Beba u 43.nedelji: Njen instinkt za kretanje će je naterati da to i učini

1612

Kako se Vaša beba približava desetom mesecu, dosta stvari je čini zauzetom. Ona pokušava da dostigne sledeću prekrenticu, učeći šta može, a šta joj Vi morate dozvoliti! Ona uči kako komunikacija funkcioniše i verbalno i putem govora tela i koju hranu voli a koju ne. Ovaj proces ili ’’razvoj mozga’’ je mnogo kompleksiji nego kompjuterske operacije. Vaša beba i dalje gradi hardver (mozak) i instalira poboljšanja u softveru.

Kao i odrasli, i ona je nekada isfrustrirana i pretprana svim ovim dodacima i želi da se jednostavno može ’’ugasiti i upaliti’’. Možda ćete želeti da ima reset dugme ili da se može vratiti na fabrička podešavanja. Ali upamtite, ovo je dugotrajan proces. Ove instalacije nalažu da ne činite ništa dok se sve očitava!

Hranjenje Vaše 43 nedelje stare bebe

Ukoliko ste uzeli odsustvo sa posla 12 meseci, Vaš povratak Vam je na umu. Ukoliko dojite, pitaćete se kako da se pripremite za ovaj stadijum i kako – ili ako – ćete biti u mogućnosti da kombinujete posao i dojenje.

Nema sumnje da rad i dojenje mogu biti opterećujući. Većini žena je ovo teško u prvih šest meseci.

Posao pored potreba starije bebe koju dojite može biti mnogo lakše. Nakon toga, Vaša beba takođe jede čvrstu hranu i uči da pije iz šolje. Njoj nije potreba flašica sa izmlazanim mlekom kada je daleko od mame na kraći period. Čak i ukoliko radite puno radno vreme, iznenadićete se koliko ćete napredovati kada uhvatite ritam.

Puno radno vreme plus vreme koje provedete u putu može delovati obeshrabrujuće, ukoliko ste Vi i Vaša beba praktikovali dojenje tokom dana. Možda ćete se pitati kako će negovatelj moći da smiri Vašu bebu. Možda ćete brinuti da nećete moći da ispumpate dovoljno mleka kako biste omogućili dnevni unos kao kada ste Vi sa njom.

Stvarnost je da je često Vaša blizina i veza koju imate sa bebom ono što obezbeđuje komfor kada dojite bebu.

Bilo da ste se informisali kod porodice i prijatelja ili putem formalnog savetovanja, negovatelj Vaše bebe će stvoriti sopstveni ’’alat’’ tehnika za smirivanje. On će uskoro imati jedinstvenu vezu sa Vašom bebom koja nije bazirana na dojenju.

Kada se budete ponovo sreli Vi i Vaša beba ćete početi da osećate prisnost jedno prema drugom kada je vreme za dojenje.

Važno je da procenite količinu mleka koju pumpate dok ste razdvojeni. Pumpanje mleka takođe sprečava da Vaše grudi postanu bolne i sprečava rizik od mastitisa. Verovatno će Vam trebati pomoć oko izmlazanja za 3 do 4 sata koliko ste razdvojeni – verovatno i češće tokom prelaznog perioda.

Mleko koje izmlazate na poslu i u ostalim situacijama, kada ste zajedno, može biti korišćeno od strane negovatelja Vaše bebe prilikom obroka ili užine kada beba nije pored Vas. Količina mleka koju obezbedite mora da bude sračunata na osnovu potreba Vaše bebe. Možete očekivati hranjenje približno između 70 i 80 ml. To nije bazirano na unosu koji je predviđen za bebe koje se hrane formulom i negovatelji bi trebalo da znaju razliku.

Nuđenje izmlazanog mleka iz šolje će funkcionisati dobro ukoliko negovatelji koriste tehnike kao što su ljuljanje, nošenje bebe ili maženje u vreme spavanja. Možda ćete želeti da uvedete ove metode kako biste olakšali ovaj period.

