Hmelj: Olakšava nervozu, nemir, stres, podstiče san i jača živce (Recepti za pripremu)

439

Biljka hmelj potice iz istocne Evrope. Kod nas raste po vlažnim mestima i uz grmlje kao divlja biljka. Hmelj spada u biljke penjacice i raste u visinu od oko 6-7 metara. Plodovi hmelja su u obliku šišarke, jajasti su, lagani, rastresite cvasti, dugacki 3-4 cm, široki oko 2 cm. Gorkastog ukusa i prijatnog aromaticnog mirisa. Najvažniji sastojak hmelja je lupulin a osim njega u sebi sadrzi kalijeve soli, tanine, pektine. Lupulin ima oko 50 % smole i etericnog ulja, tanina, voska i sl. Plodni listici su jajasti, tanki, žuto-zelenkaste boje. Bere se u septembru sredinom suncanih dana i zahteva brzo susenje na promaji ili u zagrejanim sušarama. Kada je hmelj pravilno i dobro osušen treba imati lepu zelenu boju.
Danas je u upotrebi samo gajen hmelj. Gaji se kod nas i u drugim zemljama u velikim kolicinama pretezno za potrebe pivara. Smola lupulina konzerviše pivo sprecavajuci razvoj mlecno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorcinu, a tanin ga bistri taložeci belancevine jecmenog slada.
Lekoviti deo hmelja jesu nezreli plodovi.

Lekovita svojstva

Hmelj je jako dobar prirodni sedativ, pa se zbog toga koristi kao lek za bolesti nervnog sistema, tacnije za umirenje živaca i kao prirodni lek protiv nesanice. Olakšava nervozu, nemir, stres, podstice san i jaca živce. Interesantno je reci da jastuci koji su punjeni hmeljom obezbeđuju dobar san i pomažu protiv nesanice. Zbog te osobine se u nekim zemljama jastuci i dušeci pune hmeljom u bolnicama za nervne bolesti.
Biljka hmelj sadrži i visok procenat hormona vrlo slicnih estrogenu, pa je zato koristan za zene. Caj od hmelja dobro je piti u toku menstruacije jer deluje umirujuce.
Uzet u vecoj meri hmelj izaziva trovanje koje se manifestuje kroz gadjenje, povracanje, glavobolju, usporavanje cirkulacije i slicno. Opste je poznato da biljka hmelj veoma uspesno otvara apetit i izaziva prijatnu potrebu za hranom. Sadrzi gorke materije pa tako podstice varenje hrane.
Poznato je da pivo goji, kao i da alkoholna pica u vecoj meri nikako nisu zdrava, ali od hmelja (biljke od koje se pravi pivo) i od samog piva, uzetog na pravilan nacin i u malim dozama, možete imati i velikih koristi.

Lečenje insomnije

Svi oni koji pate od nesanice mogu imati višestruku korist od hmelja jer je dokazano da ova biljka ima sedativno dejstvo i zato se ona koristila mnogo pre nego što su je ljudi počeli koristiti u proizvodnji piva. Da biste se izborili sa insomnijom hmelj možete koristiti na nekoliko različitih načina.

Preporučuje se da cvetove hmelja stavite u jastučnicu odmah ispod glave, a isto tako možete piti čaj napravljen od hmelja ili pak uzimati suplemente. Ono što je pozitivno, ako se uspavate uz pomoć ove biljke sledeće jutro nećete biti teški i bezvoljni, osim ako hmelj niste uneli putem većih količina piva. U težim oblicima nesanice stručnjaci savetuju da tinkturu, čaj ili suplemente hmelja uzimate sa drugim biljkama i supstancama koje imaju umirujuće dejstvo kao što su valerijana ili melatonin.

Problemi sa probavom

Hmelj ima veoma dugu istoriju korištenja za lečenje mnogih digestivnih problema kao što su proliv, sindrom iritabilnog creva pa sve do nadutosti i gasova. Ukoliko hmelj kombinujete sa mentom dobićete veoma delotvoran lek i trajno ćete poboljšati probavu.

