NaslovnaVežbeVežbanje i zdravljeFitnes u najboljim godinama ((40),50,60+)

Fitnes u najboljim godinama ((40),50,60+)

Neminovno je da starimo i sa godinama sve više osećamo posledice mladosti, ali volim da mislim da nešto prelepo tek dolazi i da ga treba spremno i funkcionalno dočekati. Nema odustajanja od života zato što nam je “teško” (fizički ili psihički). Stanje duha može i treba da prati stanje tela. Kako sebi možemo pomoći? Rekreacija i vežba su najbolje, nejefikasnije, najdugotrajnije i najjeftinije rešenje. Nemojte odustajati, potrebno je mnogo poverenja i truda uložiti da bi ste bili zadovoljni, ali da li ćete vežbati zavisi samo od vas. I, svaki trud se boduje i svaki trud se isplati. Osećaj postignuća posle svakog treninga je neprocenjiv. Naravno, morate biti uporni, jer je normalno da telu date vremena da se prilagodi novonastaloj životnoj promeni, ali znajte da je ta promena dobra i pozitivni efekti će vas pratiti celog života.

Danas više nije tajna da adekvatnom vežbom možemo izlečiti i duh i telo. Treba odbaciti predrasude i opšteprihvaćeno mišljenje da je vežbanje samo za MLADE. A, do kad ta mladost traje? Da bi ste vežbali ne treba da budete posebno fizički spremni, već da odvojite vreme za sebe i preuzmete borbu za zdravlje i lepotu u svoje ruke. A, odvojiti vreme za sebe j , u današnje vreme pravi izazov. Pa, još ako imate više zadataka za rešavanje (… i gubljenje kilaže i dobar izgled i dijeta i promena načina života…), razumem zašto je teško početi. A, godine samo dolaze i pune nam krštenicu. Ne treba to da shvatate kao nešto komplikovano, jednostavno krenimo od početka.

Koji bi bio vaš cilj ili želja?! Estetska pojava (smanjenje prekomernih kilograma, zatezanje tela, povećanje mišićne mase…), zdravstveni problemi (neutralisanje bolova u kičmi, vratu, karlici, ispravljanje leđa, bolna stopala, sređivanje problema sa šećerom, pritiskom, osteoporozom…), pravilno korišćenje slobodnog vremena i psihičko rasterećenje duha i uma ili sve navedeno. Pa, da budemo iskreni posle 40-te, mada već i posle 30-te, problemi i briga o zdravlju preuzimaju trku, ali kad bi moglo sve odjednom, bilo bi sjajno. Naravno da MOŽE.

Svaki trenutak je dobar da se počne sa vežbanjem, bilo da imate 40,50,60+ godina. Verujem da ste se često susretali sa dilemama: da li je sad vreme da počnem sa vežbanjem, da li sam spreman/a, da li je prekasno?! I dalje: da li sam u dovoljno dobroj formi da izdržim trening, da li će mi se smejati, da li ja to mogu, da li moram i na dijetu ako vežbam ili ono najgore… ‘’ Konačno: prvo da ja malo smršam, pa ću onda na vežbe…’’ Ovo su uobičajena pitanja svakog čoveka, bez obzira na uzrast i pol.

Pokrenite se, za početak. Niste sami u takvom trenutku, i treba da znate da niko nije rođen sa zlatnom medaljom na grudima.
Treba probati svaki vid treninga koji vam poboljšava opštu pokretljivost, fleksibilnost i uopšte funkcionalnost tela i duha. Takvih je danas dosta (pilates, Yoga, umereni aerobni treninzi, rad u teretani itd.). Naravno da su kombinovani treninzi dozvoljeni, čak ih preporučujem, jer ćete na taj način stvarno rešiti gomilu problema odjednom. Nemojte biti zastrašeni intenzitetom treninga.

Recimo, odlučite da trčite na traci za trčanje 20 min. Prvo niko vas ne tera da trčite, drugo postoje i razne druge sprave koje ce vam dati isti rezultat, ali sa mnogo manje stresa, a kao treće probajte samo da hodate na traci, prijatno će vas iznenaditi bezazlenost sprave i to koliko možete da hodate. Naravno, uvek se posavetujte sa trenerom i dobro bi bilo da radite uz njegovo prisustvo.

Ako ste ipak odabrali Yogu, ne treba da vas plaši nemogućnost izvođenja određenih poza i pokreta, uostalom došli ste da se relaksirate i pokrente svoju pozitivnu okrepljujuću energiju, samo ćete krenuti polako i od početka (nismo svi joga majstori), ne moramo ni da budemo. Yoga je stil života, ona se polako uči i polako primenjuje, a poze/asane su tu kao vodič ka uspostavljanju balansa duha, tela i uma. Nemojte je poistovećivati sa religijom, jer Yoga jača duh i telo i uspostavlja dobru vezu sa sredinom bez obzira na to u kog Boga verujete.

Krenite!

Niste ni svesni šta možete da učinite i koliko brzo ćete napredovati.

Prvi znaci poboljšanja se mogu videti već za dve nedelje.

Šta je to naspram decenija nezadovoljstva svojim telom i zdravljem!

Lekarski pregled je neophodan da bi ste bili ’’mirni’’ po pitanju nekih stvari, a zatim kreće izbor mesta na kojem ćete trenirati, trenera/instruktora i naravno vid treninga kojim želite da se bavite. I, tu dolazimo do temperamenta i toga koji je vaš cilj. Nemojte se plašiti da eksperimentišete, godine su najmanji problem koji treba da vas ograničava po pitanju vrste treninga. Ne morate zbog toga sto vam je preko 50 vežbati samo Yogu ili Pilates, možete se odlučiti i za umerene aerobne treninge i/ili rad u teretani, a adekvatni nadzor trenera će vam dosta pomoći u smislu sigurnosti i opreza. Ipak veliki broj ljudi, prvenstveno žena se odlučuje za umerene treninge oblikovanja, pilatesa i Yoge, samim tim što provereno doprinose vraćanju snage i raspoloženja, a složićete se da u današnjem brzom svetu nema mnogo mesta i vremena za tako nešto. Moguće je da vam se neki vid treninga neće dopasti, ili vam neće odgovarati trener ili grupa u kojoj se nalazite, što su sve vrlo važne stvari prilikom uspešnog rekreiranja. Ipak se morate osećati dobro i raspoloženo na treningu, volja i raspoloženje se treniraju isto kao i telo. Ali budite uporni u pronalaženju, vežbati se mora kroz ceo život, ono mora postati svakodnevica i lepa navika, ne obaveza.

Želim vam uspešan izbor i dobro stanje uma.

Ivana A. Tomić M.SC.
Personalni fitnes instruktor

Poslednji tekstovi