Bol u testisima je opasan simptom

244

Kod mlađih muškaraca često mogu da se jave jednostrani ili obostrani bolovi u testisima. Bolovi mogu da budu kratkotrajni, učestali, sevajući, često refleksni. Lekari kažu da bolovi mogu da budu posledica peska ili kamenca (najčešće u mokraćnim kanalima), zatim posledica upale preponske kile (hernije).

Ali ukoliko muškarac oseća svakodnevan i stalan, tup bol u jednom testisu, i još ako je to povezano s povećanjem testisa, lekari preporučuju da se hitno obavi ultrazvučni pregled kojim će se utvrditi da li je možda reč o tumoru. Tumor testisa se često javlja kod mlađih muškaraca od 15. do 35. godine, uglavnom je zloćudan i zato je rano otkrivanje ključno kada govorimo o ozdravljenju.

Urolozi posebno napominju da ukoliko muškarac u području testisa oseti jak bol, koji je iznenadan, javlja se posle nekog fizičkog napora ili sporta i jednostran je, u tom slučaju može da bude reč o torziji testisa. Problem može da reši urolog ukoliko se pacijent javi odmah, ali ako se pacijent javi samo nekoliko sati nakon što je osetio bol, potrebna je hirurška intervencija.

Izvor: blic.rs

PODELI