Jela lek za: kašalj, katar,  grip, infekcija, čišćenje krvi

348

Mada je jela (Abies alba Mill. Porodica Pinaceae) najčešći gost u našim kućama tokom božićnih i novogodišnjih svetkovina, za njena lekovita svojstva se malo zna. Žvakanje posve mladih grančica jele deluje na izlučivanje mokraće, a primenjuje se i protiv osipa, skorbuta i glista. A od mladih izdanaka i iglica, punih vitamina C, priprema se i čajni oparak /preliva se vrućom, ali ne i ključalom vodom i ostavi 5 do 10 minuta/. Pije se topao s medom, protiv kašlja, katara i gripoznih infekcija. Dobar je i za čišćenje krvi.

Istorija beleži da su narodi kad dođu nesreće, rat, ili epidemija skorbuta, od iglica jele kuvali čaj i tako nadoknađivali manjak vitamina C u ishrani. Njena prirodna staništa su planine srednje i južne Evrope, od Pirineja na zapadu, do Karpata na istoku. Raste ravno, poput sveće, listovi su u obliku iglica, raščešljani i dugi, sa dve bele pruge na naličju. Mirisi izdanaka i drveta su prijatni i smolasti, dok je ukus gorkast. Iglice na granama ostaju više od osam godina. Šišarke stoje uspravno, dugačke su 10-30 i široke do 5 cm.

Jela uglavnom raste na zemljištima bogatim humusom, a u planinskim predelima javlja se i do 1500 m nadmorske visine uz bukvu, smrču, bor i druge vrste koje formiraju mešovite šume. Kod nas je ima na planinama istočne, zapadne i centralne Srbije (Rtanj, Maljen, Stara planina, Kopaonik i dr.) i za ovo lepo i dugovečno drvo vezana su mnoga narodna verovanja. Između ostalih i to da u krošnji jele stanuju gorske vile.

Kao biljne lekovite sirovine upotrebljavaju se etarska ulja koja se dobijaju destilacijom uz pomoć vodene pare iz svežih četina, ili šišarica. Četine sadrže 0,2-0,5% etarskog ulja sa bornil-acetatom, alfa-pinenom, limonenom i drugim sastojcima, a šišarice više od 0,5% etarskog ulja bogatog limonenom.
Etarsko ulje četina jele deluje antiseptično, razređuje gusti bronhijalni sekret tako da se upotrebljava u obliku preparata za inhalaciju. Često se meša sa drugim etarskim uljima, ili njihovim izolovanim sastojcima. Ovi preparati preporučuju se za ublažavanje tegoba kod uobičajenih respiratornih infekcija (kijavica, nazeb, grip, upale sinusa, bronhitis…).
Ako se primeni lokalno (na kožu) ovo etarsko ulje povećava prokrvljenost na mestu koje se namaže i stvara osećaj toplote. Često je sastavni deo masti, gelova, kupki i drugih preparata koji se utrljavaju, ili koriste kao dodatak kupkama za ublažavanje bolova kod reumatizma i išijasa i tegoba kod katara gornjih disajnih puteva. Etarsko ulje četina jele koristi se za kozmetičke preparate, ulje šišarki takođe, ali i za dobijanje limonena.

Sirup

Sirup od jele odlično je sredstvo za lečenje prehlade, bronhitisa, tuberkuloze pluća, ili teškog disanja.
Priprema
* u rano proleće sabrati nekoliko kg mladih izdanaka, ili pupoljaka jele, pa na to do vrha naliti vodu, ugrejati na laganoj vatri brzo i uz stalno mešanje i na svaki kilogram izdanaka dodati 1/4 kg luka, 1/4 kg kandiranog šećera i 1/4 kg meda, pa sve to dobro promešati dok ne nastane gust sirup
Sipati u staklene tegle, dobro zatvori i čuva na hladnom, tamnom i suvom mestu. Ako se sirup stvrdne, treba ga rastvoriti u toploj vodi, a ako se upoplesnjivi, treba ukloniti sloj i pokriti pergament papirom dobro natopljenim u alkoholu, ili jakoj rakiji.

PAŽNJA
MOGUĆA ALERGIJA

Preparate za inhalaciju i utrljavanje u kožu sa etarskim uljima jele ne bi smeli da koriste pacijenti sa alergijom na neku od njihovih komponenti, ili sa bronhijalnom astmom. S obzirom da ovi preparati često sadrže mentol, kamfor ili 1,8-cineol, ne smeju da se primenjuju blizu nosa odojčadi i male dece.
Ako se topao pije u krevetu, deluje na jače izlučivanje znoja. Vrlo je efikasan i u suzbijanju prolećnog umora, kada u organizmu dolazi do pomanjkanja vitamina C. Redovnim uzimanjem ovoga čaja može da se prebrodi avitaminoza C.
Priprema:
* pupoljci i mladi izdanci jele (na 1 šolju vruće vode staviti 2 kašičice)
Zasladiti medom.

Izvor: biljeizdravlje.rs

PODELI