NaslovnaHrana kao lekVoćeGROŽĐE je izvor zdravlja: Čisti jetru, usporava starenje, sprečava demenciju…

GROŽĐE je izvor zdravlja: Čisti jetru, usporava starenje, sprečava demenciju…

Osim što osvežava, grožđe je lek za prečišćavanje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga, lečenje upalnih procesa, kao i za otklanjanje reumatskih tegoba i kožnih alergija.

Grožđe deluje kao prirodni tonik za telo, usporava starenje ili sprečava demenciju i degenerativne bolesti oka. Ne sadrži holesterol, ali utiče na stvaranje dobrog HDL holesterola. Iz tog razloga grožđe se posebno preporučuje deci, starijima, rekonvalescentima, praktično svima, osim dijabetičarima, koji ovo voće moraju pažljivo da koriste.

Ako želite zaista ukusno grožđe, kupujte samo zrele grozdove, jer jednom ubrane grozdovi više ne sazrevaju. Poželjno je da zrna grozda budu zelenkasto-žute boje.

Grožđe se pere neposredno pre jela, a da bi ostalo sveže čuva se u plastičnoj kutiji u frižideru.

Čistač jetre

Grožđe sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, pektine, odnosno supstance koje usporavaju resorpciju masti, tanine, posebno antocijanin, koji je važan za regeneraciju krvi. Sadrži vitamine A i C, i vitamine B grupe, i minerale kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum. S obzirom na to da i svež sok sadrži sve ove sastojke, on je izuzetan čistač jetre, a pomaže i izbacivanju mokraćne kiseline iz organizma.

Dijeta

Ako vam zdravlje dozvoljava, trebalo bi da se pridržavate dijete sa grožđem, koja se smatra jednom od najboljih, dvadesetak dana.

Preporučuje se jesti 1 do najviše 2 kilograma grožđa, najbolje crnog jer je zdravije i čisti organizam od raznih toksina. Ne samo da ćete se osloboditi viška kilograma, već će vam se regulisati varenje i apetit, a koža će blistati svežinom. Naravno, potrebno je i da dodatna hrana bude malo masna i lagana.

S druge strane, vino je, kao najvažniji proizvod od grožđa, dobar antioksidans koji štiti krvne sudove i srce. Istovremeno, povećava nivo estrogena, ima baktericidni efekat i usporava aktivnost virusa. Ovo se posebno odnosi na crno vino, ali ga treba piti umereno, odnosno sto mililitara dnevno.

Ekstrakt

Kožica i semenke crnog grožđa, koje se odbacuju pri pravljenju vina, riznica su lekovitih sastojaka. Ako se doda svakodnevnoj ishrani, ovaj ekstrakt grožđa može prepoloviti rizik od srčanog udara, jer povoljno snižava krvni pritisak i loš holesterol, pišu Novosti.rs.

Poslednji tekstovi