NaslovnaKozmetikaDr Predžer: Brijanje ženskog lica je poželjno – Budite kao Elizabeth Tejlor,...

Dr Predžer: Brijanje ženskog lica je poželjno – Budite kao Elizabeth Tejlor, Mariilin Monro, Kleopatra…!

Žene takođe imaju dlačice na licu, samo su njihove dosta slabije i svetlije od dlaka jačeg spola. Kod nekih je žena dlakavost izraženija, dok kod drugih, pak, ne predstavlja estetski problem.

Jedna od najgorih dilema mnogih dama je upravo kako se najprikladnije rešiti dlačica na licu – i je li ozloglašeno i brijanje preporučljivo ili ne?

Anđela Garvin je 46-godišnja pravnica iz Britanije koja već godinama skoro svakog jutra brije lice! I nije jedina! Njen dan počinje u pola 7 ujutro, a prvo što uradi nakon buđenja jest odlazak u kupatilo, umivanje, čišćenje lica i nanošenje pene i brijanje 3 puta nedeljno.

Angela koristi muški brijač za jednokratnu uporabu, pažljivo skida dlačice s lica i na kraju se umiva toplom vodom. Celi proces završava nanošenjem dnevne kreme za lice.

Međutim, ako je poznato da na primer brijanje nogu ubrzava rast dlačica, istovremeno čineći ih jačim i tamnijim, postavlja se pitanje koliko je onda brijanje lica preporučljivo?

Iz svog iskustva, ova 46-godišnja pravnica ističe da za osam godina, koliko se već brije, i to tri puta nedeljno ne da nije imala bilo kakve negativne posledice, već je oduševljena!

“Oduzima mi samo nekoliko sekundi i ne iritira mi kožu, nasuprot laseru ili vosku. I nije istina da brijanje čini da dlačice postaju tamnije i jače. Smatram da je ovo nešto najbolje što sam počela da radim”, objašnjava Angela.

“Osim toga, šminku mnogo lakše nanosim i lepše mi prijanja na lice. Koža mi je sada nežnija i mekša nego što je to bila godinama”. Struka tvrdi da je brijanje ženskog lica poželjno!?Doktor Majkl Predžer iz Londona kaže da brijanje potiče stvaranje kolagena i smanjuje stvaranje bora.”To je kao blaži oblik mikrodermoabrazije i podstiče proizvodnju kolagena i usporava nastanak bora. Kad god je koža pod stresom, kolagen je tu da pomogne obnavljanju ćelija”.

Doktor dodaje da brijanje ni u kom slučaju ne podostiče rast novih, pogotovo ne jačih dlačica.“Ponekad nam se može činiti da su dlačice gušće, ali one zapravo samo rastu iz drugog ugla”, objasnio je on.Osim toga, dermatolog Neal Šulz tvrdi da brijanje usporava starenje kože pa se upravo u tome krije razlog zašto muškarci bolje nose godine, te izgledaju mlađe od žena njihovih godina.

“Većina muškaraca redovito brije svoje lice i time vrše piling – skidaju mrtve ćelije s kože. To je razlog zašto njihova koža u tridesetim i četrdesetima izgleda mnogo bolje od kože njihovih vršnjakinja”, objašnjava dermatolog.

Dive, Japan i brijanje

Podsetimo, i neke od poznatih dama, poput Elizabeth Tejlor, Mariilin Monro i Kleopatre su takođe koristile ovaj vid ulepšavanja. Brijanje lica je potvđeno bio jedan od njihovih svakodnevnih rituala njege!Žene u Japanu također često briju lice kao deo tradicije.

Izvor: Dejli mejl

Poslednji tekstovi