Beba u 42.nedelji: Istražuje sve što je okružuje

1150

Sa devet i po meseci, Vaša 42 nedelje stara beba se približava narednoj nedelji čuda! Skok sedmi je samo nekoliko nedelja daleko pa ćete možda primetiti neke uobičajene znakove. Separaciona anksioznost je problem većini beba a buđenje u toku noći je realnost mnogim porodicama.

Istovremeno, imate bebu koja istražuje sve što je okružuje! Što je mobilnija, veće će zadovoljstvo biti u shvatanju sveta oko nje i šta može da uradi sa njim!

Od kutije sa maramicama do Vaše torbe, možete očekivati da sve bude ispražnjeno a sadržaj rasut po sobi!

Jednostavni zadaci kao što je presvlačenje i kupanje bebe može biti ekstreman sport, a Vi je stalno morate vrećati i juriti.

Verovatno će biti perioda kada nećete znati da li da se smejete ili da plačete ali jedno je sigurno – Vaša 42 nedelje stara beba će Vas držati u stanju pripravnosti!

Hranjenje Vaše 42 nedelje stare bebe

Ukoliko ste planirali povratak na posao a želite da izmlazate mleko za bebu koju dojite, možda ćete se pitati kako možete izračunati koja količina joj je potrebna. Čini se kao da Vaša beba nema redovan obrazac a njeno ponašanje u pogledu ishrane se menja.

Baš kada ste mislili da ste smanjili obroke tokom dana, a povećali ih tokom noći kako biste to nadoknadili, ona će se vratiti na dojenje češće tokom dana. I i dalje izgleda kao da većinu vremena tokom noći provodi pričvršćena za Vaše grudi!

Vaša 42 nedelje stara beba se prilagođava uvođenju čvrste hrane u njenu ishranu, pored mleka. Normalno je da ima dane kada će jesti sve što čini njen obrok i užinu a da nekim drugim danima bude sita samo dojenjem. Zbog rasta zuba i drugih razvojnim remećenja sna tokom noći, ona će prirodno tražiti grudi kako bi se smirila i vratila na spavanje.

Dojenje nije egzaktna nauka. Iako istraživanja daju bolje objašnjenje tipičnog unosa kod beba, između jednog i šest meseci nemamo slične podatke kao u drugom šestomesečju ili nakon toga! Ono što znamo jeste da količina mleka koju Vaša beba uzima pokriva veliki deo dnevnog unosa u ovom stadijumu. Čvrsta hrana je definitivno sekundarni izvor nutrijenata.

Verovatno ćete morati da obezbedite svojoj bebi izmlazano mleko kada ste razdvojene. Počnite sa osnovnim nivoom – za 24 sata – a onda procenite prosečan broj hranjenja koje će imati kada ste razdvojene tokom dana.

Vaša 42 nedelje stara beba neće trebati flašicu, ali će koristiti šolju. Njen negovatelj će izmalazano mleko verovatno korisititi kao deo obroka i užina (ali ne i za umirivanje). Čak i ako su grudi najbolji način da umirite bebu ili je smirite kada je uznemirena, to govori o kontaktu uzmeđu Vas, pa će negovatelj da pronađe drugi način.

Ispijanje iz šolje će biti drugačije iskustvo od grudi, a većina bebe koje su dojene uzimaju male količine, češće, od beba koje ih koriste da ispiju formulu. Možda ćete primetiti da je najlakše da obezbedite izmlazano mleko i da pitate negovatelja da sipa u šolju u malim količinama i prati unos, kako biste se prilagodili tome kada izmalazate mleko.

Spavanje i umirivanje

Tipičan period za puzanje je između sedmog i devetog meseca. Uglavnom, Vaša 42 nedelje stara beba će ovo ostvariti ili je blizu toga. Većina beba puzi zmeđu 11 i 12 meseci.

Istraživanja pokazuju da period kada beba puzi uzrokuje poremećen san i može biti teško živeti u realnosti u kojoj će obrasci spavanja biti remećeni još 3 meseca nakon što Vaša beba počne da puzi!

Moguće je da puzanje, koje uključuje visok nivo promena i psihološku reorganizaciju u bebinom razvoju, povećava nivo uzbuđenja, utiče na sposobnost da upravljaju sobom i uzrokuju perod privremene nestabilnosti koja se izražava buđenjem češće nego.

Može biti frustrirajuće da ovakvi razvojni poremećaji sna nisu uvek prepoznati od strane onih koje zovemo za podršku i informacije. Vaša porodica i prijatelji mogu okriiviti rast zuba, a Vaš lekar može reći da je potrebno da pustite bebu da se isplače!

U stvari, većina značajnih promena u spavanju u prvoj godini ili kasnije mogu biti povezani sa razvojem pokretljivosti. Kotrljanje, puzanje i hodanje se pojavljuju istovremeno kada i Nedelje čuda. Oni se takođe poklapaju sa periodima izbijanja zuba i opisani su kao deo teškog perioda za roditelje.

Vi ćete verovatno morati da prihvatite da spavanje nije deo tipičnog obrasca Vaše bebe. Biće redovnih perioda poremećenog sna i sazrevanje u tom pogledu će nastaviti proces u narednim godinama, uz potrebu za roditeljskom podrškom tokom noći, koje prestaju tek u pubertetu.

Igra i razvoj

Slatko je kada Vaša beba počne da se kotrlja. I zabavno je da videti je na rukama i kolenima prvi put. Sada sada je ovo postao njen redovni cilj tokom presvlačenja nije više slatko i zabavno!

Jednom kada bebe postanu pokretljivije, ne mogu razumeti zašto nije moguće da to rade kad god žele. Biće Vam nekada potrebno da Vaša beba ostane na jednom mestu dok čistitie, oblačite se hranite je ili je vozite.

Presvlačenje će neko vreme izgledati kao test izdržljivosti. Neke porodice odbacuju svoje ustanovljene destinacije za presvlačenje i pomeraju se na pod. Neće prestati kotrljanje Vaše bebe i pokušaji da otpuzi ali ćete bar znati da ne može da padne i povredi sebe. Ponudite joj igračku, knjigu ili drugi predmet kako bi joj skretao pažnju. U suprotntom, pripremite se u slučaju da ne možete ovaj proces ubrzati onoliko koliko je moguće. Ovaj stadijum je privremen, ali ipak traje nekoliko meseci.

Vaša 42 nedelje stara beba je počela sa mogućnošću praćenja jednostavnih instrukcija. Možete stvoriti nove igre kako biste je proveli kroz osnovne procese. Instrukcije kao što su ’’ spusti loptu u kutiju’’, ’’dođi kod mame’’ ili ’’gde je tvoj meda’’ nama izgledaju jednostavno, ali ukljuluju niz kompleksnih procesa u mozgu Vaše bebe i možda ćete videti njen zbunjen pogled.

Možete je rano naučiti pakovanju igračaka ili traženju izgubljenih stvari, komuniciranjem kroz igru i zabavu. Kratke sesije bez pritiska kada je umorna, gladna ili preopterećena su načini da sve to učinite zabavnim. Jedna stvar je garantovana – bez obzira koliko puta je to uradila u toku dana, neće to želeti da uradi kada Vi želite da to pokažete baki!

www.ordinacija.tv

PODELI