Beba u 46.nedelji: Ukoliko su se njeni gornji zubi pojavili, obroci sada mogu biti mnogo prijatniji

1510

Kako se približava poslednja Nedelja čuda ka prvoj godini (nemojte biti previše uzbuđeni – postoji ih još nekoliko!) još jednom ćete videti mrzovoljnu, plačljivu i preterano privrženu bebu koja prolazi kroz velike promene u njenom razvoju. Učite kako da prihvatite ova velika prilagođavanja, kako Vaša beba bude prolazila kroz poslednje mentalne promene i shvatala kako da ih koristi. Ali onda nema mnogo vremena za razmišljanje! Njen trenutni raspored je krstarenje sobom, uz podršku bilo kog predmeta koji joj je pri ruci.

Svakog dana ćete primećivati da postaje sigurnija u pogledu ustajanja. Njoj kao početniku je potrebno nešto za šta će se držati kako bi bila sigurnija.

Posmtaraćete njeno osuđivanje kada ostane bez potpore. Da li može preći čitav prostor rukama kako bi se osetila podržano ili će morati da padne, puzi i ustane kako bi počela ispočetka?

Njene nove sposobnosti za razumevanje dolaže u pravi čas!

Nedelja čuda– skok sedmi: svet sekvenci

Još jednom, Vaša beba obrađuje nove načine za korišćenje svog mozga. Skok sedmi se tiče vežbanja mnogo stvari predviđenim redosledom i ona može početi sada sa praćenjem osnovne strukture njenih radnji. Možda ćete primetiti da stvari radi manje nasumično ili razmišlja o jednoj radnji pre nego što pređe na drugu.

Većina igračaka koje je ranije odbacila će joj ponovo postati omiljene; sada je vreme za igre slaganja. Možda neće biti u mogućnosti da stavi jednu kocku na drugu , ali će znati da one mogu biti složene i radiće vredno na tome.

Hranjenje Vaše 46 nedelja stare bebe

Vaša 46 nedelja stara beba je možda izgledala nezainteresovano za čvrstu hranu određen vremenski period. Sada možete početi da primetiti ponovni entuzijazam u vreme obroka. Ukoliko su se njeni gornji zubi pojavili, obroci sada mogu biti mnogo prijatniji. Sva dodatna aktivnost koja dolazi sa puzanjem, sedenjem i stajanjem može povećati apetit.

Možda ćete takođe videti i promenu u pogledu hrane koju voli. Ukoliko ste na početku upoznali bebu sa širokim spektrom hrane, može biti razočaravajuće videti da sada odbija neku vrstu hrane a izgleda zainteresovano samo za manji broj. Kako se Vaša bebea kreće ka drugoj godini, njene navike u pogledu ishrane će se menjati i često će se fokusirati na hranu kao što je pasta, hleb, kreker i pirinač. Možda će više voleti voće od povrća a njeno interesovanje za meso će se povećavati i smanjivati.

’’Roditelji obezbeđuju, deca odlučuju’’ je pristup koji može dovesti do smanjenja uznemiranosti po pitanju obroka. Umesto da osećate odgovornost da učiniti da Vaše dete jede određenu vrstu hrane, svoju ulogu iskoristite da obezbedite širok spektar hrane. Vaše dete tada može odabrati šta i koliko želi da pojede. Zdravoj bebi neće nedostajati hrana za koju nije zainteresovana neko vreme. Kada roditelji prisiljavaju dete po pitanju njihovih očekivanja u pogledu hrane, to dovodi do problema sa ishranom.

Takođe, imajte na umu adekvatne količine hrane u porciji za odojče. Smernice za ishranu za bebe između 7 i 12 meseci preporučuju sledeće:

Povrće i mahunarke/pasulj: porcija od 2o grama, 1,5 do 2 porcije dnevno, 10 do 14 porcija, nedeljno

Voće: porcija od 20 grama, pola porcije na dan, 3 do 4 porcije nedeljno

Žitarice i hrana tog tipa: 40 grama hleba u porciji; 1,5 porcija na dan, 10 porcija nedeljno. Žitarice za odojčad: porcija od 20 grama, 1 porcija na dan, 7 porcija nedeljno

