Kako treba da izgleda prostorija gde će biti beba?

537

Kada novorođenče dođe kuci temperatura njegove sobe treba da je između 20-22°C, a ta temperatura treba da bude viša za 4-6°C za vreme kupanja. Soba treba da bude svetla i sunčana, bez vlage i buke, sa što manje nameštaja, bez cveća i duvanskog dima, sa prirodnim provetravanjem, preko prozora. Održavajte svakodnevnu higijenu sobe vlažnim prebrisavanjem, bez upotrebe deterdženata i ostalih hemikalija. Zagrevajte prostoriju do ujednačene temperature, izbegavajte nagle promene u strujanju vazduha (grejalice i klima uredaji), a prostor redovno ovlažite (posuda sa vodom koja isparava u blizini mesta grejanja). Krevetac bebe uvek postavite uz krevet majke, tako da majka uvek vidi lice deteta. Krevetac udaljite od direktnog toplotnog izvora i promaje, a postavite blizu dnevnog svetla.

U sobi bebe treba da se čuje tiha i prijatna muzika, a tokom noci potrebno je obezbediti diskretno svetlo.Bebu ne treba pretopljavati – posebno leti, a soba u kojoj se svi znoje sigurno je pregrejana i za bebu. Bebu ne treba oblačiti u puno slojeva odeće, prekrivati sa vise prekrivača i preko glave, a obično je najbolje pravilo da bebu treba oblačiti samo za jedan komad odeće više nego sebe. Kapicu je dovoljno staviti nakon kupanja u trajanju od 1 sat i kada beba izlazi napolje po hiadnom ili vetrovitom vremenu. Šake i stopala novorođenčeta su uvek hladniji, jer im je to odlika cirkulacije, te im treba obući čarapice i tokom leta.

Temperatura bebinog tela moze biti nestabilna prvog dana po dolasku iz porodilišta kući, zbog promene više temperaturnih sredina. Normalno je da temperatura bebinog tela iznosi od 36,8°C – 37,3°C, a kada se pretopli penje se preko-37,5°C . Ovo ćete najlakše proveriti opipavanjem bebinog stomačica i zadnjeg dela vrata, koji ne treba da budu hladni ni znojavi, već prijatno topli. Uobičajeno se kod novorođenčeta meri temperatura tela preko čmara, koja je za pola stepena viša od temperature merene ispod pazuha, i normalno iznosi: 37,5°C.

Autor: Dr Džikić
Izvor: drdzikic.co.rs

PODELI