Menstrualni problemi

Hmelj dokazano ima estrogeni efekat i zato može biti od velike pomoći ženama koje imaju problema sa bolnim i neredovnim menstruacijama. Čaj od hmelja, koji se ovim slučajevima posebno preporučuje olakšaće bolne grčeve u stomaku i smanjiti talase vrućine koje mnoge žene imaju tokom perimenopauze.

Kamenje u bubregu

Ako ste do sad imali problema sa kamenčićima u bubregu koji mogu izazvati veoma jake bolove možda bi trebalo da razmotrite uzimanje suplemenata na bazi  hmelja. Kamenčiće u bubregu izaziva višak kalcijuma u organizmu, a hmelj nivo kalcijuma snižava i na taj način preventivno deluje na nastanak kamenčića.

Problemi sa kožom

Kad su u pitanju kožni problemi hmelj se najdelotvornijim pokazao u lečenju čireva, pospešenju njihovog bržeg zaceljenja te tretiranju veoma suve i ispucale kože. Isto tako veoma je delotvoran kod problema sa lošom cirkulacijom i varikoznim venama.

Bogat izvor antioksidanata

Istraživanja kažu da je u hmelju pronađena poprilična koncentracija antioksidanata, baš kao i u vinu. Antioksidanti su najjači borci protiv slobodnih radikala koji su glavni uzročnici simptoma starenja i nastanka kancerogenih obolenja. Nemački proizvođači piva su vodeći se tom činjenicom osmislili „antikancerogeno pivo“ sa većim količinama hmelja. Takođe, dokazano je da pijenjem piva u organizam unosimo više antioksidanata nego crnim vinom.

Čaj od hmelja

Čaj od hmelja upotrebljava se za lecenje manjka apetita i za opustanje a priprema se tako sto se jedna supena kasika cvetova hmelja prelije sa jednom soljom kljucale vode i ostavi da odstoji svega desetak minuta. Nakon toga caj se procedi i zasladi medom. Pije se u malim gutljajima, pre jela ili pola sata pre spavanja.

Čaj od mladih šišarki

Čaj od mladih šišarki se pravi tako što se 15 g šišarki prelije sa 1 l ključale vode. Kad se ohladi, pije se po jedna šoljica (1 dl) triput dnevno, pre jela.

Pivo za negu lica

Zbog visokog sadržaja vitamina B, pivo moze biti vrlo korisno prirodno sredstvo za negu lica. Za ovu vrstu tretmana potrebno je pivom natopiti maramicu i drzati kao oblog 10-15 minuta. Time ce se podstaci regeneracija kože. Ovo je najbolje uraditi u vecernjim satima jer su procesi regeneracije tada intenzivniji nego preko dana.

Mere opreza

Baš kao i kod mnogih drugih prirodnih lekova postoje određeni rizici koje sa sobom nosi konzumacija hmelja. Naime, stručnjaci upozoravaju da prevelike količine hmelja mogu da pogoršaju simptome bolesti koju pokušavate izlečiti. Na primer, ako uzmete prevelike doze suplemenata na bazi hmelja umesto da popravite probavu možete uznemiriti stomak jer velike količine izazivaju prekomerno lučenje stomačne kiseline. Isto tako previše hmelja može da poremeti menstrualni ciklus umesto da odagna probleme.

Pobrinite se da suplemente hmelja ne uzimate ako nakon toga treba da vozite automobil ili upravljate nekim mašinama. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama jer nejgova upotreba u ovim slučajevima nije dovoljno ispitana. Ukoliko ste skloni depresiji takođe bi trebalo da izbegavate upotrebu hmelja.

Iako može biti veoma delotvoran za mnoge boljke koje smo naveli pre nego se odlučite na korištenje suplemenata, čaja ili bilo kojeg drugog proizvoda na bazi ove biljke (osim piva) obavezno se posavetujte sa lekarom koji će vam dati jasne smernice.

  Izvor: ordinacija.tv ;zdravlje-i-hrana-kao-lek.blogspot.com; lifepressmagazin.com

PODELI