Kako preživeti prve ljubavi, veze, suze vaših tinejdžera

497

Prva ljubav ili prva veza posebno je razdoblje u životu svakog tinejdžera, od kojeg mnogo toga zavisi. Kada se adolescenti zaljube, to je zaista nešto posebno. Kako da roditelji prežive prve ljubavi svoje dece?

Prva ljubav ili prva veza posebno je razdoblje u životu svakog tinejdžera, od kojeg mnogo toga zavisi. Nove okolnosti, situacija u kojoj se tinejdžeri nisu ranije nalazili, veliki emocionalni ulog… sve to prvu tinejdžersku ljubav čini jako važnom, pa roditelji imaju težak zadatak da je “prežive” i da sa svojom decom ostanu u dobrim odnosima.

Za roditelje je saznanje da se njihova devojčica ljubila sa dečkom uglavnom veliki šok i često neadekvatno reaguju.  ukoliko “uhvatite dete na delu” kako se ljubi sa svojom simpatijom, uljudno kažite “izvinjavam se”, a razgovor ostavite za kasnije. Iako će u vama verovatno biti prava bura, sasvim je normalno da tinejdžere zanimaju ljubav, seks i odnosi sa suprotnim polom.

Deca danas sve ranije ulaze u pubertet, 13. godina je “granica” kada deca počnu da pokazuju interes za telesno izražavanje ljubavi. Ali kako roditelji to da “prežive”, sačuvaju prisebnost i daju prave savete, posebno ukoliko im se izbor njihovog deteta ne dopada?  Uzdržite se od vike i da pokažite zainteresovanost za “ljubavni” život vašeg deteta.

Ne sme da bude “zabranjenih tema”, pa se potrudite da stvorite atmosferu u kojoj se dete neće plašiti da vas pita sve što ga zanima. zaljubljeni tinejdžeri se  ponašaju kao hirovite trudnice, pa je mnogo važnije da sa detetom sačuvate dobar odnos nego da insistirate na tome da vas bez pogovora slušaju.

Nemojte da se brinete ukolio vaše dete prvu vezu smatra sudbinskom ili ako se zaljubljuje svakog dana. Najbitnije je da pokažete interesovanje i da o tome razgovarate kao o najvažnijoj stvari, jer za tinejdžere ona to i jeste.

Što se tiče seksa, adolescencija kod neke dece dovodi do prave eksplozije seksualnosti, koja često nema mnogo veze sa ljubavlju.Ako tinejdžera zateknete kako mastrurbira, čita porno časopise ili gleda erotski film, nemojte burno reagovati. Budite spremni na razgovor, pokažite detetu da može da se osloni na vas za bilo koji savet ili nedoumicu.

Seks ne sme da bude tabu, jer je to jedini način da naučite vaše dete da se zaštiti.

 

PODELI