NaslovnaHrana kao lekVoćeINDIJSKA SMOKVA – Pomaže kod dijabetesa, jača imunitet, podstiče probavu… (RECEPT)

INDIJSKA SMOKVA – Pomaže kod dijabetesa, jača imunitet, podstiče probavu… (RECEPT)

Indijska smokva (lat. Opuntia ficus-indica) je biljka koja naraste do 3 metra, a osim žutih cvetova, ima i bele, žute i ljubičasto crvene plodove. Po grmu ovaj kaktus proizvodi oko 6 kilograma ploda. Ime je dobila iz pogrešnog ubeđenja Evropljana da su otkrivši američki kontinent došli u Indiju.

Ona je, pak, autohtona vrsta iz Meksika. Iako se kao kultivisana biljka gaji od davnih dana; bila je popularna u Centralnoj i Južnoj Americi još u predkolumbovsko doba, ona veoma lako uspeva i kao divlja.

Rasprostire se u toplim i suvim tropskim i suptropskim krajevima. Osim u postojbini (Meksiko) ima je u celoj Latinskoj Americi, Severnoj Africi i Mediteranu, Maloj Aziji i Bliskom istoku, delovima Australije i na krajnjem jugu SAD. Može da uspeva i u kontinentalnoj i umerenoj klimi ali u saksijama i zaštićena tokom zime, s tim da retko daje plodove.

Indijska smokva – razmnožavanje

Indijska smokva se može razmnožavati generativno (semenjem) i vegetativno (reznicama listova).

Ako želite da uzgajate indijsku smokvu pomoću semena, potrebno je dve ili tri semenke položiti na zemlju i lagano ih pritisnuti. Teglicu držite na toplom mestu, ali u hladu. Zalivajte kada zemlja postane suva na dodir. Ova metoda traje duže, a mogu da prođu tri, četiri godine pre pojave cvetova i plodova.

Za vegetativno razmnožavanje potreban je jedan zdravi mesnati komad kaktusa (reznicu lista). Položite odrezani komad na zemlju i pustite da stoji u hladu jednu do dve nedelje. Kada rana na kaktusu zaraste, zakopajte donji deo kaktusa tako da stoji uspravno i smestite ga na sunce.

Bogat vitaminom C, plod ovog kaktusa pomaže jačanju imuniteta i poticanju probave, a može se konzumirati na razne načine. Evo kako očistiti plod indijske smokve kao i koja lekovita svojstva poseduje.

Indijska smokva – lekovitost

Sto grama ploda indijske smokve sadrži 41 kaloriju, 0,5 grama ukupnih masti, 5 miligrama natrijuma, 9,6 ugljenih hidrata, a od toga 3.6 grama dijetalnih vlakana, 0,7 grama proteina, 25 mikrograma beta karotena, šest mikrograma folne kiseline, 220 miligrama kalijuma, 85 miligrama magnezijuma, 23 odsto od preporučenog dnevnog unosa vitamina C, šest odsto od preporučenog dnevnog unosa kalcijuma, jedan odsto od preporučenog dnevnog unosa vitamina A, dva odsto od preporučenog dnevnog unosa gvožđa.

Indijska smokva veoma je zdrava, jer sadrži antivirusna, protivupalna i antikoagulaciona svojstva. Bogata je vlaknima, antioksidansima i linolenskom kiselinom, a sadrži i minerale kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor. Sadrži dijetalna vlakna, koja podstiču rad crevnih mišića i tako poboljšavaju probavu.

Sok od indijske smokve ima jak antioksidacijski učinak na organizam i to posebno zbog pigmenata betanina i indikaksantina, ističu meksički naučnici u radu objavljenom 2013. godine u časopisu Nutrients.

Neka preliminarna istraživanja pokazuju da konzumacija indijske smokve može da snizi koncentraciju šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, a protivupalna svojstva ploda ovog kaktusa mogu da deluju povoljno na olakšavanje mamurluka.

Od semenki indijske smokve se pravi skupoceno ulje, koje se koristi u kozmetičke svrhe.

Indijska smokva – kako očistiti?

Ako plod koji kupite još uviek ima bodljike, koristite rukavice prilikom čišćenja. Pre čišćenja preporučuje se da natopite plod u hladnoj vodi. Odrežite gornji i donji deo ploda oštrim nožem. Zarežite vertikalno po sredini, a zatim ogulite preostalu koru.

Indijska smokva – gdje kupiti?

Kada kupujete plod indijske smokve, obratite pažnju na boju. Boja bi trebalo biti ravnomerna i intenzivna ljubičasta ili narančasta. Bilo bi poželjno i da je voće maleno i glatko, bez bodlji. Plod možete kupiti u nekim većim trgovinama, a ponekad ga možete pronaći i na pijacama.

Kako jesti indijsku smokvu?

Plod indijske smokve možete jesti sirov kao i sve drugo voće nakon što ga očistite, ali morate pričekati da sazre. Najčešće mu je potrebno oko jedan dana nakon kupovine da sazre, a trebao bi biti mekan na dodir kada bude spreman za konzumaciju. ukus je sladak, ponekad kiseo te sličan lubenici ili kiviju.

Od ploda indijske smokve mogu se praviti ukusne marmelade ili slatkiši, a koristi se i za pripremu alkoholnih pića, sokova i sirupa. Američki domorodci koristili su ga za pripremu crvenog alkoholnog pića naziva „colonche“.

Da biste dobili sok indijske smokve potrebno je izblendati plodove, a potom dobijenu tekućinu procediti. Za svrhe suplementiranja plod indijske smokve se može konzumirati u obliku kapsule ili ulja. Biljno ulje se dobija od semenki.

Indijska smokva – nuspojave

Postoje određene nuspojave koje se mogu pojaviti usled konzumiranja indijske smokve ili suplemenata izrađenih od nje. To su:mučnina, povećana količina stolice, blagi proliv, nadutost, bol u trbuhu. Iz tog razloga jedite manje količine ovog voća za početak ili se savetujte s lekarom pre početka uzimanja suplemenata.

Indijsku smokvu ne bi smele konzumirati trudnice i dojilje zbog nedostatka podataka o njenom delovanju. Takođe, zbog razrjeđivanja krvi, indijsku smokvu ne bi smeli uzimati pacijenti barem dva dana pre operacije.

Indijska smokva – recept za sirup

Sastojci:

25 očišćenih plodova indijske smokve;

25 supenih kašika šećera;

25 supenih kašika meda;

2,5 paketića vanilinog šećera;

tri limuna;

malo vode.

Priprema:

Skuvajte očišćene indijske smokve u malo vrele vode, pa dodajte šećer, med i limunov sok.

Kada se sok zgusne, procedite ga kroz sito ili gazu.

Ohlađeni sirup prelijte u sterilizovane staklene flaše i stavite u frižider.

Poslednji tekstovi