozicija za razvoj karijesa.

1. rano detinjstvo – od rođena pa do treće godine života
2. vreme mešovite dentcije – prisustvo mlečnih i stalnih zuba od 7-10 god.
3. pubertet –zbog hormonskih i psihosomatskih promena i slabije oralne higijene

Dobra i pravilna higijena, uz pravilnu ishranu su osnovni preduslov za onemogućavanje pojave karijesa na zubima. Uz redovne kontrole kod stomatologa i preventivne mere koje ce on predložiti i sprovoditi (individualan je pristup kod svake osobe) pomoći će vam da izbegnete neprijatnosti koje donosi ovo oboljenje, a i sačuvaće vam budžet.

”Bolje je sprečiti nego lečiti”

Ako ipak dođe do pojave karijesa vrlo je važno dijagnostikovati ga na vreme i sprečiti njegovo dalje razvijanje.

Prim. Dr Jovan Vojinović
DENT VAF
Svetozara Markovića 56,
Beograd
011 26 46 203

PODELI