Sindrom policističnih jajnika

586
Procenjuje se da 5 % žena u plodnom razdoblju boluje od sindroma policističnih jajnika koji je najčešći hormonski poremećaj u reproduktivnom dobu žene i najčešći uzrok neplodnost. Naziv dolazi od izgleda jajnika koji su obično dvostruko veći od normalnih.
 Simptomi koji mogu da ukazuju na policistične jajnike su: Kasno javljanje prve menstruacije. Manji broja menstruacija tokom 1 godine. Izostanak menstruacije duže od 3 meseca. Gojaznost. Akne. Pojačana maljavost lica i tela . Opadanje kose. Povišen nivo insulina.
Evo nekih biljaka koje imaju pozitivan učinak na ublažavanje simptoma vezanih za policistične jajnike:
borovnica,  stabiliziuje kolagen i time pozitivno utiče na ženske reproduktivne organe. pomaže kod menstrualnih problema.
Livadska detelina se od davnina koristi u narodnoj medicini  jer pozitivno deluje na ženske  reproduktivne organe , pogotovo na maternicu .

Neven pomaže regulisanju menstruacije, ublažava tegobe kod ginekoloških infekcija I pomaže u zaštiti od raka grlića maternice.

Sladić, ili kako se jos zove slatki koren je visegodisnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki . Raste pored reka na peskovitom i glinovitom zemljištu. ima snažan, razgranat koren, i nadzemne i podzemne vreže, iz čijih članaka se razvijaju izdanci. Uspravna stabljika može dostići visinu od 2 metra. U medicinske svrhe se koristi osušeni koren.  U sladiću ima dragocenih supstanci, medju kojima se isticu flavonoidi , fitoestrogeni, glicirizin koji poseduje antivirusno i antiupalno dejstvo a poznat je i po tome sto sprecava razgradnju hormona kortizola koji je organizmu potreban u stresnim situacijama. Vredi pomenuti da sladić ima i blago antidepresivno dejstvo

Ženama koje imaju policistične jajnike preporučuju  se čajvi :

Pola kašičice suvog korena sladića preliti sa 1.5 decilitra  kljucale vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno posle jela, četiri do šest nedelja. Nakon sest nedelja napraviti kratku pauzu.

Sladić se najčešće kombinuje sa božurom, koji smanjuje proizvodnju muških polnih hormona i podstiče ovulaciju i dodatno poboljšava proizvodnju progesterona. Ove dve biljke je najbolje pomešati u srazmeri 1:1.

Pomocice vam i čaj od dve kašičice macine trave koje naspete u 2,5 decilitra hladne vode. Kada prokljuca poklopite I sacekajte 30 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno.

Nikad nemojte primenjivati recepte koje ste procitali ili culi a da se ne konsultujete sa strucnim, skolovanim, licem jer je svaka osoba prica za sebe I zahteva poseban pristup i terapiju.

Fitoterapeut Slobodan Tešić
063 8312930
http://www.radost-radjanja.com/

PODELI