Amarant izbor bezglutenskih ishrana

2682

Amarant je jednogodišnja biljka rasprostranjen na području Azije i Amerike. Po izgledu podseća na proso. Naziva se još i štir. Amaranta ima u svim veličinama, oblicima i bojama. Listovi mogu biti okrugli ili kopljasti, 5 do 15 cm dužine, svetlo zeleni, tamno zeleni, crvenkasti ili raznobojni. Lišće sadrži tri puta više kalcijuma i tri puta više vitamina B3 nego listovi spanaća a čak dvadeset puta više kalcijuma i sedam puta više gvožđa nego zelena salata. Njegovi listovi su odličan izvor karotena, gvožđa, kalcijuma, proteina, vitamina C .  Seme može biti belo, žuto, roze ili crno. U poređenju sa drugim žitaricama, seme amaranta ima mnogo veći sadržaj minerala kalcijuma, magnezijuma, gvožđa .  semena su bogata sa kalijumom, cinkom , vitaminima B i E .

Amarant je bez glutena, pa je njegovo brašno odlična alternativa za pacijente koji moraju da izbegavaju pšenicu, “računa’’ se kao integralna žitarica.

ima malo kalorija i pomaže da zadovoljite apetit brže sa manje kalorija. Dobar je izvor ugljenih hidrata i vlakana. Za razliku od drugih žitarica, amarant je kompletan izvor proteina, što znači da sadrži sve esencijalne amino kiseline. Proteini u hrani, su potrebni da pomognu vašem telu u izgradnju i održavanje proteina koji se nalaze u ćelijama, mišićima i organima .

Dobar  je izvor brojnih esencijalnih vitamina i minerala koji su vam potrebni za dobro zdravlje, uključujući i vitamine B grupe, kalcijum, gvožđe i cink. B vitamini pomažu vašem telu da hranu koju jedete pretvori u energiju, kao i za proizvodnju krvnih zrnaca. Kao dobar izvor kalcijuma pomaže da održite svoje kosti i zube zdravim i jakim. Gvožđe pomaže u transportu kiseonika u celom telu, a cink pomaže vašem telu da izleči posekotine. Bogat  je proteinima, koji  pomažu da se uspostavi ravnoteža šećera u krvi, što dovodi do sporog oslobađanja ugljenih hidrata, pa će zadržati  stomak duže punim.

PODELI