NaslovnaLekariAlternativaUpoznajte najpopularnije tradicionalne metode izlečenja: Ajurveda, Reiki, Naturopatija, Homeopatija

Upoznajte najpopularnije tradicionalne metode izlečenja: Ajurveda, Reiki, Naturopatija, Homeopatija

Zdravlje je jedna od glavnih ljudskih vrednosti. Da bi ga očuvali, ljudi se pridržavaju raznih dijeta, bave se sportom, podvrgavaju različitim terapijskim procedurama i hirurškim intervencijama. Uz tradicionalne medicinske metode, mnogi od nas se rado opredeljuju za alternativne načine lečenja tela, uglavnom kao dodatak glavnom tretmanu, propisanom od lekara.

Predstavljamo vam neke od najpopularnijih alternativnih metoda izlečenja koje zvanična medicina priznaje i koje, dokazano, doprinose opštem blagostanju.

Homeopatija

Homeopatija je vid alternativne medicine koji se sastoji u uzimanju malih doza prirodnih lekova čiji je zadatak da podstakne sposobnost organizma za samoizlečenje. Aktivne supstance sadržane u ovim preparatima izazivaju simptome slične onima koji se primećuju kod pacijenata i na taj način ga leče. Iz ovoga proizilazi glavni princip ove vrste alternativne medicine, koja je stara više 200 godina, a to je da se slično sličnim leči. Ako se odlučite za ovu metodu lečenja, važno je da budete strpljivi jer je krajnji cilj da se eliminiše uzrok bolesti, a ne samo simptomi i tegobe. Svaki slučaj je različit i ne postoje dva ista pacijenta, tako da je u homeopatiji individualni pristup u lečenju veoma izražen.

Homeopatija sve popularnija poslednjih decenija

Naturopatija

Zagovornici naturopatije veruju da ljudsko telo ima urođenu sposobnost samoisceljenja, a u ovom procesu mu mogu pomoći isključivo prirodni lekovi. Postoji više grana naturopatije, među kojima su aromaterapija, muzička terapija, litoterapija, helioterapija, fitoterapija i mnoge druge. Naturopatijsko lečenje se sprovodi raznim aromatičnim supstancama, pčelinjim proizvodima, morskim algama, lekovitim biljem i cvećem, kristalima, pijavicama, pa čak i kroz kontakt s drvećem. Glavni ciljevi naturopatije su pronalaženje uzroka zdravstvenog problema i njegovo otklanjanje.

Reiki

Reiki je japanska metoda tradicionalne medicine i jedna od najstarijih metoda za unapređenje zdravlja na svetu. Drevna veština se zasniva na prenošenju univerzalne životne energije koja će eliminisati određene zdravstvene probleme, ali i poboljšati kvalitet života. Reiki praktičari u cilju kanalisanja i emitovanja isceljujuće životne energije polažu dlanove na telo pacijenta u određenim položajima, a procedura se sprovodi u meditativnoj atmosferi. Zahvaljujući prilivu energije poboljšava se funkcionisanje sinteze proteina, ćelijskih procesa i rad žlezda, a celo telo dovodi u stanje optimalne kondicije. Poznato je da svi nesvesno stavljamo dlanove na deo tela koji nas boli, bilo da je to stomak, srce, glava, krsta ili možda zub, u cilju da smanjimo bol. Ovo reiki predznanje se krije u svakom od nas u vidu genetskog koda za samoisceljenje. Alternativna metoda nema štetna dejstva i odlično se kombinuje i slaže s drugim vidovima lečenja i veštinama za duhovnu harmoniju, ali i standardnim procedurama savremene medicine, poboljšavajući njihov učinak. Primenom reiki tehnike možete ublažiti migrenu, astmu i bolne menstruacije, smanjiti bolove u kičmi i mišićima, poboljšati koncentraciju, osloboditi se stresa, ojačati imunitet i revitalizovati ceo organizam.

Ajurveda

Ajurveda je sistem indijske tradicionalne medicine koji je nastao pre nekoliko hiljada godina. Pobornici ovog vida alternativne medicine ljudsko telo posmatraju kao jedinstveni mehanizam, u kom su duša i telo tesno povezani. Prilikom dijagnostikovanja bolesti, ajurvedski lekari koriste i tradicionalne metode ispitivanja tela, kao što su pregled jezika i zenice i merenje pulsa. Za lečenje i prevenciju bolesti koriste se različite metode: masaža, joga, meditacija, posebna ishrana, tehnike za čišćenje i podmlađivanje organizma. Veruje se da se pomoću ajurvede mogu izlečiti različite hronične bolesti i sprečiti razvoj poremećaja u telu. Jedna od univerzalnih i veoma primenljivih procedura ajuverde je svakodnevno mućkanje ulja u ustima, sa ciljem detoksikacije organizma. Sve što je potrebno je da ujutro uzmete kašiku hladnoceđenog ulja po izboru i mućkate ga u ustima od 10 do 20 minuta, dok obavljate jutarnje obaveze: kuvate kafu, tuširate se ili nameštate krevet. Nakon toga ga pljunite i operite zube na uobičajeni način.

Izvor: republika.rs

Poslednji tekstovi