Pitaja (zmajevo voće) kao lek i hrana

620

Pitaja (Pitahaya) zovu je i “zmajevo voće” zbog njenog fascinantnog oblika i karakterističnih boja. Pitaja potiče iz Centralne i Južne Amerike, a posebno s juga Meksika, Gvatemale, Kostarike, El Salvadora. Danas je veoma rasprostranjen i u mnogim zemljama Azije. Govorimo, dakle, o egzotičnom tropskom voću koje još uvek nije dovoljno poznato na našem području. Ali njegova upotreba se polako širi.

Kako izgleda zmajevo voće

 Ova biljka živi na drugim biljkama, koje joj služe kao potpora, te se može okarakterisati kao puzavica. Vrlo kratko cveta, obično samo noću. Zanimljivo je znati da je oprašuju slepi miševi ili noćni leptiri. Dragon fruit voće daje više cvetova, koji naknadno cvetaju. Plod je težak 150 do 600 grama, a dugačak šest do 12 centimetara. Može biti crvene ili žute boje, u zavisnosti od vrste. Ako ga presečete, iznenadiće vas njegova kremasta pulpa, koju karakteriše delikatna aroma, a koja sadrži i brojne crne semenke, zbog čega ova voćka mnoge podseća na kivi. Tri boje-tri vrste Često se voće pitaja voće deli samo na crveno i žuto, u zavisnosti od boje kore. Međutim, prema pravilnoj podeli, postoje tri podvrste ovog voća: Hylocereus undatus (bela pitaja ili dragon fruit bele pulpe): plod ima specifičnu crvenu koru i belu pulpu. Ovo je ujedno i najrasprostranjenije i najpoznatije zmajevo voće. Hylocereus costaricensis (crvena pitaja ili dragon fruit crvene pulpe, poznata i kao Hylocereus polyrhizus): njen plod ima crvenu koru i crvenu pulpu. Hylocereus megalanthus (žuta pitaja ili Selenicereus megalanthus): karakteristična po tome što joj plod ima žutu koru i belu pulpu. Žuto zmajsko voće (Selenicereus megalanthus haw.) prilično je rasprostranjeno u oblasti Anda u Kolumbiji, gde se bere ručno na nadmorskoj visini od 1.400 do 1.700 metara, u netaknutom okruženju. Polja na kojima se uzgaja pitaja voće đubre se prirodnim dubrivom, koje se dobija kompostiranjem biljnih ostatak; Sveza žuta pitaja vrlo je osetljiva na pritisak, što komplikuje transport ovog voća, slično je i s crvenom pitajom. Zbog toga je dragon fruit u sušenom obliku idealno rešenje.

 Lekovita svojstva dragon fruita su brojna.

Jedan plod pitaje pruža 15 procenata preporučene dnevne doze vitamina C, koji jača imunološki sistem, podstiče stvaranje kolagena i pospešuje apsorpciju gvožđa. Od minerala sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum i fosfor, pa je dobra za zdravlje mišićno-skeletnog sistema i krvi. pitaja voće za zdravlje Pitaja voće kalorije sadrži u maloj količini, bogato je vlaknima i pospešuje bolji rad creva, posebno kad je jedemo osušenu. Kako je niske kalorične vrednosti, ono nas pritom i brzo zasićuje, pa se preporučuje gojaznima i svima koji žele da smršaju. Zmajevo voće predstavlja odličan prirodni izvor omega-3 masnoća, esencijalnih masnih kiselina i vitamina B, a sadrži i mnoge dragocene antioksidanse, među kojima se ističe likopen. Ima diuretička i drenažna svojstva, koja sprečavaju zadržavanje tečnosti i pojavu celulita na butinama i stomaku, a poboljšava zdravlje kože i kose. Konzumacijom dragon fruita vaša koža biće elastičnija i mekša, a kosa sjajnija i lepša. Osim navedenog pitaja voće ima i druga lekovita svojstva. Dobar je prirodni afrodizijak, jer povećava seksualnu želju kod oba pola, obara nivo šećera u krvi, te poboljšava vid.

Kako se jede pitaja voće?

Dragon fruit je sjajna voćka, koju bi svi trebalo da uvrste u jelovnik. Svima se preporučuje: deci, odraslima i starijim ljudima. Dok je sveže, pitaja voće možete je preseći napola i jesti kašičicom. Od izmiksanog soka ili ekstrakta dobija se čuvena “Agua de Pytaia” . Pulpa pitaje se koristi i u pripremi ribljih specijaliteta, kao da je povrće. Sušeno zmajsko voće, koje je sve zastupljenije u prodavnicama zdrave hrane, predstavlja odličnu i zdravu užinu između obroka. Osim toga, može se dodati žitaricama (kornfleksu ili musliju) i jesti za doručak uz pirinčano, bademovo ili sojino mleko. Opšti utisak koji ostavlja atraktivna pitaja svakako je dobar. Najviše me podsetilo na dudinje koje još nisu sazrele u potpunosti, ali sve je to stvar navike. Ovo je ujedno i jedan od najzdravijih načina za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Izaziva li dragon fruit nuspojave?

 Do sad nisu zabeležena neželjena dejstva ili nuspojave nakon konzumacije dragon fruita. Pitaja voće slobodno mogu konzumirati deca i odrasli, pa čak i trudnice i dojilje. Izuzetno je bogato vitaminima, te je veoma korisno. Ipak, jedite ga umerenim količinama. Jedan savet za kraj Dobro sažvaćite semenke iz pulpe kako biste ih lakše svarili. One imaju ukus lešnika i bogate su dobrim lipidima. Sve u svemu, ovo je plod koji nam može obogatiti ishranu i učiniti je raznovrsnom.

Kako se pravi sok od pitaje?

 Ovaj kvalitetan (ali i kaloričan) napitak pravi se na sledeći način: Presecite plod napola. Kašikom odvojte pulpu i stavite je u mikser. Dodajte tri-četiri kašike integralnog šećera od šećerne trske. Prelijte vodom. Dobro to izmiksajte, a zatim procedite (cediljku stavite iznad boce dopola napunjene vodom).

 “Agua de Pytaia”   je gotova. Obično je bela, ali možete je i obojiti dodajući joj nekoliko jagoda .

izvor: zdravailepa.com

PODELI