Matthieu Ricard: Koja je tajna sreće?

184

Na ovo večno pitanje odgovor zna Matthieu Ricard, koji je imao 26 godina kada je otišao na Himalaje, postao budistički sveštenik i 50 godina proveo učeći – kako biti srećan. Čak je i nauka, preciznije istraživanje Univerziteta u Wisconsinu, dokazala da je on najsrećniji čovek na svetu. Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama zraka (povezanih sa svešću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koji nikada do sada nije zabeležen. “Sreća je veština koju treba učiti“, kaže Ricard, koji je dao pet jednostavnih saveta za – sreću…

Ne brinite
Ne brinite se ni zbog čega. Ako naiđete na poteškoće i probleme, a za njih postoji rešenje – posegnite za njim. Ukoliko rešenje ne postoji – nema smisla brinuti se, jer problem u tom slučaju postaje još veći. Opustite se i razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put.

Trenirajte srećan život
Postoje mnogi ljudski kvaliteti koji su izuzetno bitni za srećan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način – brižnost, ljubav, dobrota, unutrašnja slobodu i mir. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a za vežbanje treba vremena.

Pronađite svoju strast
Kada sam imao 20 godina, zbunjeno sam tražio veštinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati: “Što je to što je zaista-zaista važno. Sigurno postoji područje koje će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrbno da biste željeno postigli.

Želite sreću svakome
Budite altruist i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Naravno, to ne znači da želite uspeh nekome ko radi loše stvari, laže i maltretira druge, jer to nikome ne donosi sreću. Altruizam znači želeti samo dobro u ljudima.

Pomažite drugima
Kuda god idem – idem s ciljem da bih nekome pomogao. Zašto bih, inače, bilo gde išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim da nekome pomognem, inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.

Izvor: .lepotaizdravlje.rs

 

PODELI