NaslovnaHrana kao lekŽitariceEvo šta se dešava u vašem organizmu kada jedete kukuruz

Evo šta se dešava u vašem organizmu kada jedete kukuruz

Bilo da se poslužuje u klipu, u salati, kao kokice ili umešan u umak, kukuruz će se zasigurno naći u mnogim jelima tekom ove letnje sezone. Ali šta se događa s vašim telom kada jedete kukuruz i postoje li negativne nuspojave povezane s ovim popularnim povrćem?

Kukuruz sadrži vitamine, minerale i biljna, od kojih neki mogu da doprinesu vašoj preporučenoj dnevnoj vrednosti mikronutrijenata. Evo šta treba da znate o tome šta se događa vašem telu kada jedete kukuruz, piše Best Life.

Dobićete podsticaj važnih minerala

Uz svaki zalogaj dobićete i dodatnu količinu minerala. Na primer, žuti kukuruz obezbeđuje kalijum, mineral za koji se zna da pomaže u snižavanju krvnog pritiska, održava jake kosti i sprečava kamen u bubregu.

Konzumiraćete korisne antioksidans

Sve voće i povrće sadrži biljna jedinjena od kojih su mnogi pigmenti koji daju boju za proizvodnju, a takođe mogu učiniti čuda za vaše zdravlje. Dva uobičajena jedinjenja koja se nalaze u kukuruzu, poznata kao lutein i zeaksantin, daju žutom kukuruzu njegovu bogatu boju, a ključni su za zdravlje vaših očiju i vida. Prema izveštaju objavljenom u Nutrientsu, ova dva jedinjenja su glavni pigmenti koji se nalaze u vašoj mrežnjači i neophodni su za zaštitu vaših očiju od plave svetlosti. Ne samo da štite od oštećenja plavim svetlom, već je otkriveno da pomažu kod problema povezanih sa starenjem poput katarakte i makularne degeneracije. Stoga, ovo leto učinite uslugu svojim očima i svakako uživajte u pečenom kukuruzu na sledećem roštilju.

Kukuruz, posebno kokice, mogu vam pomoći da duže ostanete siti

Ako vam je potrebna zdrava užina koji vas može držati sitima do sledećeg obroka, uvek možete pokušati da uživate ​​u kokicama. Bogate vlaknima i s malo kalorija, kokice su mnogima omiljena užina svih vremena. Kokice, posebno domaće ili spremljene u mikrotalasnoj, niskokalorična su grickalica bogata hranjivim materijama za koju se pokazalo da vas duže drži sitima. Srećom, istraživanja takođe podržavaju kokice kao zdravu užinu. Prema časopisu Antioxidants, kokice još uvek sadrže biljna jedinjenja i korisne antioksidanse koji se nalaze u celom kukuruzu.

Kukuruz sadrži više vitamina B

Kukuruz je bogat vitaminom B6 i vitaminom B9 – dva glavna vitamina koji igraju ulogu u energetskom metabolizmu i drugim važnim funkcijama u telu. Takođe sadrži druge vitamine B grupe u manjim količinama, poput pantotenske kiseline (vitamin B5). Prema klinici Klivlend, postoji osam vitamina B koji pomažu vašem telu da pretvori ugljene hidrate u gorivo (ili energiju). Konkretno, poznato je da B9 (takođe poznat kao folat) pomaže kod zdrave jetre, kože i kose, dok takođe pomaže u održavanju vašeg nervnog sistema na zdravom stepenu funkcionisanja. Vitamin B6, s druge strane, jedan je od vitamina B koji je poznat po tome što pomaže u kognitivnoj funkciji.

Kukuruz vam takođe može dati korisnu dozu niacina, takođe poznatog kao vitamin B3. Ovaj vitamin B povezan je sa stvarima kao što su zdrava koža, bolja probava i zdravlje probavnog sistema. Preporučuje se da prosečna odrasla osoba unese oko 16 miligrama niacina dnevno, a jedan klip kukuruza daje otprilike 2,5 miligrama, što je skroman način dodavanja dnevnoj vrednosti. Definitivno nećete zadovoljiti svoju dnevnu preporučenu vrednost ovih vitamina B samo jednom porcijom kukuruza, ali lepo je znati da vam žvakanje klipa kukuruza ovog leta može pomoći da se tome približite.

Poslednji tekstovi