KOKOS JE LEK ZA: prehlade, bronhitis, astmu, upalu pluća, gojaznost, herpes, hepatitis C, upale grla, bolesti desni, infekcije urinarnog trakta, jetru i bešiku

704

Kokosovo stablo, u prečniku ima 30 cm, ali je izuzetno čvrsto i odoleva vetrovima jer ga za peščano tlo, u dubini od 8 m, drži oko 800 korenova, ne debljih od jednog centimetra.  Visine je od  25 do 30 metara i na čijem se vrhu nalazi gusta kruna od tridesetak perasto razdeljenih listova dugačkih četiri metra.  cvast kokosove palme je razgranata, u početku obavijena čvrstom ovojnicom i sastavljena od muških i malobrojnih ženskih cvetova. Iz nje nastaje plod koji se sastoji od tankog i nepropusnog spoljašnjeg omotača i čvrstog i tvrdog unutrašnjeg sloja. Između se nalazi debeli sloj lakog i rastresitog tkiva, u čijem je središtu belo seme sa veoma razvijenim endospermom u obliku kugle, s debelom mesnatom ovojnicom u kojoj je mlečna tečnost. Posle sedam godina palma rađa prvi plod, a između petnaeste i pedesete godine života donese od 60 do 80 oraha. Sa osamdeset godina prestaje da rađa i najčešće umire. Samo malobrojni primerci opstanu i dožive 150 godina.Kokosovu palmu smatraju najkorisnijom u biljnom svetu, jer je mnogostruko upotrebljiva, pa je često nazivaju kraljicom među biljkama. Za neposrednu prehranu upotrebljava se meso kokosovog oraha koje ima ukus sličan lešniku, a u unutrašnjosti ploda nalazi se ukusno mleko koje odlično gasi žeđ.

Kokosovo ulje sadrži čak 66 odsto korisnih, uglavnom zasićenih masnih kiselina, koje se lako metabolišu u organizmu. Istraživanja pokazuju da su naročito delotvorne kod neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i epilepsije. Snižava i nivo holesterola u krvi, redukuje telesnu težinu. Ulje poseduje snažna antioksidantna svojstva, pa se preporučuje za negu suve kože i protiv starenja, kao i za zdravlje kose.

Sportisti ga koriste kao izvor energije jer poboljšava izdržljivost. Izuzetno je zdrav za srce i koristan za normalan rad štitaste žlezde. Pomaže u izlučivanju insulina i boljem iskorišćavanju glukoze u krvi. Na taj način smanjuje rizik za nastanak dijabetesa. Zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma, pomaže razvoju zdravih zuba i snažnih kostiju, usporava pojavu osteoporoze. Ublažava upalna stanja, podstiče regeneraciju i brže zarastanje povređenih tkiva.

U tradicionalnoj medicini u zemljama gde rađa, kokos se koristi od pamtiveka za najrazličitije bolesti. Delotvoran je kod gripa i prehlade, bronhitisa i astme, upale pluća, smetnji kod organa za varenje, gojaznosti. Preporučuje se za herpes, hepatitis C, bolesti izazvanih bakterijama (upale grla, bolesti desni, infekcije urinarnog trakta). Pomaže i u lečenju bubrega jer doprinosi razgradnji kamenčića, kao i jetre i bešike.

PODELI