Spavanje i umirivanje

Kako se Vaša beba približava sledećoj Nedelji čuda, skoku sedmom u 46 nedelji, verovatno ćete primetiti sledeće remećenje u obrascima spavanja. Neke bebe u ovom periodu i dalje izlaze iz prethodnog skoka pa možda niste nastavili sa prepoznatim obrascima!

Ovo se vreme povezuje sa opadanjem sna u 9 meseci, iako je realnost da većina beba u 8, 9 i 10 mesecu ima manjak sna! Ne bi trebalo to zvati opadanjem. Ova faza je deo prirodnog remećenja sna povezanog sa razvojem u drugom šestomesečju života. Vaša beba ne nazaduje, ona napreduje – fizički, mentalno i razvojno. I svaki korak ovog progresa je povezan sa poremećenim snom.

Većina porodica otkriva da je poremećen san koji podrazumeva ustajanje iz kreveta zbog umirivanja bebe postaje previše. Nekada prelaze na zajedničko spavanje čak i ako su odustali od toga u prošlosti.

Zajedničko spavanje uključuje deljenje sobe sa bebom ili deljenje kreveta. Postoje različiti načini koji porodice koriste za pravljenje privremenih ili dugotrajnih aranžmana za spavanje.

Vaša beba može spavati u krevetiću pored Vašeg ili u ’’produženom’’ krevetu. Možete stariju bebu ili starije dete staviti i na ’’podski krevet’’ – dušek na podu pored Vašeg kreveta! Možete proširiti krevet za odrasle u porodični krevet dodavanje, još jednog kreveta, koji će biti pričvršćen za Vaš.

Porodice koje dele krevet se možda pitaju da li se bebe bude zbog toga što dele površinu za spavanje! Ili će možda otkriti da će pokreti u toku noći povezani sa puzanjem značiti da će se oni buditi iako se beba ne budi. Za ove porodice, neke od navedenih opcija mogu biti uzete u razmatranje kada budu radili na bebinom prelazu iz roditeljskog kreveta ka spavanju i sopstvenom krevetiću.

Ovo samo pokazuje da ne postoji samo jedan način za pristupanje roditeljstvu u toku noći. Postoji mnogo načina na koje možete upravljati potrebama Vaše bebe – ali i sopstvenim – kako se budu razvijale i menjale u mesecima koji dolaze.

Igra i razvoj

Tipično doba za puzanje je između sedmog i devetog meseca. Da li bi trebalo da brinete ukoliko Vaša 43 nedelje stara beba ne pokazuje znake puzanja? Odgovor je ne.

Iako sve razvojne prekretnice imaju tipičan period pojavljivanja, postoji određeni vremenski raspon koji se smatra normalnim razvojnim opsegom. Za puzanje, ovo može biti rano, kao pet meseci ili kasno, kao 12 meseci.

Pod uslovom da nema indikacija o drugim kašnjenjima u razvoju, bitan je progres kroz faze – kotrljanje, puzanje, sedenje, stajanje, hodanje – uutar normalnog opsega. Tačno vreme za svaki korak je manje važan.

Ličnost Vaše bebe i tip tela imaju mnogo toga da urade kada beba dostigne svoju prekretnicu u pogledu pokretljivosti. Vaša opuštena, bucmasta beba koja je srećna kada posmatra svet oko nje će verovatno početi da puzi kasnije nego njen rođak koji izgleda fokusirano na kretanje kroz stadijume kao da se dodeljuje nagrada! Ali beba Vašeg prijatelja koja je mala i mršava će se možda trkati po sobu nedeljama ili mesecima pre nego njen viši i teži prijatelj!

Lekar Vaše bebe će proveriti njen razvoj i to da li je unutar svog opsega i savetovaće Vas ukolko ste zabrinuti. Ukoliko Vašoj bebi obezbedite mngoo igre na podu i ne ograničavate je u tome uz pomoć sedišta, njen primarni instinkt za kretanje će je naterati da to i učini.

www.ordinacija.tv

PODELI