Vežbe za krivu kičmu

0
254

Mnogi faktori mogu prouzrokovati abnormalanu zakrivljenosti kičme, uključujući oboljenja kao što su skolioza i kifoza.

To može dovesti do simptoma kao što su lokalizovani bol, nelagodnost i generalno loše držanje tela.

Dok lekari mogu da leče mnoge od ovih oboljenja hirurškim procedurama, često nismo svesni da su najbolji lek za blago iskrivljenu kičmu jednostavna istezanja i vežbe za jačanje koje će ispraviti neravnotežu.

Po istezanju mišića i razmrdavanju zglobova, možete smanjiti količinu napetosti u tim područjima i aktivirali posteriorne mišiće.

Vežbe za krivu kičmu:

  • Stanite u okvir od vrata, sa jednom nogom ispruženom ispred. Stavite obe ruke na vrata savijene pod pravim uglom u laktu. Držite kičmu uspravno i ramena na dole. Savijajte gornji deo tela napred i istovremeno savijajte levo koleno. Budite u tom položaju dok ne osetite istezanje u grudima. Zamenite noge i ponovite pokret. Ova vežba jača mišiće donjeg dela leđa i isteže vezivno tkivo.
  • Stanite licem okrenuti ka zidu i sa rukama na bokovima. Nagnite se napred, tako da vaše telo savijeno pod uglom od 90 stepeni. Stavite ruke na zid i ,,gurajte’’ ga kao da želite da ga pomerite, istovremeno ispravljajući i istežući kičmu. Zadržite se u tom položaju pet do deset sekundi i ponovite dva ili tri puta. Ova vežba će vam pomoći da aktivirate i ojačati mišiće kičme i trbušne mišiće, i poboljšavate svoje držanje.
  • Oslonite se kolenima i šakama na pod. Pripremite svoje trbušnjake i dok lagano udišete, podižite leđa naviše, istovremeno savijajući kičmu. Nakon par sekundi, izdišite, omogućavajući vašoj kičmi i abdomenu da se lagano spuštaju ka dole koliko je to moguće, odnosno napravite oblik kao viseći most. Neka ostatak vašeg tela tokom ove vežbe bude nepokretan, pokušavajući da se pomerate samo na samoj kičmi. Radite 3 serije po 15 ponavljanja.

Izvor: teretanafitnes.com