Beba u 40.nedelji: Bol i nelagodnost zbog rasta zuba će uticati na buđenje

1121

Iako je ovo značajan momenat u trudnoći, 40 nedelja je samo sledeća nedelja u životu Vaše bebe. Sada ona ima velike probleme sa kojima mora da se suoči: mentalni proces koji dalje napreduje u šestom skoku, stalno napredovanje u pogledu pokretljivosti ka sledećem nivou i rastući broj zuba.

Rast je težak posao sa devet meseci. Vaša 40 nedelja stara beba će možda imati promene raspoloženja a Vi ćete imati poremećen san i oboje ćete biti umorni i nervozni tokom dana. Sada je vreme za oporavak – što znači da dremanje tokom dana može sve ovo promene kontorolisati.

Hranjenje Vaše 40 nedelja stare bebe

Većina beba u ovom periodu primećuje flaše za vodu koje koriste njihovi roditelji ili neko drugi. One ih privlače – i da se igraju njima (kotrljajući ih, primećuju da se voda unutra pomera) ili da imitiraju ljude koje piju iz njih. Ukoliko Vaša 40 nedelja stara beba provodi vreme sa drugom decom, možda ćete otkriti da često vraćate drugoj deci njihove šolje koje Vaša beba uzela.

Devet meseci je dobro vreme da uvedete vodu u dan Vaše bebe, ukoliko to niste ranije učinili. Dok bebe koje su dojene dobijaju hidrataciju iz mleka, u ovom stadijumu interesovanje za šolje im može pomoći prilikom učenja. Bebe koje su hranjene formulom ili izmlazanim mlekom, iz flašica, moraju da postanu upornije u pogledu korišćenja šolje, zbog procesa odvikavanja.

Zdrava navika koju treba uvesti od početka je da beba jede voće ali i da pije vode. Sok u pogledu nutrijenata nije neophodan i sadrži dosta šećera – što može dovesti do problema sa zubima i gojaznost ukoliko se prečesto konzumira. Nakon odvikavanja, čak se i mleko nudi kao piće. Pomozite Vašoj bebi da stekne naviku ispijanja vode pre stadijuma odraslog deteta.

Većina beba starosti 9 meseci će sedeti sa porodicom tokom tri obroka dnevno, plus je tu i užina u kasno jutro, kasno podne i pre spavanja. Možete uključiti i šolju vode u ovu rutinu i ohranrivati Vašu bebu da ispija istu kada je žedna.

Uvedite kao naviku da joj njena šolja sa sisaljkom bude pri ruci tokom dana, i nudite joj da ispija vodu ukoliko mislite da će joj dobro doći, naročito ukoliko je napolju toplo. Vaša 40 nedelja stara beba će verovatno uživati u malim gutljajima, pre nego da ispija velika količinu, što je sasvim u redu. Bebe koje se doje, naočito ne uzimaju velike količine vode.

Spavanje i umirivanje

Između 8 i 13 meseci Vaša beba će imati 4 zuba: gornje i donje sekutiće. Gornji zubi su obično veći pa će stvarati nelagodnost.Pored poremećenog sna koji je uzrokovan pokretljivošću i mentalnim razvojem, bol i nelagodnost zbog rasta zuba će takođe uticati na buđenje.

Iako mnogi fizički razlozi za poremećn san i težak povratak na spavanje nisu iznenađujući, Vaša beba će možda izgledati dodatno mrzovoljna i uznemirena tokom dana. Njeno ranije uživanje u hrani možda će biti slabije zbog natečenih desni koje postaju osetljive na hranu i kašiku tokom obroka – što je frustrira i zbunjuje. Možda će češće tražiti grudi zbog udobnosti – kako bi našla nešto što ublažava bol njenih desni. Sve ovo može dovesti do očaja nekoliko dana ili nedelja sve dok zubi koji postepeno izbijaju ne dovedu do olakšanja.

Pored toga što je teško da Vaša 40 nedelja stara beba spava noću, primetićete da je teže umiriti je tokom dana, prilikom spavanja. Ukoliko možete, lezite sa njom kako bi zaspala, a možda ćete morati i da je držite ili hranite dok se njena uznemirenost ne pretvori u san. Neke majke otkrivaju da je potrebno da legnu pored bebe dok spava ili da se kreću ukoliko je stave u nosiljku, kako bi se manje budila.

Ove promene za Vašu obično srećnu bebu, stvaraju brigu i nervozu – naročito ukolko se poklope sa rastućom separacionom anksioznošću. Ovo može značiti manje odmora za Vas, jer je ne možete ostaviti nekom drugom – bez obzira da li je to drugi roditelj, bake i deke ili negovatelj. Postoje načini na koje možete ublažiti bol Vaše bebe zbog rasta zuba, ali njenu dodatnu potrebu za Vama je nešto što ćete možda morati da prihvatite sve dok kriza ne prođe.

Igra i razvoj

Kako Vaša beba uči da se podigne u stajaći položaj sa poda, uskoro će napredovati u sledeći stadijum – kruženje pored ivice, uz neizbežno držanje za nameštaj ili neko drugu potporu. Ovaj važan stadijum dolazi nakon učenja kretanja napred, što mi smatramo hodanjem. Nemojte požurivati Vašu bebu ili joj nuditi pomoć. Držanje za ivicu joj pomaže da se upoznaje sa svetom iz perspektive stajanja i važno je za samostalno hodanje.

Iako neke bebe forsiraju sebe u pogledu pokretljivosti, kao da postoji neka nagrada na samom kraju, neke druge provedu nedelje ili čak mesece koristeći kombinaciju kotrljanja, puzanja, vučenja ili pridržavanja za nameštaj kako bi dospele tamo gde žele.

Bebama nije potrebno da im se govori da hodaju i ne postoje koristi korišćenja proizvoda kao što su hodalice sa točkovima; u stvari, postoje rizici. Mozak Vaše bebe mora da se razvija istim tempom kao i njena pokretljivost, a kretanje napred pre nego što bude spremna, ostavljajući je bez mentalne barijere kako bi se sprečile nezgode. Zaista, bebe koje prohodaju ranije umesto između 9 i 16 meseci su često nepripremljene za pokretljivost i vrlo često se sapliću i padaju.

Sve što je potrebno jeste da je ohrabrite na ovom putu i da joj omogućite da provede dosta vremena na podu, kako bi mogla da se kreće i razvija mišiće i nerve koji su potrebni za ovaj veliki napredak u razvoju. Jednom kada krene da puzi, uskoro će podizati glavu iznad kreveta, stola za kafu i drugog niskog nameštaja i gurati sebe kako bi ustala. Možda će se iznenaditi ovim napretkom.

Nakon stajanja, proći će neko vreme pre nego što bude mogla da se ponovo spusti u sedeći položaj. U najboljem slučaju, pašće na zadnjicu, u najgorem, ostaće da stoji i biće joj potrebna Vaša pomoć. Njen mozak će uskoro shvatiit šta je potrebno telu da uradi kako bi sela pa će početi sa korišćenjem čučećeg položaja kako bi ustala i sela.

www.ordinacija.tv

http://www.ordinacija.tv

PODELI