Orada u oklopu od soli (recept)

198

Orada je morska riba srebrne boje sa žuto-zlatnim mostom između očiju, crnim mrljama s obe strane glave i rumenilom na škrgama, naraste do 60 cm, a najviše teži do 10 kg. Čvrste je građe, ima  snažna peraja , jako razvijenu vilicu, iz razloga što se hrani svim vrstama školjaka i puževa, pa je zbog toga spora i flegmatična riba koja zbog svoje ishrane nije primorana na brze pokrete. Živi sama ili u malim grupama , osim u vreme mresta kad formiraju velika jata. Meso orade je višestruko korisna hrana , ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i izvor mineralnih soli bogata je : :  jodom – Čoveku je dnevno potrebno oko 0,25 mg joda, a deci u periodu rasta je dovoljno jedan mg joda nedeljno da bi se rast i razvoj odvijao normalno i sprečila gušavost. List je bogat natrijumom i kalijumom – nerazdvojni je partner natrijuma i, zajedno sa njim, učestvuje u regulisanju propustljivosti ćelijske opne, nervnomišićne sprovodljivosti, održavanju normalnog osmotskog pritiska u ćelijama i tkivima, a učestvuje i u regulaciji šećera (važan regulator razlaganja i stvaranja šećera u jetri. Sadrži  vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema.  To je jedna od najtraženijih riba . Meso orade je odličnog okusa i prema mišljenju mnogih najukusnije je od svih mesa bele ribe. Više se cene mlađi primerci i postoje razni načini pripreme, ali najvišese se peče i kuva.

Orada u oklopu od soli

Sastojci

orada oko 1,5 kg
1 limun, 2 pomorandže
2 čena belog luka
ruzmarin
maslinovo ulje
2 jajeta
2 dl vode
2 kg krupne morske soli

Priprema

Ribu dobro operite i očistite. Limun i pomorandžu isecite na kolutove, ogulite 2 čena belog luka i operite ruzmarin. Ribu dobro osušite kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom. Naizmenično je punite pomorandžom i limunom, kao i listićima belog luka, i na kraju stavite ruzmarin. Ribu premažite maslinovim uljem.
Od dva jajeta odvojte belanca, pa ih lagano umutite mikserom u čvrst sneg. Dodajte oko dva decilitra vode i dva kilograma krupne morske soli, i sve zajedno izmešajte.
U posudi za pečenje od polovine pripremljene smese napravite podlogu, na nju položite ribu i prekrijte je ostatkom smese sa solju. Tako zamotanu, stavite je u rernu na 180 do 200 stepeni i pecite je oko 40 minuta (veća riba – duže se peče). „Oklop“ od soli razbijte viljuškom ili nožem jer je prilično tvrd. S ribe skinite višak soli, pa je poslužite poprskanu maslinovim uljem i sokom od limuna.

PODELI