Vitamin koji pravi čuda – Vitamin A

394

Ko se hrani raznovrsnim namirnicama povrćem i voćem, po pravilu nema deficit vitamina A, ali kad ga nema, najbolji izvor su jetra, ulje bakalara, mleko. Osim u multivitaminskim preparatima, A vitamin se izolovano vrlo retko koristi.

Ako je neki vitamin zaista napravio “čuda” i doslovce očuvao ljude i decu od slepila tako što im je hrana bila suplementirana, onda je to upravo vitamin A. Štiteći stanične membrane, jačajuci kožu i sluznicu, sprečio je mnoge infekcije i nekontrolisano bujanje tkiva pa ga se moze nazvati vrednim zaštitnikom. Za razliku od drugih vitamina koji su u pravilu bezazleni i mogu se uzimati u povišenim dozama, A vitamin je specifičan po tome što u povećanim dozama može biti – toksičan. Zato je dobro da njegovo uzimanje bude pod nadzorom lekara.

Čuvajuci integritet kože i sluznice doslovce sprečava ulaz mikroba, virusa i drugih uzročnika bolesti u telo. Posebno se spominje njegovo pozitivno delovanje kod akni. Budući da sudeluje u gradji stapica u mrežnjaci vitamin A sprečava neugodno noćno slepilo. Takodje  sprečava razorno oboljenje creva – celijakiju koja podrazumeva nemogućnost probave glutena. poboljšava  I zarastanje  rana.  .

Mnoge bolesna stanja imaju za posledicu deficit A vitamina; oštecena creva ne mogu apsorbovati masti i u njima otopljeni vitamin A, a začepljeni izvodni kanalici iz žucne kese blokiraju razlaganje masti. Prvi znak blagog deficita vitamina A je noćno slepilo (hemeralopia) a ako se deficit nastavlja duže vreme, može se pojaviti kseroftalmia što je zapravo uvod u slepilo.

PODELI