Meso, jaja, tofu, riba, mahunarke/pasulj: porcija od 30 grama, 1 porcija na dan, 7 porcija nedeljno

Jogurt/sir ili alternative: 20 ml jogurta ili 10 grama sira (porcija), 1,5 porcija na dan, 3 do 4 porcija nedeljno

Majčino mleko ili formula: 600 ml prema bebinim pojedinačnim potrebama

Ulja ili puter od orašastih plodova: pola porcije (4 do 15 grama) na dan

Spavanje i umirivanje

Nije neuobičajeno za bebu koja prolazi kroz tipično remećenje sna između osmog i desetog meseca da tokom dana spava izvan svog krevetića. Nekada je jedino mesto gde se beba može opustiti kako bi zaspala – u Vašim rukama, u nosiljki za bebe, kolicima ili u autu koji se kreće. Vaši pokušaji da je prebacite u krevet će je uznemiriti i učiniti je mrzovoljnom i umornom.

Većina knjiga navodi da su dugi peirodi spavanja tokom dana normalni i neophodni i da bebe u drugoj polovini ka prvoj godini imaju dva spavanja u trajanju od 1 do 3 sata svakog dana. Za mnogo porodice, naročito za one koje praktikuju pristup ’’samohranjenja’’ i kombinuju ga sa dojenjem i spavanjem, stvarnost je drugačija. Dugi odmori su često zamenjeni stalnim kretanjem i tipično je kraće spavanje tokom dana.

Oko sedmog skoka u razvoju, neke bebe prelaze sa dva spavanja dnevno na jedno i potrebno im je vreme da se prilagode. Dva spavanja mogu biti previše a jedno može biti nedovoljno, što znači da će Vaša beba biti uznemirena a njena rutina poremećena.

Kao što bebe pate od poremećenog sna zbog rasta zuba, njihovo spavanje tokom dana je takođe remećeno zbog povećane pokretljivosti i mentalnog razvoja. Prilagođavanje promeni i napredovanje bebinih pokreta može biti izazov, ali ovaj period je neizbežan.

Komunikacija sa negovateljima Vaše bebe o promenama u obrascu spavanja je važno, da bi se mogli prilagoditi promenama postepeno. Ukoliko se vreme za spavanje Vaše bebe ili vreme buđenja ujutru promeni, njeno dremanje tokom dana će se takođe promeniti.

Igra i razvoj

Hodanje je možda najiščekivaniji trenutak. Iako neke bebe hodaju u 9.mesecu, a druge to čine tek sa 18 meseci, samostalno hodanje obično se javlja u 12.mesecu.

U svetu punom grupa majki gde su ovi trenuci predstavljeni kao dostignuća i često služe za hvalisanje, takmičarski pristup Vas može preplašiti. Možda ćete se pitati kako da naučite Vašu 46 nedelja staru bebu da hoda i da li postoji nešto što možete da učinite da je ohrabrite da ostvari ovaj cilj što pre.

U nekim delovima sveta, o bebama se tradicionalno brine čitavu prvu godinu. Interesantno je da ove bebe počinju da hodaju u tipičnom periodu i preskaču puzanje.

Zapadnjački pristup je u suprotnosti sa ovim kulturama. On često uključuje treniranje beba da bi napredovale. One nekada idu i dečije teretane, ne jer je to savršena prilika da razviju motoričke veštine prirodnim putem, kroz igru, već kako bi na silu napredovale.

Vaša beba ima instinkte za napredovanje kroz stadijume pokretljivosti u prvoj godini, prema hodanju kao cilju. Ovo se dešava, bez obzira da li je Vi ohrabrujete – ili ne – da to učini.

Kako se centralni nervni sistem razvija od vrha ka dnu i iznutra ka spolja, genetski utisnuta uputstva kod Vaše bebe će je dovesti tamo gde bi trebalo da bude, u pogledu razvoja. A tamo će doći tačno onda kada bi trebalo.

Bebe koje prohodaju ranije, u 9.mesecu, nisu inteligentnije od svog prijatelja koji prohoda sa 18 meseci. On će samo kasnije prohodati!

www.ordinacija.tv

PODELI