Ječam u našoj ishrani

4688

Ječam potice iz jugoistočnog dela Azije, gde se gaji više od 10.000 godina. Koristile su ga i drevne civilizacije kao hranu. Od drevnih vremena koristi se i u medicinske svrhe.

obiluje hranljivim vlaknima i mineralom selenom,a dobar je izvor fosfora, bakra i mangana. Hranljiva vlakna iz ječma snižavaju holesterol, čuvaju creva, smanjuju rizik da se dobiju hemoroidi i rak debelog creva, jer podstiču “korisne bakterije”. Ove bakterije, dok vare nerastvorljiva vlakna ječma, proizvode kiselinu koja služi kao “gorivo” za ćelije debelog creva i pomaže da funkcionišu na najbolji način.

Hranljiva vlakna iz ječma su bogata beta glukanom koji snižava holesterol vezujući kiselinu iz žuči, podstiče jetru da je proizvodi i da koristi još holesterola, što snižava njegov ukupan nivo u krvi.

vlakna iz ječma imaju brojne korisne efekte na holesterol, snižavaju ukupan holesterol, kao i nivo lošeg holesterola, a povećavaju dobar. Na ovaj način vlakna iz ječma čuvaju i kardiovaskularni sistem.

Hranljiva vlakna iz ječma sprečavaju da šećer u krvi poraste kod dijabetičara.

Ječam je dobar izvor  B vitamina koji štiti kardiovaskularni sistem. Niacin pomaže da se smanji ukupan holesterol i nivo lipoproteina, deluje kao antioksidans i pomaže da se ne stvaraju ugrušci. Kao dobar izvor magnezijuma, snižava rizik od dijabetesa tip 2. Ječam je možda i bolji izbor za doručak od ovsa jer u odnosu na tu žitaricu, efikasnije snižava i glukozu i insulin.

Fosfor ima važnu ulogu u strukturi svih ćelija u organizmu i “popravlja” tkiva u organizmu. Šolja kuvanog ječma obezbeduje 23% preporučenih dnevnih doza fosfora.

– Bakar iz ječma može da pomogne da se smanje simptomi reumatoidnog artritisa. Između ostalog, bakar je važan za aktivnost lizil oksidaze, enzima koji je uključen u povezivanje kolagena i elastina koji krvnim sudovima, kostima i zglobovima obezbeđuju fleksibilnost. Jedna šolja kuvanog i ječma obezbeduje 32% preporučenih dnevnih doza bakra.

Ječam sadrži i selen koji značajno smanjuje rizik od raka debelog creva. Solja kuvanog ječma obezbeduje 52% preporučenih dnevnih doza selena koji ima yažnu ulogu u nekoliko glavnih metaboličkih procesa, uključujući metabolizam hormona štitaste žlezde, antioksidativno delovanje i pozitivan uticaj na imunitet”.

PODELI