NaslovnaHrana kao lekŽitariceCrni „CARSKI“ pirinač: SUPERHRANA za bubrege, jetru, želudac… (recept)

Crni „CARSKI“ pirinač: SUPERHRANA za bubrege, jetru, želudac… (recept)

Crni pirinač zovu i zabranjenim pirinčem ali to ne bi trebalo da vas spreči da ga jedete. Ovaj pirinač ima istoriju koja seže do drevne Kine, gde su samo kineski carevi i članovi carske porodice imali pravo da ga jedu, pošto je bio redak, ukusan i hranljiv. Tako je postao „zabranjen“ za široke narodne mase.

Crni pirinač nije baš uobičajen pa je i dalje veoma redak ali je zato jedna od najzdravijih namirnica. Pitate zašto?

Ovaj varijetet pirinča je bomba vitamina i minerala. Nutritivna vrednost crnog pirinča je superiorna u odnosu na njegove bele i smeđe rođake koje možete naći na tržištu. Integralni crni pirinač zadržava sva originalna prirodna svojstva jer ne prolazi kroz proces glaziranja. Pored toga, tvrđi je od belog pirinča pa se teže kuva.

Nastavite da čitate i saznaćete kakva su hranljiva svojstva i koristi po zdravlje crnog pirinča.

Visok sadržaj antioksidanata

Crni pirinač je dobar izvor antioksidanata, naročito antocijana, koji se nalazi u spoljnjem omotaču i mekinjama. U poređenju sa drugim varijetetima pirinča, on ima najveći sadržaj ovog antioksidanta. Antioksidantni profil mu je sličan onom koji nalazimo u obojenom bobičastom voću, kao što su borovnice, brusnice i maline.

Antocijan sprečava nastanak oštećenja u organizmu koja izazivaju slobodni radikali i štiti od različitih oboljenja, kao što su bolesti srca, upale i karcinom.

Pomaže jetri u procesu detoksikacije

I ovo je zasluga visokog sadržaja antioksidanata u crnom pirinču. Ovaj varijetet je naoružan fitonutrijentima koji značajno smanjuju oksidativni stres u organizmu. Dok se organizam bori da eliminiše toksine, pirinač pomaže da se poprave i poboljšaju funkcije svih tkiva. Jetra je zadužena za detoksikaciju organizma pa joj je potrebna sva moguća pomoć. Crni pirinač ima svojstva koja pomažu jetri da ukloni neželjene materije kroz svoju funkciju detoksikacije.

Sprečava aterosklerozu

Crni pirinač ima snažan uticaj na zdravlje srca. Sve hranljive materije koje ostaju nepromenjene u ovom varijetetu, sprečavaju visok krvni pritisak i nakupljanje plaka u srcu.

Ateroskleroza, koja se manifestuje očvršćavanjem arterijskih zidova, je kardiovaskularna bolest koja pogađa mnoge ljude. Smatra se da konzumiranje crnog pirinča značajno smanjuje smrtnost usled takvih uzroka. Pirinač pomaže srcu i tako što smanjuje nivoe LDL holesterola i ukupnog holesterola.

Hranljiva vlakna

Pošto se neprerađeni crni pirinač jede sa opnom (spoljnim omotačem), dodaje nesvarljivu masu hrani. To znači da će vam hrana koju jedete pružati osećaj veće sitosti. Pomaže kod problema kao što su dijareja i sindrom nervoznog creva. Porcija od 100g sadrži 5g vlakana, što je oko 10% preporučenog dnevnog unosa. Ovaj procenat je najviši među njegovim takmacima.

Štiti od dijabetesa

Pošto ima visok sadržaj vlakana, crni pirinač se duže vari. Tako štiti digestivni sistem i održava nivo šećera u krvi. Konzumiranje crnog pirinča pomaže u prevenciji dijabetesa jer ima nizak sadržaj šećera.

Štiti od gojaznosti

Oni koji zbog mršavljenja jedu smeđi pirinač, mogu da pređu na crni zbog boljih rezultata jer će brzo zasiti, a ima malo kalorija. Pored toga, pomaže da se kontroliše unos kalorija i shodno tome štiti od gojaznosti na duži rok. 100g kuvanog crnog pirinča sadrži samo 300 kalorija. Sadrži i dovoljnu količinu ugljenih hidrata koji će vam dati snagu tokom dana.

Minerali

Crni pirinač ima visok sadržaj gvožđa – 3,5mg na 100g. ima i dobar sadržaj mangana, magnezijuma, fosfora i selena. Mangan je esencijalni mineral koji je organizmu potreban za mnoge funkcije. Minerali, kao što su magnezijum i fosfor, takođe su deo brojnih procesa u zdravom funkcionisanju ljudskog tela.

Više proteina

Crni pirinač nudi više proteina u poređenju sa drugim varijetetima. Sadrži 8,5g proteina u 100g, dok smeđi i crveni pirinač sadrže 8g i 7g proteina u istoj količini. Glazirani beli pirinač sadrži samo 6,8g proteina.

Davno pre nas, kineski carevi su znali koliko je „zabranjeni pirinač“ dobar za zdravlje. Sada kada i vi znate hranljive vrednosti ovog pirinča, uključite ga u ishranu.

Izvor: dijetaplus.com

Poslednji tekstovi