Kada dolazi do odstranjivanja materice (histerektomija)

248

Uklanjanje materice, u medicini poznatije kao histerektomija, obavlja se usled pojave fibroida, mioma i hormonskih poremećaja. Međutim, postoje i rizičnije situacije koje zahtevaju odstranjivanje materice, poput opuštanja karlice, abnormalnog krvarenja, endometrioze (hormonski proces rasta izraslina u vidu zrnaca ili cisti), usled odstranjivanja raka i predkancerogenih izraslina.

Statistike su pokazale da oko pola miliona žena godišnje umre od raka grlića materice, a u Srbiji je taj broj oko 500. Bolest se može sprečiti, samo je potrebno da je otrkijete na vreme redovnim odlaskom ginekologu.

Materica se odstranjuje vaginalno ili histerektomijom abdomena. U normalnim slučajevima, zahvat se u (pred)menopauzi, dok se jajnici odstranjuju ako su zahvaćeni bolešću.

Kod mlađih žena, ovaj zahvat može prouzrokovati depresiju, smanjenje seksualne želje, promenu ličnosti i gojaznost. Lekari stalno napominju da je posle ovog zahvata vaginalni kanal manje elastičan i suv, pa se zbog toga preporučuje korišćenje masti i krema. U suprotnom, polni odnosi postaju manje prijatni, pa samim tim, i ređi.

Oporavak nakon operacije traje od dve nedelje do dva meseca. Stupanje u seksualne odnose savetuje se tak nakon dva meseca, nikako pre. Lekari savetuju šetnju, kako ne bi došlo do zgrušavanja krvi, ali isto tako izbegavajte saginjanje i dizanje teških predmeta.

Izvor: srbijadanas.com

PODELI