Marokansko zlato za kožu, nokte, negu kose, masažu, zarastanje rana, protiv bola i  znojenja

0
341

Argan drvo (Argania spinosa ) raste i jedino uspeva na područjima jugozapadnog Maroka. Ovo drvo je dosta otporno na suše, i visoke temperature, a simbol je života, jer ako se desi da drvo odumre, posle 7 godina može ponovo da oživi.

Ulje argana se dobija još uvek tradicionalnim putem, ručno se pravi, a za litar ovog dragocenog ulja potrebno je od 70 do čak 100 kg svežih plodova argana. Proces dobijanja ulja je težak i spor, a sprovodi se tako što se sveži oraščići argana posle branja, razbijaju kamenom i melju. Tako dobijena pasta se ručno gnječi ne bi li se dobilo hladno ceđeno ulje.

Arganavo ulje veoma je bogato prirodnim ntioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama, i sadrži visok nivo vitamina. Sadrži i skvalen. Ovakav sadržaj aktivnih komponenti obezbeđuje koži i telu neophodne nutrijente da bi se održalo njeno zdravlje. Tradicionalno se koristi za kožu, nokte i negu kose, masažu i zarastanje rana. Održava hidrolipidni sloj i povećava ishranjenost ćelija, stimuliše intracelularni kiseonik, neutrališe slobodne radikale i štiti vezivno tkivo. Arganavo ulje sadrži 80 % nezasišenih masnih kiselina od kojih su 7 esencijalne. Ove kiseline održavaju integritet ćelija i utiču na permeabilnost ćelija, sprečavaju gubitak vlažnosti. Igraju važnu ulogu u stvaranju prostaglandina antiinflamatora koji utiču na smanjenje bola, znojenje i inflamaciju i stimulišu cirkulaciju.

Protein velike molekulske mase koji se nalaze u arganovo ulju stvaraju mrežu molekula koja daje efekat ugušćivanja.

Ferulinska kiselina je najznačajniji polifenol nađen u Arganovom ulju, koji utiče na sprečavanje negativnog UV zračenja.

Spoljašnji omotač dlake, uprkos svom sjaju i teksturi, je mrtva struktura. Gledano od spolja ka unutra, omotač dlake je podeljen u delove poznate kao kutikula, korteks i medula. Kutikula se sastoji od keratina i od slojeva koji se preklapaju jedan preko drugog, kao crepovi na krovu. Kutikula štiti korteks koji se nalazi ispod i ponaša se kao barijera. Normalna ne oštećena kutikula ima glatku površinu.

Uzroci zbog kojih dolazi do promena (oštećenja kose) mogu da budu hemijske i mehaničke prirode. Kosa je svakog dana izložena češljanju i četkanju. Pri tome postepeno dolazi do razgrađivanja kutikule na vrhovima, ali i po celoj dužini pramenova. Često pranje, raščešljavanje mokre kose, upotreba učvršćivača i lakova.

Za uklanjanje različitih oštećenja kose koriste se sredstva za negu kose, koja imaju kondicionirajući efekat i nadoknađuju kosi izgubljene fizičke osobine. Primarno delovanje kondicionera zasniva se na supstantivnosti. Kosa je proteinske građe i ima slobodne hemijske grupe koje mogu da se kompleksno vežu sa katjonskim tenzidima i proteinskim hidrolizatima. Ispitivanja su pokazala da je oštećena kosa supstantivnija od normalne.

Na kosu Arganovo ulje utiče tako što produžava period obnavljanja kose, pospešuje rast kose i kod žena i kod muškaraca, jer stimuliše proizvodnju keratina esencijalnog konstituensa kose.Prirodno obnavlja površinu kose i omogućava dugotrajnu hidrataciju. Naročito je efikasno kod suve i iskrzale kose. Smanjuje pojavu rascvetalih krajeva.

Marijana Milosavljević
Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologije

marijana@estetikpro.rs
www.estetikpro.rs
www.solenaturalcosmetics.rs