Beba u 49. nedelji: Nema potrebe da brinete ako ne odšeta do svoje rođendanske torte

1554

Možda ćete odbrojavati dane dok vaša 49 nedelja stara beba ne bude proslavila prvi rodjendan! Bez obzira da li je planirate veliku ili malu proslavu sa bliskom porodicom, ’’preživljavanje’’ prve godine života Vaše bebe je vredno obeležavanja.

Ipak, bila Vaša proslava velika ili mala, pitanje koje će mnogi postaviti jeste: “Da li već hoda?” Bez obzira da li beba hoda na prvom rođendanu, velika je stvar za posmatrača, ali stvarnost je takva da će ona možda hodati a možda i neće! Tipičan raspon starosti za samostalno hodanje je 9-18 meseci, tako da nema potrebe da brinete ako Vaša beba ne odšeta do svoje rođendanske torte.

Jedanaest meseci je vreme konsolidacije za mnoge bebe. One preipsituju šta mogu da urade pre nego što pređu na sledeći izazov. Vaša 49 nedelja stara beba može puzati sigurnije, stajati sigurnije, reći reč ili dve jasnije, ili jesti sa više veštine. Toliko stvari za vežbanje!

Hranjenje Vaše 49 nedelja stare bebe

Sada se krećete ka odvikavanju Vaše bebe sa formule i flašica u 12 meseci. U idealnom slučaju, vaša beba sada samo koristi flašicu u vreme spavanja – obično pre dremanja tokom dana i u krevetu i ako je umirujete tokom noći. Kada je budna i u vreme obroka, ona će imati mleko iz šolje da zameni flašicu, a hrana je preuzela veću ulogu od mleka u to doba.

Smanjivanje veze između flašice i spavanja je najteži deo odvikavanja. Lakše je početi sa dnevnim spavanjem. Ovo će postaviti novu rutinu koju možete potom primeniti i noću. Odvikavanje od upotrebe flašice pre spavanja je postepeno smanjenje količine mleka koje joj nudite, a istovremeno sa ciljem da okončate hranjenje pre nego što smestite svoju bebu u njen krevetac.

Možete izabrati da zamenite flašicu mlekom iz čaše. Imajte na umu da ukupan broj mlečnih proizvoda za bebe od 12 meseci je 4-6 dnevno, sa 125 ml mleka tokom obroka. U idealnom slučaju, jogurt, sir i drugi mlečni proizvodi će činiti većinu ovih porcija, tako da Vaše dete ne pije samo mleko, što može smanjiti interesovanje za obroke.

Ako vaša rutina spavanja ne uključuje priče, pesme i uspavanke, sada je vreme da ih predstavite. Prvo, kao i flašica, donose nove stvari, pre nego što postepeno potisnu flašicu iz rutine. Na primer, ako Vaša beba trenutno ima flašicu dok je uspavljujete, počnite čitati priču istovremeno. Zatim postepeno smanjite količinu mleka svakog dana, sve dok priča i češkanje ne budu u fokusu. Ako koristite šolju za dnevno hranjenje mlekom, možda ćete primetiti da Vaša beba srećno prihvati ovo umesto flašice u vreme spavanja.

Odvikavanje je postepeno, kako bi se Vaša beba vremenom prilagodila ovim velikim promenama. Vaš cilj je da zaustavite korišćenje flašice do 12 meseci i pređete na punomasno kravlje mleko umesto formule, osim ako porodične preferencije, alergije ili netolerancije isključe to mleko.

Spavanje i umirivanje

Za bebu koja je dojena a koja je odvikava u 12 meseci, proces će biti sasvim sličan onom koji se koristi za bebu hranjenu formulom. Tokom narednih nedelja, Vaš fokus će biti na prelasku sa dojenja do spavanja uz različitu roditeljsku podršku.

Ovo često znači da neko drugi osim njene majke koja je doji treba da preuzme primarnu ulogu u krevetu, tako da ne izaziva traženje dojke. Njegov drugi roditelj, dede i babe ili druga odrasla osoba mogu da koriste umirujuće tehnike kao što su ljuljanje, nošenje ili maženje bebe kako bi zaspala.

Teško je čuti kako Vas uznemirena beba zove tokom ovog procesa, tako da nova rutina šetnje ili odlaska u teretanu može olakšati oboma. Mogla bi da popije toplo mleko iz šolje, ali izbegavajte uvođenje flašice, jer nije dobro nakon 12 meseci.

Uključite priče i pesme kao deo nove rutine za spavanje. Kako se postepeno upoznaje sa njima, Vaša beba će se prilagoditi i neće više trebati dojenje za spavanje.

Ako shvatite da je prelazak prejak za Vašu bebu upravo sada, možete odlučiti da odložite odvajanje i pokušajte ponovo za nekoliko nedelja. Aktivan rast zuba, bolest ili vreme promene u porodici, kao što je preseljenje, nisu idealne za odvikavanje. Ponekad, čekanje olakšava proces svakome.

Igra i razvoj

Da li čujete bilo koji zvuk koji podseća na reči? Postoje neki uobičajeni zvuci koje većina beba proizvodi u narednih šest meseci. Na primer, mama i tata su zvuci koje deca širom sveta stvaraju i razvile su se reči za roditelje na mnogim jezicima. Većina reči za “bebu” dolazi od zvuka ’’Baba’’.

Uskoro ćete početi da čujete kod svoje bebe rani jezik, i ponavljaće reči koje često čuje tokom dana. Vaša beba može pokušati sa bilo kojom reči koja ima neko značenje za nju.

Možda ćete odgajati svoju bebu u dvojezičnom duhu, ukoliko svaki roditelje govori drugim jezikom. Ako je tako, njene prve reči će verovatno doći kasnije. Dete koje je učilo znakovni jezik može prepoznati reči pre nego što ih izgovori. Mnoge bebe imaju znak za “mleko” pre prvog rođendana!

Jezik je složen, a pretvaranje zvukova u reči se dešava tokom vremena. Nema potrebe da ispravljate pokušaje Vaše bebe ili da pokušate da je naučite da ponavlja reči koje Vi kažete. Razgovarajte sa njom, svakodnevno joj čitajte i otkrivajte joj prilike da vidi i čuje nove stvari, jer će joj to pomoći da sama izgradi bogat rečnik. Odložite memorijske kartice i umesto toga je odvedite u zoo-vrt!

Izbegavajte korišćenje bebećeg govora. Učenje reći “ptičica” umesto “ptica” je možda slatko, ali to samo znači da će kasnije morati da sazna pravu reč. Potvrdite njene pokušaje tako što ćete ispravno ponavljati reči i pa će se ona sama ispraviti. Poznati (pasivni) rečnik Vaše bebe će biti veći od njenog govornog (aktivnog). Beba koja može reći dve reči u 12 meseci može razumeti čak 25!

www.ordinacija.tv

PODELI