Lekovi za mamurluk 

230

Ukoliko pitate ljude oko sebe šta je dobro za mamurluk, svako će vam ispričati neku svoju priču. Širom sveta postoje brojni bizarni lekovi protiv ovog stanja, poput ovčijih očiju u sosu od paradajza, kiselih japanskih šljiva ili pačjeg embriona. Bez namere da vam stajemo na muku i mučninu i predažemo sulude stvari diskutabilnog ukusa i efikasnosti, evo isprobanih namirnica koji provereno mogu biti dobre za lečenje mamurluka.

Napici za oporavak

 1. Sportski ili energetski napici. Oni mogu odlično da nadomeste ono što ste u borbi sa mamurlukom izgubili i vratiti vam energiju.

Važno:

Poželjno je da potražite one sportske napitke koji imaju elektrolite, a da izbegavate one koji imaju kofein

 1. Voćni sok. Nemate energetski napitak pri ruci, a odlazak u prodavnicu po isti vam deluje kao nemoguća misija? Onda probajte da se opravite uz voćni sok, idealno ako je od svežeg voća koje imate kod kuće. Voćni sokovi bogati su fruktozom, šećerom koji će vam vratiti energiju i vitaminima i mineralima koje treba da nadoknadite.

 2. Čaj od đumbira. Đumbir je odličan protiv mučnine i povraćnja pa time može biti odličan lek za mamurluk. Možete ga iseći na tanke listiće i žvakati, a ako vam se ta ideja ne dopada možete skuvati čaj od đumbira.

 3. Rasol. Ovo je kod nas možda i najpriznatiji lek protiv mamurluka koji će vam svakako nadoknaiti izgubljene elektrolite. Potrebno je da popijete čašu do čašu i po rasola, bez preterivanja u količinama. Važno je i da bude prirodan, bez nekih konzervanasa, jer vašoj opterećenoj jetri ne trebaju dodatni toksini za preradu.

 4. Sok od limuna. Iscedite svež limun i dodajte dve kašike limunovog soka u čašu vode. Možete zasladiti sa medom. Pijte čim ustanete i još 2  puta u toku dana.To će pomoći da vam se stabilizira nivo šećera u krvi i PH vrednost.

Naš savet;

Iako ste možda navikli da započenete dan sa šoljom kafe i tako dobijete dozu energije, kada ste mamurni to nije dobra opcija. Preskočite kofein jer i on deluje kao diuretik, pa time zapravo sano dodajete so na ranu, odnosno činite simptome još gorim.

Hrana za mamurluk

Vrlo je verovatno da nećete imati apetit ujutru kada ste mamurni. Ukoliko vam se nešto baš jede i imate apetit, samo napred, navalite na tu hranu. Ako nematete želju za hranom, probajte da naterate sebe da pojedete nešto.

Ova hrana je dobra za mamurluk:

 1. Jaja. Ova svima dobro poznata namirnica odlična je za mršavljenje uz dijetu sa jajima, ali i kao dobra hrana portiv mamurluka. Ona sadrži amino kiselinu koja se zove cistein, a koja ubrzava razgradnju  toksina u telu, ukčljučujući i one koji su se u telu stvorili preterenim konzumiranjem alkohola. U te svrhe, najbolje je da pojedete kuvano jaje, jer će prženo na mnogo masti izazvati još veću mučninu.

 2.    Supa. Ako vam se ideja da pojedete kuvano jaje ne dopada, onda probajte supu. Supa u koju ste dodali dosta povrća bogata je vitaminima i mineralima, solima odnosno elektrolitima koje ste izgubili povraćanjem ili preteranim mokrenjem. Ukoliko ste toliko iscrpljeni da vam i žvakanje predstavlja problem, supa je prava stvar koja zahteva najmanje truda za konzumaciju.

