Najači antioksidans medju vitaminima – Vitamin C

399

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, je bela kristalna supstanca, kiselog ukusa, stabilna u kiseloj sredini, otporna na zamrzavanje, i osetljiva na toplotu (50-90% uništava se kuvanjem) i vazduh. Najbogatiji izvori vitaminom C su šipak, južno voće kao što su limun, pomorandža, grejpfrut, ima ga u kiviju, višnji, crnoj ribizli, zelenim orasima, jošti, lisnatom povrću, kupusu, brokoliju, krompiru, crvenoj paprici…

Vitamin C učestvuje u raznim biološkim procesima i najjači je antioksidans među vitaminima. Preporučena dnevna doza uzimanja vitamina C za muškarce i žene je 60 mg, a za trudnice i doilje 100 mg.

Njegovo antioksidativno dejstvo ima specifičnu ulogu u jačanju odbrambenih snaga organizma (borba protiv virusa i bakterija i raznih infekcija), sprečava oksidaciju LDL holesterola, što je zapravo prevencija arterioskleroze. Kao antioksidant, vitamin C smanjuje rizik od nastanka karcinoma, naročito želuca. Kao prirodni antihistaminik, C vitamin olakšava zarastanje rana i ublažavanje alergijskih reakcija i jedini je antistresni faktor prirodnog porekla jer ima sposobnost da „pripremi” organizam da lakše podnese stres.

PODELI