Vitamin B1 – blagotvoran za nervni sistem

694

Vitamin B1 je kristalno jedinjenje, rastvorljivo u vodi i alkoholima, a u prirodi se ne sreće u slobodnom stanju. Vitamin B1 (tiamin) spada u kompleks vitamina B. Apsorpciju tiamina u organizmu pomažu vitamini B-kompleksa, vitamin C i E, sumpor i mangan. Vitamin B1 je osetljiv na visoke temperature, pogotovo u kombinaciji s neutralnom ili alkalnom sredinom i zato tokom kuvanja povrća u vodu ne treba dodavati sodu bikarbonu. Dnevne potrebe za ovim vitaminom su do 1,2 mg, a povećavaju se u slučaju bolesti, stresa i hiruških intervencija. Vitamina B1 najviše ima ima u kvascu, žitaricama, crnom luku, krompiru, ležniku,

Vitamin B1 ili tiamin, ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, neophodan je za funkcionisanje ćelija nervnog i kardiovaskularnog sistema, kojima obezbeđuje energiju, ublažava bolove, pospešuje rast, plodnost, laktaciju i probavu. Ovaj vitamin podstiče metabolizam ugljenih hidrata, prenosi nervne impulse, smanjuje nivo šećera u krvi i pojačava aktivnost insulina. Održava zdravlje srca i krvnih sudova, pospešuje rast i apetit, a ima i blago diuretsko dejstvo.

Nedostatak ovog vitamina javlja se veoma retko, jer se kod nas u velikoj meri koriste namirnice koje sadrže vitamin B1 (kvasac, hleb). Može se javiti kod trudnica, vegeterijanaca, alkoholičara, ljubitelja kafe i slatkiša, bolesnika koji dugo uzimaju antibiotike ili pilule za spavanje, ali i kod dijabetičara i osoba koje su na nepravilnim dijetama. Znaci nedostatka ovog vitamina su: trnjenje i grčevi u mišićima, osećaj slabosti, depresija, probavne smetnje, razdražljivost, zaboravnost… Prekomerna upotreba vitamina B1 ne izaziva posledice, budući da je rastvorljiv u vodi i da se višak izlučuje urinom i znojenjem.

Crni luk je veoma bogat vitaminom B1 zbog čega je odličan lek protiv visokog krvnog pritiska, nesanice i nervoze, a ovo zdravo povrće takođe olakšava iskašljavanje, reguliše šečer u krvi, odličan je diuretik, pomaže u sličaju nesvestice, reguluše probavu i sprečava zgrušavanje krvi.

PODELI