Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu – simptomi I lečenje

780

Čir je bolna ranica koja se stvara na sluzokoži želuca ili dvanaestopalačnog creva (duodenuma), u čijem nastajanju osnovnu ulogu ima želudačna kiselina. Normalna, neoštećena sluznica, optimalne debljine, prekrivena slojem mukusa (sluzi) štiti od delovanja kiseline koja se luči u želucu i onemogućava stvaranje oštećenja.

Međutim, bilo kakav poremećaj odbrambenih mehanizama sluznice (do kojeg može doći i nakon uzimanja određenih lekova) dovodi do oštećenja sluznice. Kada se to desi, tada sluznicu “naseljava” bakterija Helicobacter pvlori (HP) koja izaziva brojne smetnje u gastrointestinalnom traktu, — dovodi do pojave gastritisa, ulkusa (čira) pa čak i karcinoma.

Uzročnik čira – Helicobacter pylori

Helicobacter pvlori slabi zaštitnu moć sluznice želuca i dvanaestopalačnog creva i na taj način omogućava prodor kiseline u dublje slojeve želudačnog tkiva, zbog čega dolazi do stvaranja čira ili ulkusa. Ta bakterija može da opstane u ovoj sredini jer izlučuje enzime koji neutralizuju želudačnu kiselinu.

Nedavno je ustanovljeno daje Helicobacter uzročnik skoro svih peptičkih ulkusa, i to 80% želudačnih i preko 90% onih na dvanaestopalačnom crevu. Međutim, postojanje te bakterije u želucu ne znači da će obavezno da se stvori ulkus. Značajno je da se pomene daje čir na dvanaestopalačnom crevu četiri puta češći od čira na želucu a ovo oboljenje najviše napada starosnu grupu od 55 do 65 godina.

Simptomi čira

Najčešći simptom ulkusa je uporan i tup bol koji se pojavljuje i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko nedelja. U slučaju ulkusa na “dvanaestercu”, bol se javlja 2-3 sata nakon jela, može da se pojavi i usred noći (na prazan želudac), a smiruje se uzimanjem hrane. Ako je ulkus nastao na želudačnoj sluzokoži, bol obično nastaje nakon uzimanja hrane. Pored ovih osnovnih znakova, mogu da se jave i drugi, kao što su gubitak telesne težine, slabljenje apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu da budu vrlo blagi a ponekad se uopšte ne javljaju. Ukoliko osoba odjednom oseti oštar, iznenadan bol u želucu, treba odmah da se obrati lekaru. Ono što će definitivno ukazati na postojanje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu je pojava krvave ili crno
obojene stolice, povraćanje krvavog sadržaja ili sadržaja koji ima izgled zrna kafe ali to je već drugi stadijum oboljenja kada dolazi do perforacije (pucanja) želudačnog, odnosno dvanaestopalačnog čira. Međutim, prethodno treba da se proveri da nisu kojim slučajem neki lekovi (preparati gvozda) ili hrana (spanać) obojili stolicu u crno.

Kako se postavlja dijagnoza?

Kada se posumnja daje u pitanju ulkus, neophodno je da se poseti lekar kako bi se potvrdila dijagnoza. Lekar prvo mora da ustanovi da li je u pitanju lak ili ekstremno jak bol. To se određuje pri pregledu stomaka, u predelu epigastrijuma. Kod čiraša može da se javi i takozvani fenomen “rebound”: nakon što se naglo skloni ruka kojom se palpira stomak, bol postaje veoma jaka, što znači daje test pozitivan, . a to može da ukaže na perforaciju ulkusa i urgentno stanje pacijenta! Ukoliko se prilikom uzimanja anamneze, potvrdi da osoba ima crnu stolicu to takođe ukazuje na krvarenje ranice (čira) te je u tom slučaju neophodno da se uradi endoskopija. Pored toga, neophodno je da se uradi i test na Helicobacter pilory, analiza krvi u stolici (ukoliko je ima), biopsija…

Prognoza

Pravilnim lečenjem ulkusa smanjuje se verovatnoća da se ponovo pojavi bolest u gotovo 90% slučajeva ali je od velike važnosti da se pacijent striktno pridržava uputstava lekara, da se lečenje i terapija sprovedu do kraja, da se promeni način života i ishrane, i da se bolesnik ne izlaže stresnim situacijama.

Prevencija

U slučaju ovog oboljenja najvažnija je prevencija, a ukoliko se osoba striktno pridržava svih pravila, čir može da se spreči bez obzira na pozitivne faktore rizika. Neophodno je da se izbegavaju ili kontrolisano uzimaju lekovi koji mogu da oštete sluzokožu želuca (NSAI lekovi — nesteroidni protivupalni lekovi). Ako obolela osoba mora da uzima aspirin zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja, trebalo bi da odabere vrstu tog leka koja se rastvara u crevima a ne” u želucu (Aspirin pH8 ili Cardiopirin) jer je taj medikament veoma štetan za sluznicu želuca. Takvi lekovi trebalo brda se uzimaju sa mnogo tečnosti ili u toku jela. Veoma je važno da se prestane sa upotrebom alkohola i cigareta jer pogoršavaju tegobe, otežavaju i sprečavaju potpuno izlečenje a mogu čak da dovedu i do ponovnog stvaranja čira. Takođe, upotreba kalijuma ili preparata gvozda u terapiji može da nadraži sluznicu želuca te je potrebno, u saradnji sa doktorom, pronaći formu ovih lekova koja se rastvara u crevima.

Ne zna se pouzdano na koji način se širi Helicobacter pvlori, što otežava prevenciju oboljenja. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije tom bakterijom, ali najvažnije je da se spreči čir, i to pravilnom ishranom, kontrolisanim uzimanjem lekova i zdravim načinom života, sa što manje stresa.

FAKTORI RIZIKA ZA NASTAJANJE ČIRA

– Genetski faktor
– Nulta (O) krvna grupa
– Pušenje (povećava učestalost pojave čira na dvanaestopalačnom crevu, usporava zarastanje)
– Alkohol (oštećuje sluznicu želuca)
– Upotreba lekova koji oštećuju sluznicu želuca i duodenuma
– Pozitivan nalaz na bakteriju Helicobacter pvlori
– Stres

LEČENJE

DIJETA

Lakša i izbalansirana ishrana namirnicama koje ne opterećuju želudac i duodenum, niti nadražuju sluznicu ta dva organa, prvi je korak u terapiji. Obavezno je izbegavanje kafe jer kofein podstiče gastričnu sekreciju, kao i alkohola, vrele i jako začinjene hrane.

MEDIKAMENTI

Ukoliko je potvrđeno prisustvo Helicobacter Pvlori, potrebno je da se sprovede adekvatna terapija antibioticima u kombinaciji sa blokatorima H2 receptora (Ranisan, Galitidin) ili inhibitorima protonske pumpe (Omeprol). Kada se smanje tegobe, ne srne da se prekine sa terapijom već bi trebalo da se popije propisana količina lekova.

HIRURŠKO LEČENJE

Hirurško lečenje je, zahvaljujući efikasnosti medikamentozne terapije, retko neophodno. Primenjuje se u slučajevima kada ne samo da nije došlo do izlečenja nego se ranica proširila. Osim toga, indikacija za operativno lečenje je pojava komplikacija kao što su krvarenje, perforacija i stenoza (suženje).

Izvor: sanportal.info

PODELI