I MLADE DEVOJKE OBOLJEVAJU: Rak dojke je u Srbiji na prvom mestu

286

U prva četiri meseca prošle godine, na Klinici za hirurgiju u Nišu operisano je 150 žena obolelih od karcinoma dojke. Većina njih je starija od 30 godina, ali godišnje oboli desetak koje su tek napunile 20 godina. Mnogo obolelih je sa juga Srbije i Kosova, a lekari tvrde da je povećan broja obolelih od karcinoma dojke zbog posledica NATO bombardovanja.

Redovne kontrole obavezne

Sve devojke i žene moraju redovno, na svakih tri do šest meseci, da dolaze na kontrole kod lekara. Pre svega, stalno moraju same da pregledaju grudi. To je nepouzdana metoda, ali se ipak mogu napipati zadebljanja. Žene u menopauzi, kao i one koje su u rizičnoj grupi jer im je neka od bližih srodnica obolela od karcinoma dojke, moraju redovno da dolaze na preglede – kaže dr Rastko Đorđević.

Prošle godine na niškoj hirurgiji lečilo se 600 žena obolelih od karcinoma dojke.

– Po broju obolelih od svih malignih tumora, rak dojke je u Srbiji na prvom mestu. Veći broj obolelih je posledica zračenja, koja su nastala zbog havarija u nuklearnim elektranama u Rusiji, ali i NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom. Veliki broj žena dolazi sa juga Srbije i Kosova gde je najviše gađano municijom sa osiromašenim uranijumom. Dosta pacijentkinja je iz Vranja, Bujanovca i Preševa. S druge strane, sada imamo savremeni ultrazvuk i aparat za mamografiju, tako da se lakše dijagnostikuje bolest – kaže načelnik odeljenja za endokrinološku hirurgiju i dojku na Klinici za hirurgiju u Nišu prim. dr Rastko Đorđević.

Dr Đorđević upozorava da je za uspešno lečenje raka dojke izuzetno važno da se otkrije na vreme.

– Svake godine, desetak mladih devojaka dobije maligni tumor dojke. Meni je strašno teško da devojci koja je tek napunila 20 godina kažem da mora da joj se odstrani dojka. Sve zavisi od patološkog nalaza tkiva. Ukoliko je karcinom zahvatio dosta tkiva, u toku operacije se odstrani dojka, ali se odmah ugrađuje silikonski implatant. Na našoj klinici je formiran Tim za dojku, u kojem su, osim hirurga, radiolozi, onkolozi, patolozi i psihijatri. Tim treba da pomogne da se izleče mlade osobe. Rak dojke je izlečiva bolest. Posle operacije, bolesnice dobijaju onkološki tretman. Imamo žene koje su pre 20 i više godina operisane, koje danas normalno žive i rade – kaže dr Đorđević.

OBAVEZNO PROCITAJTE:
https://ordinacija.tv/lako-je-spreciti-a-tesko-je-leciti-rak-zenskih-dojki/

Nišlijka Ivana P. nije ni slutila da će je u dvadesetoj godini života zadesiti tako strašna bolest.

Kad su mi pre dve godine otkrili cistu na dojci, lekari su mi rekli da moram redovno da dolazim na kontrole. Nisam poslušala savete lekara. Pila sam neke čajeve, od kojih je trebalo da mi „nestane“ cista. Prošle godine, negde pred leto, napipala sam na dojci nešto tvrdo. To je bio karcinom. Mislila sam da ću umreti kad su mi rekli. Posebno što je morala cela dojka da se odstrani. Posle užasnog šoka, odlučila sam da se borim. Nakon operacije, kratko vreme sam primala citostatike. Sad sam dobro, vratila sam se normalnom životu. Nastavila sam studije – priča Ivana, dvadesetjednogodišnja studentkinja iz Niša. Kroz šalu ona dodaje da je dobila besplatnu silikonsku dojku, dok neke žene za to debelo plaćaju.

 Izvor: blic.rs

PODELI