 3. Hrana bogata kalijumom. Pretreana konzumacija alkohola praćena čestim odlascima u  toalet, uzrokuje gubitak kaljuma. Usled toga javlja se mučnina, slabost, umor. Namirnice dobre za mamurluk u ovom slučaju su one koje su bogate kalijumom, kao što su banana, kivi, pečen kropmir, lisnato povrće, pečurke, sušene kajsije, med, sok od paradajza

Ukoliko vam je teško da jedete, stavite neke od ovih sastojaka u blender i popijte.Nemojte praviti čudne i nejestive kombinacije i kombinujte slične ukuse.

 1. Nagoreli tost. Pored toga što će vam doneti preko potrebne ugljene hidrate i povratiti energjiu, veruje se da nagoreli delovi tosta deluju kao svojevrstan filter koji pomaže da se nećistoće iz tela što pre očiste. U te svrhe možda od veće koristi može biti aktivni ugalj.Ili barem ukusniji.

 2. Menta je biljka koja je poznata po tome da deluje umirujuće na stomak i da smajuje nadutost i mučninu, a pored toga ubrzava proces detoksikacije. Možete jednostavno žvakati listove mente ako je imate svežu ili napraviti čaj.

Kako sprečiti neprijatne posledice

Preterano konzumiranje alkohola nikako nije preporučljivo, ali uvek postoje one situacije kada dozvolimo sebi da se opustimo. Ukoliko to radimo pametno, mamurluk se može ublažiti i sprečiti. Evo zato saveta kako da pijete, a da vam ujutru ne bude ceo svet okrenut naglavačke.

 • Birajte čista pića.Što manje boja imaju, to su bolja. Ona koja su obogaćena aromama, bojama, šećerima izazvaće gori mamurluk jer u njima ima više kongenera.

 • Ne mešajte pića. Držite se jednog . Koktel i mešavine učiniće da vaše jutro nesnosnim.

 • Nemojte da pijete na prazan stomak. Hrana pomaže da se alkohol sporije apsorbuje i sporije odlazi u krvotok. Na prazan stomak, alokohol će pre da dovede do pada šećera u krvi.

 • Nemojte da pijete previše brzo. Jetra ima  svoj tempo kojim može da obradi toksine. Nemojte je preopterećivati i očekivati čuda od nje.

Koliko dugo alkohol ostaje u krvi?

Za razliku od hrane, alkoholu ne treba mnogo vremena da ga telo svari i pošalje u krvotok. 20% ide direktno u krv kroz male krvne sudove, dok 80% ide prvo u creva, a tek odatke u krvotok.

Koliko dugo će alkohol biti u krvi, zavisi od sposobnosti jetre da ga metabolizira. To zavisi od mnogih faktora, a najviše od telesne težine, strarosti, pola, godina i naravno zdravlja jetre i stanja u kom se nalazi, kao i od imuniteta u celini.

Prosečna jetra za sat vremena može da metabolizira oko 10 ml čistog alkohola. Za jednu čašu vina koje ima 12% alkohola, jetri je potrebno 3 sata.

U urinu, alkohol ostaje 12-36 sati, u pljuvački 10-24 sata, a u kosi se može naći i posle 90 dana.

Mamurluk obično traje do 72 sata, ali jako retko toliko dugo. Najčešće traje 12-24 sata.

To zavisi od toga koliko ste popili i da li ste ikako pomogli telu da se reši toksina i povrati izgubljene minerale i vitamine. Ukoliko se služite metodom “klin se klinom izbija” jer ste čuli da je to dobro za mamurluk, on zaista može da traje dugo. Kratkotrajno, metoda dodavanja malih količina alkohola može da ima efekta, jer može da pokrene i probudi usporeni rad nervnog sistema. Preterati sa ovom metodom potpuno je kontraproduktivno.

Imajte na umu:

Ne postoji magičan lek za mamurluk, već samo načini da ga lakše podnesete. Za izbacivanje alkohola iz tela najbolji i jedini lekovi su vreme i prevencija!

Izvor: minutzamene.com

PODELI